Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΒΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Eπανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών, έπειτα από χρόνια στη σκιά. Καζάνι που βράζει είναι το Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, μετά τα τελευταία απίστευτα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν την διαδήλωση ακροδεξιών που είχε ονομαστεί «Ενώστε την Δεξιά» (Unite the Right).

Και τον θάνατο μιας γυναίκας 32 ET;VN, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στους νεοναζί και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και τους αντιδιαδηλωτές.

Το FBI άρχισε έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες ο άνδρας – ο οποίος συνελήθφη - έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος. Πρόκειται για τον 20χρονο Τζέιμς Άλεξ Φιλντς.

Μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς, μεταξύ αυτών της Κου Κλουξ Κλαν και ομάδων νεοναζιστών, είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής να ξηλώσει από δημοτικό κήπο το άγαλμα ενός στρατηγού της Συνομοσπονδίας που υποστήριζε τη σκλαβιά.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ακροδεξιούς ήταν πολλοί που φορούσαν καπελάκια με το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ Make America Great Again (να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά) ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με τον υποψήφιο πρόεδρο να ποζάρει με υποστηρικτή του, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία μίσους στο Σάρλοτσβιλ.

Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών κάτω από το λάβαρο «alt-right», έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Τα βίαια επεισόδια ήταν ίσως η πρώτη εγχώρια κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως «πολλές πλευρές» εμπλέκονται στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, με αποτέλεσμα να δεχθεί πυρά απ' όλο το πολιτικό φάσμα επειδή δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα την άκρα δεξιά.

«Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μιλώντας από το γήπεδό του για γκολφ στο Νιου Τζέρσεϊ.«Καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές».

Ο Τραμπ δεν απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που του φώναξε για να τον ρωτήσει αν πιστεύει πως μίλησε αρκετά αυστηρά εναντίον των λευκών εθνικιστών. Εξέχοντες Δημοκρατικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών και μερικοί Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι είναι ασυγχώρητο για τον πρόεδρο το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.

Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε επίσης σε μήνυμά της στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: «Επαναλάβατε μετά από μένα, η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».

«Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ. «Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό», δήλωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου