Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΣΕ ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΚ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

 

Η απόφαση της Τουρκίας να εισβάλει και στις δύο χώρες για να μπει στο παιχνίδι φαίνεται να πλήττει σημαντικά τις εύθραυστες ισορροπίες στις συμμαχίες που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα είναι η ένταση στις συροτουρκικές σχέσεις και στις ιρακινοτουρκικές σχέσεις να έχει χτυπήσει κόκκινο και οι απειλές να είναι πλέον ο κύριος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των αντιπάλων του Ισλαμικού Κράτους.

Η τουρκική παρουσία στο συριακό έδαφος και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Συρίας, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των Τούρκων και των τοπικών συμμάχων τους κατά των Κούρδων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γενικού επιτελείου στρατού της Συρίας, το οποίο προειδοποίησε ότι την επόμενη φορά που κάποιο τουρκικό αεροσκάφος περάσει χωρίς άδεια στον συριακό εναέριο χώρο θα καταρριφθεί «με κάθε διαθέσιμο μέσο».

Απάντηση:Η τελευταία επισήμανση του στρατού της Συρίας έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό ότι στο έδαφός της πρόσφατα αναπτύχθηκαν ρωσικά συστήματα S-300 και S-400. Μια κατάρριψη τουρκικού μαχητικού από ρωσικούς πυραύλους που ελέγχουν οι συριακές δυνάμεις δεν είναι απίθανο να επαναφέρει τον πάγο στις θερμές το τελευταίο διάστημα σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας.

Η ρωσική απάντηση στην απόφαση της Τουρκίας να χτυπήσει τους Κούρδους σε συριακό έδαφος περιορίστηκε προς το παρόν στη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Συρία».

Παράλληλα η τουρκική παρουσία στο Ιράκ και η απαίτηση του «σουλτάνου» να πάρουν μέρος τουρκικές δυνάμεις στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι τράβηξε και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον.

Η χθεσινή επίσκεψη-αστραπή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ, στην Άγκυρα είχε ακριβώς αυτό τον στόχο, να επαναφέρει την τουρκική ηγεσία στην τάξη. Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, «παρότι η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας στο Ιράκ, καμία στρατιωτική δύναμη δεν πρέπει να επιχειρεί σε ιρακινό έδαφος εάν δεν έχει δεχθεί επίσημη πρόσκληση».

Όπως δε συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας σε πρακτορεία ειδήσεων: «Έχουμε καταβάλει παρασκηνιακά προσπάθειες για να επιτύχουμε κοινό τόπο ανάμεσα στους Τούρκους και τους Ιρακινούς για το πώς θα προχωρήσουμε στην επιχείρηση της Μοσούλης».

Σε δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα τόνισε: «Και οι δύο πλευρές είναι στενοί μας φίλοι. Στην περίπτωση της Τουρκίας πρόκειται για σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Θέλουμε όλοι να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στον στόχο, που είναι να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος, διότι αποτελεί απειλή και για τους τρεις μας».

Βοήθεια: Λίγο μετά την επίσκεψη Κάρτερ η τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση «Ερυθρά Ημισέληνος», ανακοίνωσε ότι θα στείλει κομβόι με βοήθεια στο Βόρειο Ιράκ με προμήθειες για 10.000 κατοίκους της Μοσούλης που έχουν καταφέρει να φύγουν από την πόλη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη συμφωνία συνεργασίας επί της αρχής μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας.

Παρότι όμως η τουρκική ηγεσία έχει καταφέρει να ενοχλήσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και να εξοργίσει τη Συρία και το Ιράκ με τις αποφάσεις της, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο στόχος της Τουρκίας στη Συρία είναι να πολεμήσει «τους τρομοκράτες».

Ενώ η ηγεσία του στρατού ανακοίνωσε από την πλευρά της πως «εξοντώθηκαν 12 αντάρτες του PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία και 6 στο Βόρειο Ιράκ, ενώ χτυπήθηκαν 40 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους και 6 του YPG στη Συρία».

ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

Επόμενος στόχος, η Ράκα: Με την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για την κατάσταση στο Χαλέπι να συνεχίζεται, παρά την προσωρινή παύση των βομβαρδισμών και την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επόμενος στόχος των δυτικών δυνάμεων έχει τεθεί.

Οι εκκλήσεις του Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό τις προηγούμενες ημέρες για επίσπευση των διαδικασιών προετοιμασίας για την επίθεση στη Ράκα, κινητοποίησαν την αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, «οι γαλλικές Αρχές είχαν δίκιο να επιμένουν στο συριακό σκέλος της μάχης κατά των τζιχαντιστών. Μετά τη Μοσούλη βλέπουμε τη Ράκα οπωσδήποτε».

Όπως δε συμπλήρωσε: «Έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία που επείγει με τη Μοσούλη, αλλά επίσης έχουμε και τη Ράκα. Έχουμε την ευκαιρία να ανακαταλάβουμε αυτό το ''γεωγραφικό χαλιφάτο'' να το εξαλείψουμε. Το επείγον είναι η Ράκα, αυτή είναι η πόλη από την οποία το Ντάες σχεδιάζει τις επιθέσεις του στο εξωτερικό. Η Ράκα είναι η πραγματική πρωτεύουσα». 

Όσον αφορά την επιχείρηση της Μοσούλης, οι συμμαχικές δυνάμεις προχωρούν αποφασιστικά προς την πόλη, όμως χθες σημειώθηκε ένα περιστατικό μάλλον ανησυχητικό, καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο Κιρκούκ χτυπώντας ενεργειακές εγκαταστάσεις εκεί και εισβάλλοντας σε ένα ξενοδοχείο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου