Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ESM ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η δόση των 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί σε δύο φάσεις, με τη δεύτερη εκταμίευση να αναμένεται να ολοκλήρωση μετά το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπο προυποθέσεις και μετά το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ανώτατο όργανο του ESM. Όσο αφορά την δεύτερη ύψους 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί μετά το καλοκαίρι και μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Ουσιαστικά ο ESM βάζει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα προαπαιτούμενα και να μην βρει δικαιολογίες για νέα καθυστέρηση του προγράμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Βρυξέλλες, καθώς έχουν θέση σαν προϋπόθεση την παύση της δίωξης των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως διεμύνησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Ντομπρόβσκις,εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι ελληνικές αρχές θα επιλύσουν το θέμα τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε η εκταμίευση της δόσης να γίνει έγκαιρα.

Σχετικά με τις επόμενες αξιολογήσεις, ο ανώτατος αξιωματούχος του ESM ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι εφεξής, να παραμένει σε «τροχιά εφαρμογής» (on track), υλοποιώντας τους μηνιαίους στόχους. Για τον Ιούνιο, πρόσθεσε, το μόνο δύσκολο που απομένει έχει σχέση με τη νέα Αρχή Εσόδων και με μία σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες, ωστόσο, είναι τεχνικά δύσκολες και είναι πιθανόν για αυτόν τον λόγο να υλοποιηθούν εν μέρει.

Τέλος, η κυβέρνηση έλαβε το σχέδιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ (MEFP) με τη μορφή «letter of intent» και αναμένεται να το υπογράψει και να το επιστρέψει πάλι με τη μορφή «επιστολής προθέσεων» (letter of intent), προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει να λάβει το Ταμείο έως τις 26 Ιουλίου για μία συμφωνία επί της αρχής για το τρίτο πρόγραμμα.

Πρόκειται για μία συμφωνία επί της αρχής, χωρίς το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ έως 2 δισ. ευρώ. Αυτό όμως , ούτως ή άλλως δεν πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση, καθώς δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκταμίευση του δανείου αυτού, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων του Ταμείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου