Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΜΟΝΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Τρεις στόχους έθεσε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο, στο δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη.

Αλλά, ταυτόχρονα, θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του Χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στην Ποσοτική Χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας.

Από τότε, ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του διαβεβαίωναν ότι όλα αυτά –αξιολόγηση, ένταξη στην Ποσοτική Χαλάρωση και ρύθμιση Χρέους – θα γίνουν στο επόμενο Eurogroup. Αυτό έκαναν και το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο, αλλά και το Μάιο.

Και έτσι πέρασαν τα Eurogroup και φτάσαμε στον Ιούνιο. Και τελικά ο κ. Τσίπρας δεν πήρε τίποτα. Ούτε Ποσοτική Χαλάρωση, ούτε ρύθμιση για το χρέος, ούτε τη δόση που μπορούσε η χώρα.

Γιατί συνολικά η Ελλάδα εξασφάλισε 8,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό του Τρίτου και του Συμπληρωματικού Μνημονίου – μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου 2017– θα έπρεπε να λάβει από τους δανειστές δόσεις ύψους 22,9 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η κυβέρνηση με την καθυστέρηση και τη λανθασμένη τακτική της στέρησε από τη χώρα πόρους περίπου 15 δισ. ευρώ.

Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. απέτυχαν σε όλους τους στόχους που οι ίδιοι είχαν βάλει. Έκλεισαν την αξιολόγηση έπειτα από πολλούς χαμένους για την Οικονομία μήνες, αλλά στο ενδιάμεσο φόρτωσαν τους Έλληνες με άλλα 5,1 δισ. ευρώ μέτρα, περικοπής συντάξεων.

Μείωσης αφορολογήτου ορίου, κατάργησης κοινωνικών επιδομάτων για τα φτωχότερα νοικοκυριά, εξοντωτικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι, ο συνολικός λογαριασμός μέτρων έφτασε στα 14,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας είναι ο άνθρωπος εκείνος που έλεγε τον Ιανουάριο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα.

Είναι ο ίδιος που όχι μόνο πήρε επιπλέον μέτρα, αλλά ψήφισε και το Τέταρτο Μνημόνιο και δεσμεύτηκε σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.

Εξαπάτησε ακόμη και τους βουλευτές του με την εκτίμηση ότι «τα νέα είναι τόσο καλά που θα φορέσω γραβάτα!».

Ο κ. Τσίπρας:
1.Ψήφισε το Τέταρτο Μνημόνιο (Ν. 4472/2017), που περιλαμβάνει μέτρα που δεν υπήρχαν στο Τρίτο Μνημόνιο και αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

2.Πρόσθεσε επιπλέον μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό στα 14,5 δισ. ευρώ.

3.Έκοψε από τους χαμηλοσυνταξιούχους δύο έως και τρεις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολογήτου.

4.Αφαίρεσε από τους χαμηλόμισθους ένα μηνιάτικο με τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

5.Επιβάρυνε τους ελεύθερους επαγγελματίες με αύξηση 37%-61% στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν για να πάρουν «κουτσουρεμένες» συντάξεις.

6.Δέσμευσε τη χώρα σε αέναη λιτότητα με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την επόμενη πενταετία.

7.Δεν εξασφάλισε άμεση ένταξη στην Ποσοτική Χαλάρωση (QE), με αποτέλεσμα τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

8.Κατέστησε μακρινό στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές. Μια έξοδο, που θα μπορούσε η Ελλάδα να πραγματοποιήσει μήνες πριν, αν ο κ. Τσίπρας είχε κλείσει στην ώρα της τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας.

9.Στέρησε από τη χώρα πόρους περίπου 15 δισ., καθώς μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017 προβλεπόταν η εκταμίευση δόσεων 22,9 δισ. ευρώ, ενώ εξασφάλισε μόνο 8,5 δισ. ευρώ.

Αποδείχτηκε πως οι υποσχέσεις του και για τις εργασιακές σχέσεις ήταν ψεύτικες.

Υπέγραψε ότι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς.

Αλλά και ότι το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δηλαδή θα ελαστικοποιηθεί περαιτέρω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου