Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ Μ. ΣΟΥΛΤΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΛΥΣΗ

 

Σειρά διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά, αλλά και προαναγγελία σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ, χαρακτήρισαν την πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Τον τόνο έδωσε η αναφορά Σουλτς ότι η ευρωζώνη αναμένει από την Αθήνα την κατάθεση των προτάσεων της, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων θα υπάρξουν συγκρούσεις, "όπως έγινε αισθητό και στη δική μας συνάντηση". Με αυτή τη φράση, ο κ. Σουλτς εμμέσως αποκάλυψε το κλίμα στις συζητήσεις του με τον κ. Τσίπρα, μολονότι οι δηλώσεις του κινήθηκαν εν γένει σε διπλωματικό επίπεδο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η αναφορά το ευρωπαίο αξιωματούχου, ότι στις συζητήσεις της ΕΕ με την Αθήνα "για πρώτη φορά μπήκαμε σε θέματα ουσίας", κάτι που αν μη τι άλλο συνιστά αιχμή για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα και δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση για την οποία χρειάζεται χρόνος.  "Έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους θεσμούς της ΕΕ", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάρτιν Σουλτς, μετά το τέλος της συνάντησης τους.

"Πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας", τόνισε και πρόσθεσε ότι "επί τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός πλήρωνε την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης" και πως πρέπει να μπει "τέλος στην ανάρμοστη σχέση οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικού συστήματος". Διαβεβαίωσε ότι "έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης: τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Έχουμε σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς την απερισκεψία δημιουργίας νέων ελλειμμάτων".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση, κάτι που, όπως επισήμανε, χρειάζεται χρόνο. "Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα" διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι "θα διαψευστούν όσοι επενδύουν το αντίθετο". "Η Ευρώπη θα ξεπεράσει τη λύση και θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε", κατέληξε.

Δηλώσεις Σουλτς: Από την πλευρά του, ο Μ. Σουλτς δήλωσε ότι τον τιμά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος στην Ελλάδα, για να προσθέσει με νόημα ότι αισθάνθηκε πως "για πρώτη φορά μπήκαμε σε θέματα ουσίας".

"Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων. Είναι σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον", τόνισε. Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η νέα κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θα προωθήσει τις θέσεις της μέσω διαβουλεύσεων με τους εταίρους.

Επισήμανε ότι "υπάρχει φόβος ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο. Αυτό δεν το διαπίστωσα". Πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα καταθέσει προτάσεις και σημείωσε ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις, "όπως έγινε αισθητό και στη δική μας συνάντηση", είπε με νόημα. Συμπλήρωσε ότι υπήρξε συζήτηση και για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. 

Τέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση "κουραστική", καθώς τέθηκαν πολλά θέματα που εξετάστηκαν ενδελεχώς και δήλωσε "ευγνώμων" γι' αυτό. "Ελπίσω η υπέροχη χώρα σας να μείνει στην ευρωπαϊκή πορεία, όπως ήταν πάντοτε. Η Ελλάδα έχει χαρίσει πολλά στην Ευρώπη", κατέληξε. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....





ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙΚΑ;

 

Και ενώ, σε μια περίοδο εξαιρετικής σημασίας και κρισιμότητας, η νέα κυβέρνηση φοράει τα καλά της και οδεύει ολοταχώς προς την ανάληψη πολιτικών και «εθνικών» ευθυνών, ένα άλλο ζήτημα εκκρεμεί για την εκτόνωση της πολιτικής έντασης των τελευταίων ημερών, αυτό της υποψηφιότητας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το οικονομικό σκέλος και η ανάπτυξη, αναμφισβήτητα, θα αποτελέσουν το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης Τσίπρα.

Ωστόσο, σε μια χώρα της οποίας το παρόν πολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια, η εδραίωση μιας πολιτικής και κομματικής ισορροπίας κρίνεται επιτακτική. Στην ανθρώπινη ιστορία, η πολιτική του διαίρει και βασίλευε (που υπακούει στην αξίωση ότι «για να κυβερνάς με ασφάλεια και να διατηρείς την εξουσία σου, φρόντισε να σπείρες τη διχόνοια ανάμεσα στους αντιπάλους σου») δεν είναι καινούργια, καθώς φαίνεται να είναι η πολιτική αρχή που ακολουθείται στην υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, δοθέντος ότι η πρόταση Καραμανλή φαίνεται να έχει πενιχρή πολιτική βάση αλλά μάλλον συμβολική (δεδομένου ότι η ανάληψη καθηκόντων Προέδρου προδιαθέτει συνήθως τη δύση μιας πολιτικής καριέρας), η πρόταση Αβραμόπουλου από την άλλη, κρίνεται μεγάλης σημασίας για τη μετέπειτα στρατηγική της «πολιτικής συνέχειας» της Νέας Δημοκρατίας. Η μακρά πολιτική καριέρα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εντός και εκτός χώρας, τον καθιστά ως μία σοβαρή υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, σε μία πιθανή αποχώρηση του νυν προέδρου, κ. Σαμαρά.

Επομένως, η υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποτρέψει μια σοβαρή πολιτική συνέχεια για τη Νέα Δημοκρατία. Αν η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται, τότε δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς ότι, πέρα από τις όποιες ενοποιητικές και συμβιβαστικές κινήσεις τις οποίες φέρεται να επιθυμεί να προωθήσει η νέα κυβέρνηση για την εξομάλυνση της διαδικασίας, έχει αναμφισβήτητα και μία μοναδική ευκαιρία για την αποδόμηση του βασικού της αντιπάλου.

Ο ηγέτης της ρωσικής επανάστασης και επικεφαλής της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, φέρεται να είπε κάποτε ότι «ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς». Δεδομένης, ωστόσο, μιας εύθραυστης εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας σε συνδυασμό με ένα «ανήσυχο» διεθνές σκηνικό, μια υγιής αντιπολίτευση κρίνεται, όσο ποτέ άλλοτε, θέμα εθνικής ασφάλειας.

 


Ο ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ

 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Microsoft σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο άνθρωπος που εδώ και σχεδόν 40 χρόνια προκαλεί συνεχόμενα άλματα τεχνολογικών προόδων, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της τεχνολογίας και την «υπερνοημοσύνη» των τεχνολογικών συσκευών.

Ο πασίγνωστος Αμερικανός επιχειρηματίας, για τρίτη φορά, αφιέρωσε αρκετό χρόνο απαντώντας σε ερωτήσεις που του έκαναν οι χρήστες του Reddit. Βρισκόμενος σε άμεση, διαδικτυακή, επικοινωνίας με όσους ήθελαν να τον ρωτήσουν, ο Μπιλ Γκέιτς απάντησε σε πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα. Ανάμεσα στις ερωτήσεις του «Ask Me Anything» βρισκόταν και μια που αναφερόταν στην  «υπερνοημοσύνη» των σύγχρονων και των μελλοντικών συσκευών. Η απάντηση του ιδρυτή της Microsoft στο συγκεκριμένο ερώτημα προκάλεσε εντυπώσεις αλλά και αντιδράσεις.

«Είμαι από τους ανθρώπους που ανησυχούς με το φαινόμενο της τεχνολογικής υπερνοημοσύνης. Σε πρώτο στάδιο οι μηχανές θα μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές για εμάς και αυτό θα είναι θετικό, με προϋπόθεση να το διαχειριστούμε όπως πρέπει. Σε λίγες δεκαετίες όμως η υπερνοημοσύνη θα είναι αρκετά δυνατή ώστε να γίνει ανησυχητική. Μπορεί να αποτελέσει ένα κίνδυνο για τον πολιτισμό μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν αυτόν τον κίνδυνο» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς δίνοντας τροφή για πολλά σχόλια αλλά και για διάφορες σκέψεις.

Η αντίδραση του διευθυντή του τμήματος ερευνών της Microsoft

Σε αντίθεση με όλα όσα δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς, ο διευθυντής του τμήματος ερευνών της εταιρίας του, Ερικ Χόρβιτς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μάλιστα, δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από την στάση του προέδρου της εταιρίας του και να αρνηθεί όσα είπε.

«Πραγματικά δεν πιστεύω πως αυτά που είπε ο Μπιλ Γκέιτς πρόκειται να συμβούν. Στο τέλος, θα καταλήξουμε να παίρνουμε τεράστια οφέλη από την ανάπτυξη της νοημοσύνης των μηχανημάτων, σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στην οικονομία αλλά και στην καθημερινή μας ζωή» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του τμήματος ερευνών της Microsoft.