Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΟ 2015 ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

 

Το 2015 θα είναι η χρονιά των μεγάλων προκλήσεων για τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η αμετακίνητη πολιτική στάση συναντά αδιέξοδα στο θέμα της οικονομίας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής. Τα διλήμματα για την ευρωζώνη με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Αθήνα. Για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ το 2015 έχει ήδη ξεκινήσει με ασυνήθιστες και ποικίλες πιέσεις: 

Η ενοχλητική διαμάχη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι εντάσεις αναφορικά με την πιθανότητα νέου γύρου νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αδυσώπητη μάχη για την σταθεροποίηση στην Ουκρανία και μία φονική επίθεση στο Παρίσι που εγείρει ερωτήματα για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την τρομοκρατία ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Μετά από μία δεκαετία στην καγκελαρία, θα μπορούσε το 2015 να είναι η χρονιά που ο πιο ισχυρός ηγέτης της Ευρώπης τελικά θα σκοντάψει; Όσοι αμφισβήτησαν τη Μέρκελ διαψεύσθηκαν κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, φαίνεται όλο και πιο έντονα πως η προσέγγιση «βήμα βήμα» που εξυπηρέτησε τόσο καλά την κα Μέρκελ την τελευταία δεκαετία έχει φτάσει στα όριά της. Για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις μπορεί τώρα να χρειαστεί να πάρει πιο επικίνδυνες αποφάσεις.

Επιφανειακά, όλα δείχνουν καλά. Η στήριξη για το συνασπισμό CDU/CSU της καγκελαρίου παραμένει εξίσου υψηλή, όσο ήταν όταν κέρδισε την τρίτη εκλογική αναμέτρηση, το Σεπτέμβριο του 2013. Οι σοσιαλδημοκράτες, οι εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν αποτελούν άμεση απειλή. Η διακυβέρνηση της κας Μέρκελ στην οικονομία είναι ασφαλής, με μία ήπια στροφή προς το κέντρο σε ζητήματα όπως η πυρηνική ενέργεια και ο κατώτατος μισθός.Έχει ήδη αλλάξει λίγο αυτή την ήπια προσέγγιση τις τελευταίες ημέρες με μία αξιοσημείωτη μεταβολή στο θέμα της μετανάστευσης. 

Στο μήνυμά της για τη νέα χρονιά, η κα Μέρκελ καταδίκασε ως ρατσιστές την Pegida,  την ξενοφοβική ένωση «Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης». Αυτό το ηχηρό μήνυμα χειροκροτήθηκε από το κέντρο. Ο πολιτικός κίνδυνος όμως, είναι πως θα ανοίξει το πεδίο στα δεξιά κόμματα σε μία περίοδο που εντείνεται ο λαϊκισμός στην Ευρώπη και μπορεί να ενταθεί περαιτέρω μετά την τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo

Η άνοδος του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν να αναπτυχθούν οι αντιμεταναστευτικές δυνάμεις. Οι επιδόσεις της κας Μέρκελ στην εγχώρια οικονομία δείχνουν αδιαμφισβήτητες, καθώς τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν ρεκόρ για την απασχόληση. Η υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου ενισχύουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εκλογές αυτό το μήνα στην Ελλάδα και η συνεπακόλουθη συζήτηση για το ενδεχόμενο «Grexit» όμως, υπενθυμίζουν στους Γερμανούς ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει απομακρυνθεί. 

Το περιοδικό Der Spiegel προκάλεσε καταιγίδα μεταδίδοντας ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και απαιτήσει παράλογες οικονομικές υποχωρήσεις. Αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής, αλλά άφησαν την εντύπωση ότι κάτι σχεδιάζεται. Έτσι, δημιουργήθηκε το δυσάρεστο συναίσθημα ότι η Γερμανία θέλει να τρομάξει τους Έλληνες για να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για το Grexit επισημαίνει το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει πέντε χρόνια με την πεισματική πολιτική διαχείρισης της κρίσης από την Άγγελα Μερκελ, έχει προς το παρόν αποτραπεί η χρηματοοικονομική κατάρρευση, αλλά δεν έχει έρθει η ανάπτυξη που χρειάζεται για να μειωθεί η ανεργία στις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την στασιμότητα. Θα μπορούσε η ΕΕ να βρίσκεται σε σημείο καμπής καθώς η προσέγγιση της σταθερής πορείας φαίνεται πως οδεύει σε πολιτικό αδιέξοδο;

Η προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στη λιτότητα και αντιδρά στην περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, μπορεί να είναι δημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας, αλλά πυροδοτεί λαϊκή οργή σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Στην Ισπανία, που θεωρείται μοντέλο μεταρρυθμίσεων, πρώτο έρχεται το αντικαθεστωτικό κόμμα Podemos. Στη Γαλλία, οι Γερμανοί πρέπει να συμφιλιωθούν με την άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν. Εάν η κα Μέρκελ επιλέξει να υποχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να την πουλήσει και στους Γερμανούς. 

Ακόμη και η ήπια χαλάρωση της στάσης της θα μπορούσε να  εξοργίσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που φλερτάρει και το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» για το θέμα της μετανάστευσης. Κοιτώντας πέρα από την ευρωζώνη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί να υπονομεύσει την εύθραυστη συναίνεση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν με την στήριξη της κας. Μέρκελ, ώστε να τιμωρηθεί η Μόσχα για την παρέμβασή της στην Ουκρανία. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος το κατάφερε λόγω της οργής από την κατάρριψη της πτήσης MH 17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να ανανεωθούν το Μάρτιο και ο κ. Πούτιν ήδη απευθύνεται σε παλαιούς συμμάχους σε μία προσπάθεια να διχάσει την Ένωση. Για να καταφέρει η Γερμανία να κρατήσει τις κυρώσεις, η κα. Μέρκελ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πιο σκληρή σύγκρουση με άλλους ηγέτες, όπως ο Πολωνός Βίκτορ Όρμπαν. 

Τέλος, όπως δείχνει η τραγωδία του Charlie Hebdo, υπάρχει ο κίνδυνος του απρόοπτου. Η κα Μέρκελ αντέδρασε καλά στη δυσάρεστη έκπληξη του 2014: την Ουκρανία. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ειρήνη των τελευταίων δεκαετιών ενίσχυσε τη φήμη της. Αυτές οι κρίσεις, όμως, έχουν πλέον τέτοιο μέγεθος και βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο στάδιο που μπορεί να μην αρκεί η καλή διαχείριση για να αντιμετωπιστούν.Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....
Διαβάστε επίσης δημοσκόπηση για εκτίμηση ψήφου ΕΔΩ.....
 
 




ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Δύο Τούρκοι συνελήφθησαν από τη γερμανική αστυνομία, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικό πυρήνα υποστήριξης των τζιχαντιστών της Συρίας. Η γερμανική αστυνομία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, στον απόηχο της αντίστοιχης επιχείρησης που διεξήχθη στο Βέλγιο. Τουλάχιστον 250 Γερμανοί αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων μέλη των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας, συμμετείχαν στην επιχείρηση. Οι Γερμανοί εισέβαλαν σε 11 σπίτια, στα προάστια του Βερολίνου.

Οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν, ο Ισμέτ Ν. και ο Εμίν Φ., 41 και 43 ετών αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αρχές, είναι οι εγκέφαλοι και χρηματοδότες τρομοκρατικών πυρήνων που έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και με πυρήνες Τσετσένων τρομοκρατών που δρουν τον Καύκασο κατά της Ρωσίας. Ο Ισμέτ θεωρείται αρχηγός του τρομοκρατικού πυρήνα.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι τρεις Τούρκοι, αλλά τελικά απελευθερώθηκαν, ελλείψει επαρκών στοιχείων. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας δήλωσε πως οι συλληφθέντες στρατολογούσαν μουσουλμάνους της Γερμανίας, από την τουρκική και τσετσενικη κοινότητα, τους οποίους και έστελναν στην Συρία.

Παράλληλα συγκέντρωναν χρήματα υπέρ των τζιχαντιστών. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η ομάδα προετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα στη Γερμανία. Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 550 μουσουλμάνοι Γερμανοί υπήκοοι, πολεμούν ενταγμένοι στις τάξεις των τζιχαντιστών. Την ίδια ώρα όμως οι αρχές υπολογίζουν πως τουλάχιστον 6.000 ακραίοι μουσουλμάνοι δρουν στη Γερμανία, προς υποστήριξη των τζιχαντιστών. 


Η ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ ΑΠΗΓΑΓΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ

 

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Μπόκο Χαράμ, στις αρχές του μήνα, δεν συνοδεύτηκε μόνο με δολοφονίες, αλλά και με την απαγωγή εκατοντάδων γυναικών και παιδιών. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η Καϊτούμα Ουάρι, μια μητέρα εννέα παιδιών, που απήχθη αλλά αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα, «περισσότερες από 500 γυναίκες και εκατοντάδες παιδιά κρατούνταν μαζί μου σε ένα οικοτροφείο για νεαρά κορίτσια». Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ωστόσο, η αφήγηση της Ουάρι έχει κοινά στοιχεία με όσα ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία επικαλούμενη μια άλλη διασωθείσα, καθώς και με τη μαρτυρία ενός άλλου προσώπου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Μπόκο Χαράμ απήγαγε τουλάχιστον 300 γυναίκες. Μας κρατούσαν σε ένα σχολείο στην Μπάγκα», ανέφερε η γυναίκα που σώθηκε, μιλώντας για την απαγωγή της στη Διεθνή Αμνηστία. «Απελευθέρωσαν τις ηλικιωμένες και τα περισσότερα παιδιά μετά από τέσσερις ημέρες, όμως κράτησαν τις νέες κοπέλες», πρόσθεσε. Ο Γιανάγιε Γκρέμα, ένας πολιτοφύλακας που γλίτωσε από τη σφαγή αφού κρυβόταν επί τρεις ημέρες στην Μπάγκα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στο δάσος όπου είχε καταφύγει συνάντησε τρεις γυναίκες, μία από τις οποίες μετέφερε στην πλάτη της ένα βρέφος.

«Μου είπαν ότι είναι μεταξύ των εκατοντάδων γυναικών που κρατούνται από την Μπόκο Χαράμ», υποστήριξε. «Την Τετάρτη γύρω στις 2 το μεσημέρι, μας απελευθέρωσαν και μας είπαν να φύγουμε από την πόλη. Ήμασταν εκατοντάδες, όλες μητέρες», συνέχισε η Ουάρι η οποία έχει πλέον καταφύγει στο Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, που απέχει 160 χιλιόμετρα από την Μπάγκα. Στις 3 Ιανουαρίου η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση στην Μπάγκα και τα περίχωρά της, ίσως τη μεγαλύτερη τα τελευταία έξι χρόνια. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τους ισλαμιστές για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η 40χρονη Ουάρι είχε κλειστεί στο σπίτι της κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αλλά τελικά αποφάσισε να βγει έξω. Μαζί με τα τρία μικρότερα παιδιά της άρχισε να αναζητά τον άνδρα της και τα έξι υπόλοιπα παιδιά της. «Μου είπαν να μην χάνω τον καιρό μου γιατί τους είχαν σκοτώσει όλους...», πρόσθεσε. Τριγυρνώντας στους έρημους δρόμους της Μπάγκα, έπεσε πάνω σε πέντε ένοπλους άνδρες που της είπαν να τους ακολουθήσει και την οδήγησαν σε ένα οικοτροφείο θηλέων.

«Εκεί μέσα υπήρχαν περισσότερες από 500 γυναίκες και εκατοντάδες παιδιά», αφηγήθηκε η Ουάρι μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι αιχμάλωτες κρατούνταν στους κοιτώνες, στις τάξεις αλλά και έξω στην αυλή. "Οι περισσότερες από εμάς είχαμε χωριστεί από τα παιδιά και τους άνδρες μας. Δεν άγγιξαν καμία γυναίκα, τους ενδιέφεραν τα νεαρά κορίτσια. Τις παρακολουθούσαν και ένας ένοπλος τις συνόδευε παντού, ακόμη και στην τουαλέτα», εξήγησε.

Καθημερινά, οι ισλαμιστές έφερναν τρόφιμα που είχαν κλέψει από τις αγορές της πόλης και ανάγκαζαν τις γυναίκες να τους μαγειρεύουν. Πολλές δεν μπορούσαν να φάνε απολύτως τίποτα από τον τρόμο τους. «Όταν βαρέθηκαν τις υστερικές αποφάσισαν να τις ξεφορτωθούν», συνέχισε η Ουάρι. «Ήμασταν καμιά εκατοστή, όλες μητέρες. Ποτέ δεν θα άφηναν τα νέα κορίτσια να φύγουν», πρόσθεσε. Η πολύτεκνη μητέρα γλίτωσε από τους ισλαμιστές για να ανακαλύψει ότι η πόλη της είχε μεταβληθεί σε έναν σωρό ερειπίων.

«Είδα πολλά καμένα σπίτια και πτώματα σε αποσύνθεση. Κάλυπτα τη μύτη μου με την άκρη της μαντίλας μου γιατί η μυρωδιά των νεκρών ήταν εξοντωτική. Στην πόλη δεν υπήρχε πλέον κανείς εκτός από τους άνδρες της Μπόκο Χαράμ. Περιπολούσαν νύχτα και μέρα. Δεν κοιμούνται τη νύχτα. Είχαν στήσει το αρχηγείο τους στη στρατιωτική βάση» των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας και «είχαν εγκατασταθεί σε όλα τα μεγάλα σπίτια της Μπάγκα», συνέχισε.

Η Ουάρι δεν έχει καμία πληροφορία για το τι απέγιναν ο 57χρονος σύζυγός της και τα έξι παιδιά της. Ο νους της όμως τρέχει και στις γυναίκες που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στη φυγή της προς το Μαϊντουγκούρι καθώς κι εκείνες που παραμένουν στα χέρια των ισλαμιστών. «Πολλές ήταν πολύ άρρωστες, δεν μπορούσαν να φάνε τίποτα, ούτε να περπατήσουν. Νομίζω ότι θα πεθάνουν από το κρύο», κατέληξε.