Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΕΝΟΣ (ΜΗ) ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

 

Πώς μπορεί ένας πολίτης να τοποθετηθεί δημόσια, επί θεμάτων που απαιτούν κάποια επαγγελματική εξειδίκευση; 
Η ενδελεχής έρευνα (προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένη η άποψή του), η αναφορά σε πρωτογενείς πηγές (ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να σχηματίσει την δική του γνώμη).

Και η υπενθύμιση ότι μια τέτοια τοποθέτηση αποτελεί απλή συνεισφορά στα πλαίσια ενός διαλόγου (στον οποίο πιο ειδικοί καλούνται να λάβουν θέση), είναι κατά τη γνώμη μου οι αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε την ιατρική χρήση της κάνναβης (δηλαδή αυτή που γίνεται μετά από συνταγή γιατρού, για συγκεκριμένες ασθένειες), παραπέμποντας σε ειδήσεις όπως οι πιο κάτω:     

1.Στις 22.02.2017, Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι η Επιτροπή που είχε οριστεί για την διερεύνηση του θέματος της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, παρέδωσε το πόρισμά της, το οποίο και η ιστοσελίδα δημοσιοποιούσε.

Το πόρισμα αναφερόταν σε κλινικές μελέτες, από τις οποίες προέκυπταν ενδείξεις θετικών συνεπειών σε ορισμένες ασθένειες, έκρινε ως «απαραίτητη την άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα». 

Όμως δεν έπαιρνε σαφή θέση για το «άνοιγμα της παραγωγής ή και της διάθεσης της κάνναβης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πέραν του κρατικού μονοπωλίου, για ιατρικούς σκοπούς» και κατέληγε υπενθυμίζοντας τους κινδύνους από τη χρήση της κάναβης.

2.Η προαναφερθείσα 12σέλιδη Έκθεση, στα κύρια σημεία της ταιριάζει με την εντυπωσιακή Έκθεση των Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε την ίδια περίπου περίοδο και στην οποία αναλυόταν με τρόπο λεπτομερή και συστηματικό το όλο θέμα. 

Οι 400 σελίδες του συγκεκριμένου εγγράφου, έλαβαν υπόψη τους 10.700 έρευνες που έγιναν από το 1.999 και μετά, καταλήγοντας σε 100 συμπεράσματα.

Μεταξύ άλλων, η Έκθεση αναφέρεται στις θετικές επιπτώσεις της χρήσης της κάναβης σε περιπτώσεις χρόνιων πόνων, μυϊκών σπασμών στην σκλήρυνση κατά πλάκας ή σοβαρών συμπτωμάτων ναυτίας από χημειοθεραπεία. 

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στους αυξημένους κινδύνους από την χρήση της, σε ότι αφορά τροχαία ατυχήματα, παιδικές δηλητηριάσεις, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και στις αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες (μάθηση, μνήμη, προσοχή, με πιο έντονες τις συνέπειες στους εφήβους και νέους).

Στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική συμπεριφορά, καθώς και στο ενδεχόμενο κατάχρησης ή και εξάρτησης, εντοπίζοντας αυξημένη συσχέτιση εξάρτησης, για όσους παρουσιάζουν κατάθλιψη ή προβλήματα συμπεριφοράς ή καταναλώνουν και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.

3.Ακολούθησε επερώτηση βουλευτών, με αίτημα να επιτραπεί η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης που θα προορίζεται για ιατρική και φαρμακευτική χρήση

Η επερώτηση έκανε αναφορά στο προαναφερθέν Δελτίο Τύπου του Υπουργού Υγείας, καθώς και στις περιπτώσεις χωρών που πρόσφατα επέτρεψαν την ιατρική χρήση της κάνναβης, όπως η Γερμανία, ή την καλλιέργειά της υπό τον έλεγχο του στρατού, όπως η Ιταλία και το Ισραήλ.

Εδώ σημειώνουμε ότι η απόφαση νομιμοποίησης της ιατρικής της χρήσης στην Γερμανία, πρόσφατα διευκρινίστηκε ότι ισχύει, εφόσον οι ασθενείς ενταχθούν σε επιστημονικό πρόγραμμα.

4.Η πιο πάνω επερώτηση προκάλεσε αντιδράσεις κομμάτων και ΜΜΕ, όπως σχετικό άρθρο που αναφερόταν στην Έκθεση για το 2016 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, καθώς και σε ομιλία του Προέδρου του ΚΕΘΕΑ, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης. 

Η προαναφερθείσα Διεθνής Επιτροπή, μεταξύ άλλων, το 2016 συνέταξε ψήφισμα του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται μεν το ενδεχόμενο ιατρικής χρήσης της κάνναβης σε ειδικές περιπτώσεις (σελ. 2).

Παράλληλα όμως τονίζονται τα αυστηρά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη αλλαγής προορισμού (diversion), κατάχρησης (abusion) ή παράνομης εμπορίας της (trafficking) (σελ. 4-7).

Δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη μας, όλες οι πιο πάνω Εκθέσεις συγκλίνουν ως προς τα συμπεράσματά τους, τόσο στις θετικές συνέπειες της ιατρικής χρήσης της κάνναβης σε συγκεκριμένες ασθένειες, όσο και στις αρνητικές παρενέργειές της.

Καθώς και στην ανάγκη προστασίας από καταστρατήγηση ή κατάχρηση, κατ' αρχήν διαπιστώνουμε τις διαφορετική στάση των ελληνικών κομμάτων, ανάλογα με το εκλογικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται. 

Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στην σύγχιση ανάμεσα στην ιατρική και την ψυχαγωγική χρήση της κάναβης, θέματα που κατά την γνώμη μας δεν συνδέονται.  

Το αποτέλεσμα είναι ένα απλό θέμα, πχ η δοκιμαστική χορήγηση καναβελαίου από κάποια νοσοκομεία σε συγκεκριμένες κλινικές περιπτώσεις (όπως γίνεται σήμερα με την μορφίνη), να περιπλέκεται και να γίνεται πεδίο αδιέξοδων αντιπαραθέσεων. Για την καλύτερη κατανόηση των αντιπαραθέσεων, σε ότι αφορά την ψυχαγωγική χρήση της κάναβης, σημειώνονται τα εξής:

α).Οικονομικά και πολιτικά οφέλη από τη (νόμιμη ή παράνομη) 
χρήση της.Η νόμιμη ή και παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών σχετίζεται με οικονομικά ή πολιτικά οφέλη.

Ενδεικτικά, σημειώνουμε τους Πολέμους του Οπίου, τον 19ο αιώνα, αιτία των οποίων ήταν τα οικονομικά συμφέροντα της (τότε αποικιοκρατικής) Αγγλίας, από την ελεύθερη διακίνηση του οπίου στις αγορές της Κίνας, την οποία και τελικά επέβαλε με την βία. Στη γειτονιά μας, σημειώνουμε τις περιπτώσεις της Αλβανίας. 

Όπου ο Πρόεδρος Ράμα έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για μεγάλης κλίμακα ψηφοθηρία, μέσω της ανοχής στην καλλιέργεια και την εξαγωγή κάνναβης και ενδεχομένως της Τουρκίας, όπου, πρόσφατα, επιτράπηκε η ελεγχόμενη καλλιέργεια της κάνναβης σε 19 περιοχές.

β).Αποενοχοποίηση του χρήστη και όχι της χρήσης
Πολλοί σήμερα εκτιμούν ότι η ποινική αντιμετώπιση του χρήστη δεν φαίνεται να οδηγεί στη λύση του προβλήματος, αντίθετα το επιδεινώνει. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν φόβοι ότι η νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των χρηστών της. 

Είναι λοιπόν δυνατόν, να καταδικάσουμε την χρήση των ψυχοτρόπων αυτών ουσιών από την κοινωνία, χωρίς ταυτόχρονα να ρίχνουμε στα Τάρταρα τον χρήστη;

Ο σεβασμός προς τον πολίτη και την ανθρώπινη ζωή, η θέσπιση και αυστηρή τήρηση αναγκαίων κανόνων (όπως η διάκριση του χρήστη από τον έμπορο), η έγκαιρη ενημέρωση και παροχή βοήθειας προς τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, είναι κατά την γνώμη μας οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη εφαρμογή οποιουδήποτε μοντέλου, αντί της υιοθέτησης υποτιθέμενων «εύκολων» λύσεων.

γ).Η χαρά της ζωής
Ακόμα πιο σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε τους νέους και να τους εξηγήσουμε πως υιοθετώντας μια θετική προσέγγιση στην ζωή, μπορούν να αισθάνονται ευφορία με ορμόνες που παράγει το σώμα τους με φυσικό τρόπο, όπως είναι η ενδορφίνη, η ορμόνη της χαράς, 100 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη και χωρίς παρενέργειες. 

Η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση, η καλή παρέα, μια ευχάριστη ενασχόληση, ένας σκοπός στην ζωή, είναι ορισμένοι τρόποι με τους οποίους χαιρόμαστε την ζωή, χωρίς να χρειάζεται να αναζητάμε ψεύτικους «τεχνητούς παραδείσους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου