Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

 

Με όπλο την κινδυνολογία πορεύεται ο Σαμαράς προς τις εκλογές απογυμνώνοντας την ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς από τις φιλελεύθερες καταβολές της, τις οποίες, με αντιφάσεις έστω, υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Ακόμη και σε στιγμές που η Νέα Δημοκρατία ορκιζόταν στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για την οικονομία, δεν έπεσε τόσο χαμηλά στην πολιτική αντιπαράθεση με τους αντιπάλους της.

Δεν είναι τυχαίο που στελέχη της συντηρητικής παράταξης είτε παίρνουν αποστάσεις από τη στρατηγική της έντασης και της κινδυνολογίας, που προωθεί το σύστημα Σαμαρά, είτε αρνούνται να μπουν ακόμη και στα "γαλάζια" ψηφοδέλτια. Ο Σαμαράς δεν διαθέτει θετική πρόταση για τη χώρα. Αντιμετωπίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους ως εχθρούς. Ετεροπροσδιορίζεται ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ...

Τι να πει ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ. για την προοπτική της χώρας, που λεηλατήθηκε από τις μνημονιακές πολιτικές, από τη στιγμή που το e-mail Χαρδούβελη προς την τρόικα είναι αποκαλυπτικό των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την επομένη των εκλογών; Ο Σαμαράς έχει δεσμευτεί προς τους δανειστές για νέες περικοπές στις συντάξεις, για την επιβολή νέων φόρων, με αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, για μείωση του ΕΚΑΣ και για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι μονοπωλιακού χαρακτήρα και θα φέρουν σίγουρα κέρδη στους αγοραστές.

Τι να πει ο Σαμαράς και για τους συμμάχους του στην Ευρώπη; Συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τη στρατηγική της Μέρκελ και την τιμωρητική πολιτική της λιτότητας, που έχει καταστροφικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Σαμαράς καταφεύγει στην κινδυνολογία προσδοκώντας ότι έτσι θα σωθεί πολιτικά. Εγκλωβίζεται όμως στην τακτική του απελπισμένου. Ελπίζει, μάταια, ότι θα μπλοκάρει τη μετακίνηση των ψηφοφόρων, που τον εγκαταλείπουν εξαιτίας της πολιτικής του και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Η κινδυνολογία δεν περνά στους πολίτες, που δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές. Οι πολίτες αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα για αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη κόντρα στις πολιτικές της λιτότητας, της εξυπηρέτησης συμφερόντων, της διαφθοράς και της διαπλοκής, που γονάτισαν τη χώρα και τους εργαζόμενους. Ο κύβος ερρίφθη, το σύστημα Σαμαρά καταρρέει, ανοίγει ο δρόμος της πολιτικής αλλαγής. Ο λαός κρατά στα χέρια του το κλειδί για αλλαγή πορείας.  Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....





 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΛΗΞΟΥΝ

 

Δυό κόσμοι που συνυπάρχουν, αλλά δεν επικοινωνούν, δεν συζητούν, δεν συνεργάζονται. Και το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεν είναι προβλέψιμο. Από εκεί θα έλθει η έκπληξη...». Η δυσπιστία των πολιτών και η αναξιοπιστία των θεσμών είναι το διπλό αποτέλεσμα μιας αμφίρροπης σχέσης εξάρτησης. Εχει αποδειχθεί πλέον ότι οι επαγγελματίες πολιτικοί λειτούργησαν σαν ιδιοκτήτες του κράτους και της εξουσίας εθίζοντας τους πολίτες σε παροχές, υποσχέσεις, παρεμβάσεις, νομοθετήματα, κλειστά επαγγέλματα κ.ά, που τελικά υπέσκαψαν κάθε έννοια κοινωνικού συμβολαίου και γενικού συμφέροντος.

Παράλληλα δημιούργησαν ένα σύστημα που προστατεύει τους ίδιους τους επεγγελματίες πολιτικούς με ειδικές συνταγματικές προβλέψεις. Η κρίση ήλθε ως βαριά τιμωρία και ουδείς βέβαια είναι άμοιρος ευθυνών. Η κύρια ευθύνη ανήκει όμως στον πολιτικό κόσμο. Για το μέλλον απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση.Μια άλλη αντίληψη της πολιτικής. Η οποία ως δημόσιο αγαθό θα γίνει το μέσο για την οργάνωση της κοινωνικής ζωής σε νέα, ανθρωποκεντρική βάση. 

Δημιουργικότητα, πρωτοβουλία, ενεργός συμμετοχή, διαφάνεια, ορθολογικός προγραμματισμός, αξιολόγηση των δράσεων, κλπ, είναι οι απαραίτητες προύποθέσεις για την προβολή μιας άλλης κουλτούρας. Μιας κουλτούρας διαλόγου, συνεννόησης, επιχειρηματολογίας, πειθούς, δημοκρατίας. Εχουμε σαν χώρα την ιστορική εμεπιρία και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να πετύχουμε. Εχουμε τους φυσικούς πόρους και την γεωστρατηγική θέση ώστε να προβάλουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Τί χρειάζεται λοιπόν;

Πρώτo, νέα ηγεσία, συμβολικά και ουσιαστικά. Ηγεσία άφθαρτη, καινούργια πρόσωπα, νέες αντιλήψεις. Που σημαίνει αρχικά κοινός νους, αφού πολλά αυτονόητα δεν προχωρούν λόγω πεπατημένης ή κατεστημένων συμφερόντων, πρόταξη του γενικού συμφέροντος, αιτιολόγηση των πράξεων, μελέτη των επιπτώσεων κάθε νέου μέτρου ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Δεύτερο, κοινωνική, λαϊκή νομιμοποίηση των προγραμμάτων, νόμων, δημοσίων πολιτικών. Δεν νοείται, για τα σημαντικά θέματα, να μην λειτουργούν, πέρα από τις εκλογές, θεσμοί διαρκούς συμμετοχής των πολιτών (δημοψηφίσματα, διαβούλευση, νομοθετική πρωτοβουλία) σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

Τρίτο, πολιτική καινοτομία, λόγο αληθείας και τόλμη, ναι, τόλμη στην υιοθέτηση νέων λύσεων. Είτε πρόκειται για συμβολισμούς είτε πρόκειται για διαχείριση δημοσίων πολιτικών, χρειάζεται τόλμη. Που για τα δικά μας σημαίνει τα πάντα: από την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μιας επιχείρησης, το σταθερό και φιλοεπενδυτικό φορολογικό σύστημα, μέχρι την απονομή σύνταξης.....(σήμερα χρειάζονται 1 μέχρι 2 χρόνια γι αυτό το αυτονόητο).

Ολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καλές πρακτικές άλλων χωρών, νέοι κώδικες νομοθεσίας με κατάργηση αντικρουόμενων διατάξεων, κώδικες δεοντολογίας για όλες τις συντεχνίες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν, να επιβάλουν τελικά με την επιμονή τους, μια άλλη λειτουργία της πολιτικής. Να αναγκάσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς είτε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, είτε να αποχωρήσουν.

Μπορούν να πρωτοστατήσουν, να προτείνουν, να δράσουν σε όλα τα επίπεδα, να θέσουν ερωτήματα και να ζητήσουν απαντήσεις...Για το κόστος ζωής, για την ανεργία, για την ποιότητα των δημοσίων πολιτικών, για τα πάντα. Οι πολίτες είναι η πηγή της εξουσίας, το κύτταρο της δημοκρατίας, οι διαθέτοντες το απόλυτο όπλο: την λαϊκή εντολή αντιπροσώπευσης και τον έλεγχο των αντιπροσώπων.

Η νέα περίοδος θα έχει εκπλήξεις, σίγουρα δεν θα είναι η ίδια με την προηγούμενη. Το κλειστό πολιτικό σύστημα που έχουμε, θα ανοίξει, θα καταρρεύσει υπό την πίεση των πολιτών. Οι πολίτες θα τους εκπλήξουν, μπορούν.
 


EΤΣΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»

 

Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογική επιβάρυνση όσων αμείβονται με «μπλοκάκια».

Ειδικότερα το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

1.Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα φυσικά πρόσωπα που αμείβονται αποκλειστικά με «μπλοκάκια» εξακολουθούν να φορολογούνται ως μισθωτοί (με φορολογικό συντελεστή 22% για φορολογητέο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ) και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α.Παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, ακόμη και αν υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, εφόσον ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες (όπως άλλωστε ακριβώς ίσχυε και για τα εισοδήματα του 2013 με τον προϊσχύσαντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

β.Δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία.

2.Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα που είναι μισθωτοί λόγω ύπαρξης έμμισθης σχέσης εργασίας, αλλά παράλληλα έχουν αμοιβές και με «μπλοκάκι», φορολογούνταν για τα εισοδήματα του 2013 ως μισθωτοί για το σύνολο του εισοδήματός τους. Δεν είχαν έτσι τη δυνατότητα να εκπέσουν τις επιχειρηματικές τους δαπάνες, με αποτέλεσμα η άθροιση του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και του συνόλου του εισοδήματος από «μπλοκάκια» να οδηγεί σε φορολογική επιβάρυνση. Όπως είχε επισημανθεί και σε σχετικά δημοσιεύματα στις αρχές του 2014, ο τρόπος αυτός φορολόγησης συνεπαγόταν επιβάρυνση για όσους είχαν και εισοδήματα ως μισθωτοί.

Αντίθετα, με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δίνεται η δυνατότητα και στους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και απασχολούνται επιπλέον με «μπλοκάκια» να εκπίπτουν τις επιχειρηματικές τους δαπάνες, όπως και όλοι οι άλλοι που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αποφεύγεται επίσης η ενδεχόμενη υπαγωγή σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, στην οποία θα μπορούσε να οδηγήσει η αθροιστική φορολόγηση του εισοδήματος από «μπλοκάκια» μαζί με εισόδημα από μισθούς.

3.Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» υποχρεούνται σε καταβολή μειωμένου τέλους επιτηδεύματος πεντακοσίων ευρώ (σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 1 ν. 3986/2011 που διατηρείται σε ισχύ και με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και δεν τίθεται κανένα ζήτημα αύξησης του ποσού αυτού για το 2015.