Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΙΔΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


ΠΑΝΩ ΤΩΝ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ

 

Χρέη άνω των 2 δισ. ευρώ προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία ρυθμίστηκαν κατά τις πρώτες 50 ημέρες εφαρμογής της νέας ρύθμισης οφειλών, που προβλέπει τη δυνατότητα διακανονισμού των χρεών σε έως και 100 δόσεις.  Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση λήγει στις 31 Μαρτίου 2015 και οι υπεύθυνοι της φορολογικής διοίκησης, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, αναμένουν αύξηση του ενδιαφέροντος όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία.

Όπως αναφέρει η kathimerini, στα ασφαλιστικά ταμεία, το ενδιαφέρον των οφειλετών διατηρείται έντονο, αν και υπήρξε μια κάμψη τις τελευταίες ημέρες. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διακανονισμό χρεών προς τα Ταμεία ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ρυθμίστηκαν οφειλές συνολικού ύψους 785 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη των ταμείων, ο περιορισμός των αιτήσεων κατά το τελευταίο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου του 2014 οφείλεται κυρίως στις ημέρες των εορτών και στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών και κατά δεύτερο λόγο στην πολιτική αβεβαιότητα των ημερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Κέντρο, εντός των πρώτων 50 ημερών από την εφαρμογή του νέου σχήματος, ο αριθμός των οφειλετών που έσπευσε να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που παρέχει ο νέος νόμος στους οφειλέτες που προβαίνουν σε διακανονισμό οφειλών κατά τις διατάξεις του είναι μεγάλος.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 34.244 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 784.938.440,05 ευρώ. Αναλυτικά, μέχρι και 30/12/2014 στη νέα ρύθμιση εντάχθηκαν 21.942 οφειλέτες του ΙΚΑ (μέσω του Κέντρου αλλά και των υποκαταστημάτων του Ιδρύματος), οι οποίοι ρύθμισαν οφειλές ύψους 627,4 εκατ. ευρώ. Αλλοι 9.784 οφειλέτες του ΟΑΕΕ κατέθεσαν αίτηση για οφειλές ύψους 134,3 εκατ. ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν οι αιτήσεις και 2.472 αγροτών με χρέη 20,3 εκατ. ευρώ προς το ΟΓΑ.

Εξαιρετικά μειωμένη παραμένει η συμμετοχή των αυτοαπασχολουμένων του ΕΤΑΑ, καθώς μόλις 46 κατέθεσαν αίτηση διακανονισμού χρεών ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τα Ταμεία και κυρίως ο ΟΑΕΕ μεταφέρουν οφειλέτες του στο ΚΕΑΟ προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, εάν δεν υπάρξει διακανονισμός. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος Νοεμβρίου είχαν μεταφερθεί επιπλέον οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαχειρίζεται το Κέντρο να ανέρχονται πλέον σε 13,5 δισ. ευρώ.

Ενας σημαντικός αριθμός οφειλετών παραμένει στα Ταμεία, κυρίως στον ΟΑΕΕ, καθώς οι οφειλές τους είναι κάτω των 5.000 ευρώ. Στο υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, διαθέτουν στοιχεία βάσει των οποίων το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση το δείχνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτι που, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύει ότι η νέα ρύθμιση είναι ευνοϊκότερη για τους εμποροβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολουμένους που χρωστούν έως 15.000 ευρώ, οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση και μετά και εξαιτίας αυτής.

Αντιθέτως, οι πολλές φορολογικές υποχρεώσεις του τελευταίου μήνα του 2014 δεν επέτρεψαν στους οφειλέτες του Δημοσίου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών τους προς το Δημόσιο. Η μαζική υποβολή αιτήσεων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαήμερο, κατά το οποίο τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση, δεν συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι τον Μάρτιο του 2015 που λήγει και η προθεσμία ένταξης σε αυτήν θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών που θα έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 150.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, με τις επικυρωμένες αιτήσεις να ανέρχονται στις 125.000. Το ποσό που έχουν ρυθμίσει ξεπερνάει το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στα ταμεία του κράτους έχουν εισέλθει περί τα 90 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι οφειλέτες του Δημοσίου ολοένα και αυξάνονται και από τις αρχές του 2014 μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 2014 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

-Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 12,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο.

-Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 72,77 δισ. ευρώ.

-Οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν. 

Ειδικότερα, τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο 11μηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 3,258 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,479 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη, δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31ης Δεκεμβρίου 2013 και 1,779 δισ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, έχουν διαγραφεί χρέη συνολικού ύψους 923 εκατ. ευρώ. 
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....

 


CHARLIE HEBDO: Ο ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΣ ΙΜΑΜΗΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

 

Ο ιμάμης του Λονδίνου, Αντζέμ Χουντάρι υποστηρίζει ανοιχτά τους τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν την εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι. Ο Χουντάρι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για υπόθαλψη τζιχαντιστών στη Βρετανία καθώς και για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική USA Today, αναφέρει ότι «οι συνέπειες είναι γνωστές σε όλους», μόλις μία ημέρα μετά το μακελειό με τους 12 νεκρούς και τους 11 τραυματίες στην καρδιά του Παρισιού.

Ορμώμενος από τους τέσσερις σκιτσογράφους οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τους τζιχαντιστές ο Χουντάρι αναφέρει στην επιστολή του ότι αντίθετα με την παρεξηγημένη άποψη που υπάρχει στον κόσμο, το Ισλάμ δεν σημαίνει ειρήνη αλλά πιστή τήρηση τις επιταγές του Αλλάχ. Για αυτό το λόγο οι Μουσουλμάνοι δεν πιστεύουμε στην έννοια της ελευθερίας του λόγου, όταν αυτός και οι πράξεις που τον συνοδεύουν δεν καθορίζονται από τη θεία βούληση αλλά από ανθρώπινο πρωτοβουλία».

Παράλληλα, ο Χουντάρι προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι οι Μουσουλμάνοι δεν συμφωνούν με την ιδέα της ελευθερίας του λόγου, ακόμα και όσοι δεν πιστεύουν στο Ισλάμ έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Σε έναν διαρκώς ασταθή και επικίνδυνο κόσμο, οι πιθανές συνέπειες από την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ είναι ίδιες για όλους, είτε είναι Μουσουλμάνοι είτε όχι».

«Γιατί η Γαλλία επέτρεψε στην εφημερίδα να προσβάλει τους Μουσουλμάνους» διερωτάται ο ιμάμης του Λονδίνου, εμμέσως πλην σαφώς απευθύνοντας έκκληση σε τζιχαντιστές και ακραίους ισλαμιστές που ζουν στη Βρετανία να υιοθετήσουν τις πρακτικές των μακελάρηδων του Παρισιού. «Οι κυβερνήσεις της Δύσης είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν ελευθερίες και τη δικαιοσύνη στο βωμό των βασανιστηρίων με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιμάμης του Λονδίνου Άνχεμ Χουντάρι προκαλεί με τις φονταμελιστικές του δηλώσεις υπέρ των τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τον περασμένο χρόνο αποκαλύφθηκε ότι διηύθυνε ένα δίκτυο εξαγωγής τζιχαντιστών από τη Βρετανία στις χώρες που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.  Το αποκορύφωμα της παράνοιάς του είναι ο χαρακτηρισμός που είχε αποδώσει στους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου, τους οποίους είχε αποκαλέσει «τέλειους μάρτυρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντζέμ Χουντάρι πριν από λίγους μήνες απειλούσε ανοιχτά σε live συνέντευξη όλο το δυτικό κόσμο, σημειώνοντας ότι «σύντομα η Σαρία έρχεται στις γειτονιές σας».

 


ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

 

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών στην Ελλάδα, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, η θέση της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της ονομασίας θα παραμείνει αμετάβλητη, αναφέρει η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik). Ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Λιούπτσο Αρσόφσκι, δήλωσε στην «Ουτρίνσκι Βέσνικ», ότι «και μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να αποκτήσουν κάποια δυναμική και μόνο από καιρό σε καιρό κάποιοι από τους πολιτικούς παράγοντες στην Ελλάδα θα αναφέρονται στο θέμα αυτό».

Ο κ. Αρσόφσκι εκτίμησε ότι «όποιος και να αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, θα συνταχθεί πίσω από την κόκκινη γραμμή για το ζήτημα της ονομασίας» και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζω ότι και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε τις πλέον φιλελεύθερες απόψεις για το ζήτημα της ονομασίας, τελικά αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση του». Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές, ώστε να σχηματίσει από μόνο του κυβέρνηση και, όπως πρόσθεσε, «αναμένονται περίεργες μετεκλογικές συνεργασίες στη χώρα, η οποία δεν έχει παράδοση από κυβερνήσεις συνασπισμού». 

Σχετικά με το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τις επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ο κ. Αρσόφσκι σημείωσε: «Όλοι αναρωτιούνται, αν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, όμως η κοινή γνώμη της χώρας γνωρίζει ότι χωρίς οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει και πως κανείς δεν παίζει με αυτά τα πράγματα».

Ο πολιτικός αναλυτής Στέβο Πεντάροσκι, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον περασμένο Απρίλιο, σε δηλώσεις του στην «Ουτρίνσκι Βέσνικ», εκτίμησε ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει μετατόπιση της θέσης της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος, καθώς, όπως ανέφερε, «ο κ. Τσίπρας εδώ και δύο χρόνια έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση, ότι υποστηρίζει την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας».
 


ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΙΑ Ο ΔΙΩΤΗΣ

 

Σε δίκη παραπέμπεται και ο Ιωάννης Διώτης για τους χειρισμούς του με τη λίστα Λαγκάρντ μετά τον άλλοτε ισχυρό τσάρο της οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα δικαστεί στις 25 Φεβρουαρίου από το Ειδικό Δικαστήριο. Το συμβούλιο Εφετών έκρινε με βούλευμά του (44/2015) ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το κακούργημα της απιστίας.

Η κατηγορία αφορά στον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ με τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου να υιοθετούν την σχετική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου. Αντίθετα, όπως αναφέρει το protothema.gr ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσεται από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Ι. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Με το βούλευμά τους τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου απορρίπτουν μάλιστα τον ισχυρισμό του Ι. Διώτη ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφυλάσσουν το συμβούλιο στον Ιωάννη Καπελέρη, προκάτοχο του Ιωάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ. Με το βούλευμα που εξέδωσαν «σβήνουν» τις κατηγορίες σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη καθώς οι δικαστές δέχονται ότι δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε εντολή να διενεργήσει έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη λίστα στάλθηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου με στόχο να αξιοποιηθεί και να εντοπιστούν μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς αυτά να έχουν φορολογηθεί.

Η λίστα ωστόσο αυτή, όχι μόνο έμεινε αναξιοποίητη αλλά ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου κατηγορείται ότι αφαίρεσε από αυτή τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ με σκοπό – όπως του καταλογίζεται – να βοηθήσει την πολιτική του εικόνα αλλά και τους προστατεύσει!