Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

 

Ατυχέστατες ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς. «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έχει πολλές φορές αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια τον κατεξοχήν δημοκρατικό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επίσκεψή του σήμερα, ως του πρώτου Ευρωπαίου ηγέτη που συναντώ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της χώρας, σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Υποθέτουμε ότι λίγο αργότερα, όταν ο Μάρτιν Σουλτς έκανε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης έχοντας δίπλα του τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον αρχηγό του Ποταμιού, ο πρωθυπουργός θα ήθελε να... καταπιεί τα λόγια του, μόλις άκουσε τι είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου!

«Δεν θα σας κρύψω ότι είπα στον Αλέξη Τσίπρα πως θα ήταν προτιμότερη μια συμμαχία με το Ποτάμι, παρά με τους Ανεξάρτητους Ελληνες (!!!)», δήλωσε με απύθμενη πολιτική θρασύτητα ο ιταμός Γερμανός πολιτικός. Από πού κι ως που ένας Γερμανός, ένας ξένος προς την Ελλάδα και μάλιστα με θεσμικό ρόλο, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία, δηλώνει δημοσίως ότι δεν του αρέσει η κυβέρνηση που έφτιαξε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο και ότι θα προτιμούσε αυτός, ο Γερμαναράς να έχει φτιάξει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταύρο Θεοδωράκη; Το να θέλουν οι Γερμανοί μια υποτελή, μνημονιακή κυβέρνηση που να λειτουργεί ως όργανό τους, όπως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, το αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Από πού αντλούν όμως το θράσος να μας το λένε κατάμουτρα ως πολιτικοί με θεσμική ιδιότητα;

Προφανώς, έχουν συνηθίσει να συναντούν Ελληνες πολιτικούς ηγέτες, απολύτως υποτελείς στο Βερολίνο τα τελευταία χρόνια. Ετσι, τα «όχι» που εισέπραξε ο Σουλτς από τον Τσίπρα και οι πολιτικές... φάπες που άρπαξε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ από τον Γιάννη Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα να μην ξέρει από πού να φύγει, έκαναν έξω φρενών τους Γερμανούς που δεν είναι καθόλου συνηθισμένοι να μην τους υπακούν αμέσως οι υποτελείς τους! Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν λιώσουν αμέσως κάτω από την μπότα τους την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα σηκώσουν κεφάλι οι αντιγερμανικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης! Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο τίτλος ανάλυσης της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» την Παρασκευή - μιας εφημερίδας που απηχεί πάντα τις απόψεις του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών: 

«Η Γερμανία ανησυχεί για τον πειρασμό του Παρισιού να παίξει το χαρτί Τσίπρα»! Η γαλλική εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων στην ενδιαφέρουσα ανάλυσή της: «Μια άλλη πηγή ανησυχίας για το Βερολίνο είναι ότι ο Φρανσουά Ολάντ δελεάζεται να παίξει το «χαρτί Τσίπρα». Η υπόθεση αυτή θα φαινόταν απίθανη αν ο (Γάλλος) επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, δεν έκανε από την περασμένη Κυριακή δηλώσεις, οι οποίες στο Βερολίνο κρίνονται πολύ συμβιβαστικές προς την Αθήνα... Για το Βερολίνο η υποχώρηση έναντι της Αθήνας είναι το άνοιγμα ενός κουτιού της Πανδώρας», γράφει η «Μοντ». Με τη γνωστή γερμανική ευθύτητα ομολογεί ακόμη πιο ωμά τη διαμορφούμενη κατάσταση η «Χάντελσμπλατ», η μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. 

«Η ελληνική επανάσταση», τιτλοφορούσε άρθρο της το Σάββατο. «Η αθηναϊκή εξέγερση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη», υπογραμμίζει στον υπότιτλο. Ενδιαφέροντα πολλά σημεία του άρθρου. «Ποτέ δεν υπήρξε αριστερός αρχηγός κυβέρνησης στην Ελλάδα, για να μη μιλήσουμε για αριστερή κυβέρνηση πλειοψηφίας σε συνασπισμό με τους δεξιούς λαϊκιστές του κόμματος των ΑΝΕΛ. ''Επανάσταση στην Αθήνα'' είχαν τίτλους οι εφημερίδες σε όλη την Ευρώπη αμέσως μετά τις εκλογές», αναφέρει και συνεχίζει: «Ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός κρατά τις υποσχέσεις του και απαιτεί επιθετικά κούρεμα του χρέους και να δοθεί τέλος στις υποχρεώσεις λιτότητας. Η Ελλάδα το κάνει σοβαρά και θεωρείται ήδη πρωτοπόρος στο θέμα τού πως καθαρίζει κανείς με την τεχνοκρατία των Βρυξελλών. 

Το αθηναϊκό παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργήσει σχολή», υπογραμμίζει τελειώνοντας το άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας. Αυτό ακριβώς είναι που φοβάται η κυβέρνηση Μέρκελ: τη μίμηση του παραδείγματος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης! Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....



ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

 

«Περιμένουμε πολλά από σας», φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Επικρατείας για τη Διαφθορά Παναγιώτη Νικολούδη, τον οποίον κάλεσε εσπευσμένα στο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να απαντήσει στη σκληρή γραμμή των Γερμανών, με ορατό πλάνο και δέσμευση για το πώς θα χτυπηθούν η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει τα σχέδια και τις προθέσεις του κ. Νικολούδη για το πώς θα κινηθεί στον πόλεμο για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας και ως εκ τούτου είχε διαδοχικές συναντήσεις μαζί του, η τελευταία εκ των οποίων έγινε χθες στις 7 το βράδυ. Συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, το θέμα της εγκατάστασης του νεοσύστατου υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς ο κ. Νικολούδης παραμένει προς το παρόν στο παλιό γραφείο, που είχε στον έκτο όροφο του ΣΔΟΕ, ως πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ένα άλλο θέμα που κυριάρχησε στις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έχει στη διάθεσή του ο νέος υπουργός, προκειμένου να κινηθεί αποτελεσματικά στο κυνήγι της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΔΟΕ, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών και η Επιτροπή Προμηθειών του Δημοσίου αναμένεται να ριχτούν στη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Άνθρωπος ιδιαίτερων ικανοτήτων ο νέος υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς έχει δώσει πολλές φορές «εξετάσεις» με άριστα στη μακρά θητεία του τόσο στο δικαστικό Σώμα ως αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου όσο και ως πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Ο Παναγιώτης Νικολούδης έχει κάνει παράλληλα ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το Διεθνές Οργανωμένο Εγκλημα, το «Ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και τη Διαφθορά. 

Τις γνώσεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησε ακολουθώντας τα ίχνη του μαύρου χρήματος τα τελευταία χρόνια, όπου πέτυχε να αποκαλύψει πολλές από τις... μυστικές του κρύπτες ανά την υφήλιο και να δεσμεύσει προς όφελος του Δημοσίου ακίνητα και μετρητά εκατοντάδων εκατομμυρίων, σκοπεύει χρησιμοποιήσει και τώρα στη μάχη κατά της διαφθοράς.  Το σκάνδαλο της Energa και της Hellas Power, που εισέπραταν τα χρήματα από τους καταναλωτές για το ηλεκτρικό ρεύμα και δεν τα απέδιδαν στη ΔΕΗ, το τεράστιο σκάνδαλο με τα ύποπτα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η αποκαλύψη πολλών από τις κρυψώνες εκατομμυρίων από μίζες για τα εξοπλιστικά είναι ορισμένες μόνο από τις υποθέσεις διαφθοράς που έστειλε στην εισαγγελία. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όσο καιρό ηγούνταν ο κ. Νικολούδης εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν άκρως αποτελεσματικό μηχανισμό, του οποίου η στρατηγική και η μεθοδολογία χαρακτηρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς ως παράδειγμα προς μίμηση. Ενώ η χώρα μας θεωρείται πια από τις χώρες με τους αποτελεσματικότερους μηχανισμούς στην καταπολέμηση του ξεπλύματος και της διαφθοράς και της ζητείται ακόμη και να μεταδώσει τεχνογνωσία σε μεγάλο αριθμό χωρών, κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 


ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ: EΝΑ ΦΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 

Ξέρετε υπάρχει στα ελληνικά εδάφη ένα χόρτο μοναδικό. Καταρχάς, να διευκρινίσουμε πως το κουτόχορτο ευδοκιμεί και σε άλλα μέρη, εκτός της εδαφικής έκτασης της Ελλάδος. Μόνο που στην Ελλάδα αυτό το φυτό βρίσκεται σε έξαρση. Ουσιαστικά αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς υπάρχουν στιγμές που βρίσκεται σε αδράνεια, με παραγωγή καρπού αλλά χωρίς αυτή να έχει ιδιαίτερο μέγεθος, και υπάρχουν στιγμές που το φυτό πραγματικά δεν προλαβαίνει να παράξει καινούργιους καρπούς και ο μέσος Έλληνας πολίτης, ειδικά μέσα στη κρίση, τρέχει να συλλέξει τον πολύτιμο καρπό του. Το κουτόχορτο αναπτύσσεται κυρίως την περίοδο πριν τις εκλογές και μ' έναν παράξενο τρόπο συνεχίζει να αναπτύσσεται για εκατό ημέρες μετά από αυτές. Ας δούμε τις συνέπειες της χρήσης του, ή τις παρενέργειες για κάποιους.

Το κουτόχορτο μετατρέπει ορκισμένους αριστερούς ιδεαλιστές, που ψήφιζαν αριστερά όταν αυτή βρισκόταν στο 3%, να δέχονται ομοφοβικούς, ακροδεξιούς, εθνικιστές στο ίδιο τραπέζι με αυτούς, και επιπλέον τους κάνει να τους υπερασπίζονται σθεναρά ωσάν να μιλάνε για τον Τσε τον Γκεβάρα. Επιπλέον, το κουτόχορτο κάνει τον μέσο πολίτη να βλέπει σαν μαγκιά και ένδειξη αξιοπρέπειας τις μαγκιές του Γιάνη Βαρουφάκη και όχι μόνο αυτό, τον κάνει να στήνει διαδικτυακά ψηφίσματα για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον των δανειστών, της Μερκελ και του ΔΝΤ. Η υπερβολική χρήση τώρα του κουτόχορτου, δημιουργεί σύγχυση σε κάποιους πρώην ψηφοφόρους του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και μπερδεύουν το Σοσιαλιστικό με το Εθνικοσοσιαλιστικό. Σαν αποτέλεσμα, κάποιοι ναζί βολτάρουν στη Βουλή.

Τέλος, το κουτόχορτο επιδρά σαν αναστολέας μνήμης για τον Έλληνα πολίτη. Του διαγράφει από το μυαλό τον καιρό που πετούσε χιλιάρικα στα μπουζούκια, που μετέτρεπε τις επιχορηγήσεις από τους κακούς ευρωπαίους σε BMW, τις εποχές που το κάθε καρυδιάς καρύδι είχε μετοχές στο χρηματιστήριο και που οι επιχειρήσεις που ανθούσαν ήταν τα ξενυχτάδικα και τα φρουτάκια. Υπό την επίδραση του κουτόχορτου, λοιπόν, όλοι αυτοί ξέχασαν ποιος φταίει για το μνημόνιο και τα έβαλαν όλοι με το μνημόνιο και τους δανειστές. Γνωστή τακτική, χρησιμοποιείται χρόνια, μάλλον η χρήση κουτόχορτου είναι παλιά.

Μένει να δούμε πότε θα απαγορευθεί η κατανάλωση του κουτόχορτου. Ίσως τότε, μεγάλη μερίδα του κόσμου κατανοήσει πως το στοίχημά μας δεν είναι ούτε να το παίξουμε καμπόσοι στους ξένους, ούτε να πετάμε πάνω από τα Ίμια. Όταν η αξιοπρέπεια θα μετατραπεί σε δεδομένο, όχι γιατί την επιβάλαμε αλλά γιατί την αξίζουμε. Έως τότε όποιος δει κουτόχορτο σπαρμένο, ας το κόψει.
 


ΨΥΧΡΟ ΚΛΙΜΑ ΘΑ ΒΡΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

 

Μια πρώτη... γεύση από το κλίμα που τον περιμένει στο Βερολίνο μπορεί να πάρει ο Γιάνης Βαρουφάκης από το αυστηρό μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, που μετέδωσε το Mega, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διεμήνυσε στην Κομισιόν να μην κάνει υποσχέσεις ούτε παραχωρήσεις προτού η Γερμανία έχει εικόνα των ελληνικών προτάσεων από πρώτο χέρι.

Τη στιγμή που υπάρχουν ψίθυροι για έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι θέλει να ενημερωθεί κατ ' ιδίαν από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών για τις προθέσεις και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.