Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

   
      Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....


     

ΣΤΕΡΕΨΑΜΕ ΑΠΟ ΥΠΟΜΟΝΗ!

 

Αν και θιασώτης της άποψης ότι η Ιστορία κινείται γραμμικά, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι ως λαός βιώνουμε διαρκή deja vu. Κι αυτό γιατί για άλλη μια φορά βρισκόμαστε εμπρός στο κομβικό δίλημμα «συστημική σταθερότητα ή εσωτερική παλινόρθωση/ ανασυγκρότηση». Για πρώτη φορά μάς ετέθη ασφυκτικά από την Ιερά Συμμαχία τον 19ο αιώνα, όταν οι Φιλικοί, εμπνευσμένοι από τον δροσερό άνεμο νεοτερικής ανατροπής που φύσηξαν στο πρόωρα γερασμένο κορμί της γηραιάς ηπείρου η Αμερικανική και η Γαλλική Επανάσταση, έθεσαν σε κίνηση την εθνική παλιγγενεσία.

Τα πρώτα κράτη που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τους επαναστατημένους Έλληνες ήταν η Αϊτή, υπό την ηγεσία του Ζαν Πιέρ Μπουαγιέ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με το διάγγελμα του προέδρου Τζέιμς Μονρόε στις 4 Δεκεμβρίου 1822, αντιαποικιακές οντότητες που επιθυμούσαν την ανατροπή του status quo που είχε επιβάλει η Ιερά Συμμαχία μετά την ήττα του Ναπολέοντα. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ δεν επιθυμούν μεγάλης κλίμακας μεταβολές ως προς τον τρόπο διαχείρισης του οικονομικού ζητήματος της Ευρώπης.

Εκ πρώτης η αντίδραση αυτή είναι αναμενόμενη, αφού η πλειονότητα των αναλύσεων συμφωνεί στο ότι, αν η Ελλάδα αλλάξει μεθοδολογία, τότε η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα έχουν όλα τα αναγκαία επιχειρήματα ώστε να αντιταχθούν στη συνταγή της ευρωλιτότητας. Αυτό όμως που τρομάζει είναι η άποψη ότι η τοξικότητα θα διαχυθεί από τον Νότο στο σύνολο της γηραιάς ηπείρου και από κρίση χρέους θα μετατραπεί σε κρίση λειτουργίας του ενωσιακού μοντέλου.

Η προσέγγιση αυτή όμως είναι λανθασμένη. Η διατήρηση των συστημικών δεδομένων έρχεται να προσκρούσει στην ανάγκη εσωτερικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας. Χάσαμε πολύ χρόνο υποστηρίζοντας ανορθολογικά ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, εγκλωβισμένοι σε μια ακατανόητη επιχειρηματολογία που δεν είχε να προσφέρει ουσιαστικά στην πραγματική οικονομία.

Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές προσεγγίζουν την ελληνική κρίση ως μαγική εικόνα. Οι άνεργοι καταγράφονται ως απρόσωποι αριθμοί, η άνοδος της Ακρας Δεξιάς περιστασιακή συνθήκη και όχι σύμπτωμα της βαθιάς ασθένειας που διαπερνά τον κοινωνικοπολιτικό κορμό της χώρας, το αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης μια πραγματικότητα που ήδη παρουσιάζεται σε επιστημονικές μονογραφίες ανά τον κόσμο αλλά όχι ως μια πραγματικότητα στο εσωτερικό αφήγημά μας που χρειάζεται αλλαγή πορείας.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να εξηγεί με σαφήνεια και επιστημονικό ορθολογισμό στους εταίρους μας ότι η εξουθένωση της Ελλάδας, που δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από τον ελληνικό λαό σε καμία των περιπτώσεων, όχι μόνο είναι αδιέξοδη, αλλά οδηγεί και στη συνολικότερη αποδόμηση της ευρωζώνης, αφού η αρχή της αλληλεξάρτησης πάνω στην οποία είναι χτισμένη η Ε.Ε. θα αρχίσει να λειτουργεί αντίστροφα, οδηγώντας το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε αποδόμηση.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει με σαφήνεια να καθιστά ξεκάθαρο ότι η συνέχιση της λιτότητας δεν μπορεί να παραταθεί, τόσο γιατί ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε αντίθετα όσο και γιατί τυχόν διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης καθιστά την Ελλάδα φορέα αρνητικών εξελίξεων για το σύνολο της Ευρώπης δίχως τη θέληση των Αθηνών, εξαιτίας του ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν αναλύσει λανθασμένα την εξίσωση της συστημικής θωράκισης, αγνοώντας παντελώς την αρχή της πολιτικοδημοσιονομικής αλληλεξάρτησης.

Τέλος, η Ελλάδα οφείλει να απευθυνθεί σε φορείς που έχουν αποδείξει την ευελιξία τρόπου σκέψης και προσέγγισης της διεθνούς πολιτικής, όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα. Η συνέντευξη Ομπάμα στο CNN, που υποστηρίζει το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα, ενισχύει μια νέα στρατηγική από την Αθήνα. Χρειαζόμαστε ισχυρά στηρίγματα στο δύσκολο διάστημα που ανοίγεται εμπρός μας και που οφείλει να μας βρει ενωμένους, αν θέλουμε να επιστρέψουμε στη διεθνοπολιτική κανονικότητα.
 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ «ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΓΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

 

Επιστροφή στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου» θυμίζει η αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ, με αφορμή το Ουκρανικό. Μετά τις δηλώσεις Ολάντ περί πολέμου και την απάντηση Πούτιν ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε κανέναν, υπήρξε και παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, πρόσθεσε ωστόσο ότι το Κίεβο έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, ενώ κάλεσε τον Β. Πούτιν να κάνει πράξη τα λόγια του υπέρ της ειρήνης.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα κι εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε ζωές και για να επιλύσουμε τη σύγκρουση ειρηνικά. Όπως είπε η καγκελάριος Μέρκελ, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στη διάσκεψη για την ασφάλεια η οποία διεξάγεται στο Μόναχο. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι «πάρα πολλές φορές ο πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί ειρήνη και έχει προσφέρει άρματα μάχης, στρατεύματα και όπλα. Έτσι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, να μην ενθαρρύνουμε τον πόλεμο, αλλά να επιτρέπουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει στρατιωτική λύση στην Ουκρανία. Όμως επιτρέψτε μου επίσης να είμαι σαφής, δεν πιστεύουμε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που κάνει. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια αξιοπρεπή ειρήνη. Πιστεύουμε επίσης πως ο ουκρανικός λαός έχει δικαίωμα να αμυνθεί», κατέληξε ο δεύτερος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας στις ΗΠΑ.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου στη Συρία, ο οποίος ξεκίνησε ως εμφύλιος και μετατράπηκε σε θρησκευτικός, οι νεκροί υπολογίζονται σε 210.060, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τους 210.060 νεκρούς οι μισοί είναι άμαχοι. Μεταξύ των αμάχων υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τις ζωές τους 10.664 παιδιά και 6.783 γυναίκες. Μεταξύ των ενόπλων που συγκρούονται οι απώλειες έχουν περίπου ως εξής:

35.827 Σύροι αντάρτες.

45.385 Σύροι κυβερνητικοί στρατιώτες.

24.989 ξένοι τζιχαντιστές μαχητές.

3.000 Σιίτες παραστρατιωτικοί από το Ιράκ και το Ιράν, περιλαμβανομένων 640 από τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι οποίοι σκοτώθηκαν πολεμώντας δίπλα στον συριακό στρατό.

Ο πληθυσμός της Συρίας έφθανε περίπου τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περίπου 3,73 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν καταγραφεί επίσημα στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ακόμη ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει σε 1,5 εκατομμύριο Σύρους κάποιον τραυματισμό ή μόνιμη αναπηρία.
 


ΠΝΙΓΗΚΑΝ 7 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Τουλάχιστον επτά λαθρομετανάστες πνίγηκαν, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν με λέμβο από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε από επίσημη τουρκική πηγή. Έξι επιβάτες της λέμβου κατέστη δυνατό να διασωθούν, ενώ αγνοείται η τύχη δύο άλλων, πρόσθεσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μούγλα, στη νοτιοδυτική Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Οι περισσότεροι εκ των μεταναστών αυτών προέρχονταν από το Ιράκ και το Ιράν, διευκρίνισε. Εκπρόσωπος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, το οποίο έστειλε επιτόπου ελικόπτερο και σκάφος, δήλωσε ότι το ναυάγιο σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά επέβαιναν στο πλεούμενο 17 άτομα, αντί των 15 που ανακοινώθηκαν από την Τουρκία.