Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO

 
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 33,8% έναντι 30,5% της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτο εμφανίζεται το Ποτάμι με 4,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 4,4% και ΚΚΕ με 4,1%.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 3,9%, ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του ΓΑΠ 2,7%.«Άλλο κόμμα» προτιμά το 5,9%.

Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,3%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για την παράσταση νίκης, τις συσπειρώσεις, Διαβάστε όλη τη Δημοσκόπηση  ΕΔΩ.....

 


ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ PLAN B;

 

Όπως μας θύμισε χθες το Reuters, χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας το καλοκαίρι του 2012 για να δηλώσει η Μέρκελ ότι η δέσμευση Ντράγκι «θα κάνω ό,τι χρειάζεται» ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης. Σήμερα το κλίμα είναι διαφορετικό με την ευθύνη της Μπούντεσμπανκ και του επικεφαλής της Βάιντεμαν, ο οποίος αμφισβητεί δημόσια τη νομιμότητα, σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα της ποσοτικής επέκτασης (τύπωμα χρήματος) που ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Ντράγκι την Πέμπτη 22/1.

Ο ίδιος ο Ντράγκι στην πολυσυζητημένη ήδη συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στη Handelsblatt της Παρασκευής 2/1 δεν δήλωσε μόνον ότι δεν θα διασπαστεί η Ευρωζώνη και ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β'. Μίλησε με διατύπωση που δεν αφήνει περιθώρια για περιοριστική εκδοχή της ποσοτικής επέκτασης, μίλησε με την αυστηρότητα του κεντρικού τραπεζίτη που χειρίζεται θέματα της αρμοδιότητάς του. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ διαμήνυσε ότι δεν διαπραγματεύεται την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, τόνισε ότι η επιτέλεση των καθηκόντων δεν είναι εθνική ιδιαιτερότητα των Γερμανών και τέλος ζήτησε στήριξη των αποφάσεών του. Ενα ερώτημα τίθεται ως προς τη στάση της καγκελαρίας και της Μπούντεσμπανκ: πώς θα κινηθούν απέναντι στην ΕΚΤ και τον Ντράγκι μέχρι την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, αν θα πιέσουν δηλαδή προληπτικά με στόχο τον περιορισμό τών κατά τη δική τους αντίληψη ζημιών ή αν θα επιλέξουν να σιωπήσουν περιμένοντας την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 23/1. 

Σε κάθε περίπτωση η στάση της Γερμανίας θα είναι αποφασιστική. Δεν μπορεί να εμποδίσει τον Ντράγκι, από ό,τι φαίνεται, νομικά και καταστατικά, αλλά με τη διαφωνία της ή ακόμη και με τη σιωπή της μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποσαθρώσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης που θα δημιουργήσει η ρευστότητα ενός τρισ. ευρώ. Δίχως υπερβολή, αν τα πράγματα φτάσουν σε ανοικτή αντιπαράθεση Γερμανίας - ΕΚΤ, αυτό που διαβάσουν οι αγορές είναι ότι στην πράξη το Βερολίνο κινείται σαν να είχε Σχέδιο Β', σαν η επιλογή της εθνικής αναδίπλωσης (Germexit!) να υπήρχε στα συρτάρια της Μέρκελ, του Σόιμπλε και του Βάιντεμαν. 

Τον Αύγουστο του 2012 η Μέρκελ κάλυψε τη δέσμευση του Ντράγκι προσευχόμενη να μην έλθει ποτέ η ώρα υλοποίησής της. Σήμερα καλείται να αρνηθεί επί της ουσίας την πολιτική που έχει επιβάλει στην Ευρωζώνη από την άνοιξη του 2010. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....



 


ΑΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ GREXIT

 

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Βέρνερ Φάιμαν χαρακτήρισε την όλη κουβέντα για Grexit «περισσότερο από περιττή», ενώ τόνισε πως η συνέχιση της δείχνει «ασέβεια απέναντι στους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως επίσης και απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες». Ο καγκελάριος εξέφρασε την αντίθεση του στα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, που «μπλέκονται» στην προεκλογική περίοδο της Ελλάδας και τόνισε ότι οι εκλογές αυτές είναι καθαρά θέμα των Ελλήνων.

«Όλα όσα συζητούνται σε έναν προεκλογικό αγώνα είναι υπόθεση των Ελλήνων. Τώρα θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα και είναι άσκοπο να δημιουργείται η εντύπωση μίας απειλής απέναντι στους Έλληνες, ενώ η παρέμβαση στη συζήτηση και η πρόκληση ανασφάλειας στους ανθρώπους δεν αποφέρει τίποτε». Παράλληλα, απεύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε «να πράξουν περισσότερα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και να εξασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» .

Βέβαια, ο Φάιμαν ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση της Ελλάδας έχει ακόμα αρκετό μέλλον «και θα υπάρξουν ακόμη πολλά εμπόδια. Η συζήτηση για την Ελλάδα ακόμη δεν έχει τελειώσει». Οι δηλώσεις του Φάιμαν «σιγοντάρουν» τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι εύστοχο να αναμιγνύεται κάποιος στους προεκλογικούς αγώνες άλλων χωρών.

«Δεν είναι εύστοχο ούτε να αναμιγνύεται κανείς στους προεκλογικούς αγώνες άλλων χωρών, ούτε και να υπερερμηνεύει δηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο ενός προεκλογικού αγώνα», ανέφερε ο Σέλινγκ.
 


ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;

 

Λέει ο κ. Τσιπρας στην HuffingtonPost οτι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη "διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, moratorium στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης στην εξυπηρέτηση του υπολοίπου". Moratorium ειναι νομική έννοια και σημαίνει είτε αναστολή μιας ενέργειας είτε την κατοχύρωση περιόδου καθυστέρησης υλοποίησής της (η ενέργεια εν προκειμένω είναι η εξυπηρέτηση του υπολοίπου χρέους μετά τη διαγραφή μεγάλου μέρους του).

Δηλαδή, η πρόταση Τσίπρα λέει: χρωστάει η Ελλάδα 100 €, διαγράφουμε ένα μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό, π.χ. 40 € και για τα υπολοιπα 60 € ζητάμε αφενός καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους και αφετέρου να πληρώνουμε όταν έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Η πρόταση δεν είναι κακή για την Ελλάδα, προφανώς μας βολεύει να δούμε το χρέος να μειώνεται κατά μεγάλο μέρος του και το υπόλοιπο να το πληρώνουμε πρακτικά όταν έχουμε λεφτά. Κακή δεν είναι. Σοβαρή όμως είναι;

Σημείο 1ο. Τι θα πει μεγάλο μέρος του ονομαστικού χρέους, δεν πρεπει να το πει απο τωρα για να ξερουν και οι εταίροι αλλά και ο λαός που θα κληθεί να ψηφίσει; Μεγάλο για άλλους είναι ακόμα και το 5% και για άλλους είναι ακόμα και πάνω από 50%. Η αναφορά στο "μεγάλο" για να είναι σοβαρή πρέπει να έχει και νούμερο, τουλάχιστον το κατώτατο όριο που ορίζει το "μεγάλο".

Σημείο 2ο. Με βάση τη νομική έννοια, πρέπει να ειπωθεί κάτι για τη διάρκεια του moratorium, μιλάμε για 1 χρόνο, 3 χρόνια, 5 χρόνια, 10 χρόνια ή παραπάνω; Αυτή η ασάφεια για την περίοδο που δεν θα αποπληρώνουμε χρέος είναι οπωσδήποτε παραπλανητική για να αξιολογήσουμε ως ψηφοφόροι την πρόταση.

Σημείο 3ο. Ποια ειναι η ρήτρα ανάπτυξης που θα λειτουργήσει ως δείκτης για να εξυπηρετούμε (μετά την περίοδο του moratorium) το υπόλοιπο του χρέους; 1%, 3% ή κάτι άλλο; Χωρίς την σαφή τοποθέτηση σε αυτά τα ζητήματα, η πρόταση είναι για εσωτερική κατανάλωση και μάλλον για να εξυπηρετούνται οι κομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Θα μου πείτε ότι αν από τώρα ανοίξει όλα τα χαρτιά του, δεν θα μπορεί μετά να διαπραγματευτεί, δεν θα έχει ευελιξίες. Όμως διεκδικεί την ψήφο μας και πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς. Όπως ο ιδιος λέει στην ίδια συνέντευξη, αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στη χώρα που έγιναν ποτέ, δεν πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για να πάμε με καθαρή άποψη να ψηφίσουμε; Γιατί μας στερεί αυτό το δικαίωμα;

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη λέει ότι "το αδιέξοδο της Ελλάδας είναι το αδιέξοδο της σημερινής Ευρώπης". Κάτι σε αλαζονεία μου βγάζει αυτή η δήλωση, κι αν δεν είναι αλαζονεία είναι μια τεράστια ένδειξη εσωστρέφειας, της γνωστής εκείνης που συνιστά ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου.

Λέω να σοβαρευτούμε λίγο. Ας απαιτήσουμε αυτή τη φορά απο τους πολιτικούς να είναι 100% σαφείς, λογικοί, προσγειωμένοι, ρεαλιστές, ειλικρινείς. Η κρισιμότητα αυτών των εκλογών στις οποίες παίζεται η χώρα (όπως συμφωνούν οι δύο μονομάχοι) δεν επιτρέπει αοριστίες και γενικότητες. Ούτε μαγκιές!