Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ AΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Νέα έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο πολιτικό σύστημα. Τι δείχνουν τα στοιχεία Σύμφωνα, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, περίπου ένας στους δύο Έλληνες δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ αντίθετα η εμπιστοσύνη απέναντι στη δικαιοσύνη, αλλά και την αστυνομία παρουσιάζει υπερδιπλάσια ποσοστά. Η έρευνα επικεντρώνεται στους δείκτες ευημερίας της χώρας για το έτος 2013.

Πιο αναλυτικά: Το 45% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα, ενώ, μόλις το 19,2% και 12,5% δεν εμπιστεύεται καθόλου τη δικαιοσύνη και την αστυνομία αντίστοιχα. Πλήρη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα έχει μόλις το 0,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Οι άνεργοι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 50,6% και καθόλου εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και την αστυνομία σε ποσοστά 24% και 16,6% αντίστοιχα. Για τους εργαζόμενους, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46,2%, 18,1% και 12,5%.

Στον αντίποδα, οι άνεργοι εμπιστεύονται πολύ ή πλήρως τη δικαιοσύνη και την αστυνομία σε ποσοστά 21,6% και 29%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους συνταξιούχους είναι 26,2% και 37,9%. Επίσης, οι συνταξιούχοι και οι μη οικονομικά ενεργοί δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό περίπου 42%.

Οι άνδρες δεν εμπιστεύονται καθόλου το πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία σε ποσοστά 46,4%, 20,3% και 13,7% αντίστοιχα, οι γυναίκες κατά 43,7%, 18,2% και 11,5% αντίστοιχα, ο φτωχός πληθυσμός σε ποσοστό 47,4%, 22,8% και 15,3% αντίστοιχα και ο μη φτωχός πληθυσμός κατά 44,3%, 18,2% και 11,8% αντίστοιχα.

Κυριαρχεί η ανασφάλεια: Παράλληλα, μόλις το 5,1% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του και μόλις το 5% των εργαζομένων πλήρως ικανοποιημένο από την εργασία του. Αντίθετα, το 3,3% του πληθυσμού δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη ζωή του και το 2,9% των εργαζομένων καθόλου ικανοποιημένο από την εργασία του.

Αντίθετα, μόλις το 1,4% του πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική κατάστασή του και το 11,7% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο. Μάλιστα, το 31,7% του μη φτωχού πληθυσμού είναι καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο.Ενώ, το 7,8% του πληθυσμού δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την έρευνα ήταν πολύ νευρικό ή ανήσυχο συνεχώς και το 10,4% ότι δεν ήταν καθόλου ευτυχισμένο.

Υπολογίζεται, πως το 38,3% των ανδρών και το 24,8% των γυναικών αισθάνονται πολύ ασφαλείς όταν περπατούν στην περιοχή τους στο σκοτάδι, ενώ το 10,5% και το 21,4% αντίστοιχα δηλώνουν πολύ ανασφαλείς. Συνολικά, στις αστικές περιοχές ο κόσμος δηλώνει πολύ ασφαλής σε ποσοστό 29% και στις αγροτικές περιοχές σε ποσοστό 40,3%.

Τέλος, πλήρως ικανοποιημένο από τις συνθήκες στέγασης είναι το 8,6% του πληθυσμού, ενώ πλήρως ικανοποιημένο από τους χώρους αναψυχής και πρασίνου, καθώς και από το περιβάλλον διαβίωσης στην περιοχή τους είναι το 8% και 8,3% αντίστοιχα. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....


 


ΠΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

 

Η ενεργειακή πολιτική της χώρας αυτή τη στιγμή, λοιπόν, είναι η επένδυση σε ακριβές και μη φιλικές περιβαλλοντικά τεχνολογίες και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία συζητείται αρκετά συχνά η διασύνδεση των νησιών. Αν σκεφτεί κανείς ότι πληρώνουμε στη ΔΕΗ ετησίως περίπου 1 δισ. ευρώ για τις ΥΚΩ - Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - έτσι ώστε να μην πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών πολύ ακριβότερα το ρεύμα που καίνε (γιατί το κόστος αγοράς πετρελαίου είναι πολύ υψηλό), θα έφτανε εύκολα στο συμπέρασμα ότι αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό δεν έχει καμία απολύτως επενδυτική αξία, αλλά είναι μία ετήσια καταναλωτική δαπάνη καθόλου παραγωγική.

Αντίθετα, σύμφωνα με μελέτες, η λύση της διασύνδεσης είναι μία οικονομικά βιώσιμη επιλογή που θα αλλάξει ριζικά το ενεργειακό προφίλ των νησιών. Το κόστος επένδυσης για τη διασύνδεση σε πολλές περιπτώσεις θα έκανε απόσβεση σε μόλις 3-4 χρόνια. Η διασύνδεση αποτελεί την οριστική λύση που σίγουρα θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να υλοποιηθεί, αν όμως μέχρι τότε κράτος και ΔΕΗ αποφασίσουν να επενδύσουν σε έργα ΑΠΕ (φ/β και αιολικά) και μέσα αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά, δεν θα υπάρχει η ανάγκη κατασκευής νέων πετρελαϊκών μονάδων, ενώ θα μειωθεί και η λειτουργία των υφισταμένων. Επιπλέον, θα προκύψει και σημαντική εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, λόγω  μειωμένων χρεώσεων ΥΚΩ για την αγορά πετρελαίου.

Το πρώτο βήμα για να διευκολυνθεί αυτή η λύση είναι η ύπαρξη κινήτρων για ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής, δηλαδή εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων ΑΠΕ σε οικιακό επίπεδο. Σταδιακά, με την ανάπτυξη των υποδομών και τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν, τα διασυνδεδεμένα πλέον νησιά, όχι μόνο θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητα, αλλά θα μπορούν να τροφοδοτούν με καθαρή ενέργεια και το σύστημα ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής Ελλάδας, με απώτερο σκοπό την απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Όλα αυτά προϋποθέτουν συνδυασμό με μία συνεπή πολιτική προώθησης ΑΠΕ και φυσικά εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να απέχουν πολύ από την ελληνική πραγματικότητα, δεν πρόκειται όμως για κάποιες ουτοπικές προτάσεις, ούτε απαιτούν εξεζητημένες τεχνολογίες. Αρκεί κανείς να δει το παράδειγμα του El Hierro, που είναι το μικρότερο από τα Κανάρια νησιά, και τον Ιούνιο έγινε η πρώτη ενεργειακά αυτόνομη και ανεξάρτητη επικράτεια που αυτοτροφοδοτείται με 100% ΑΠΕ. Ωστόσο, τα σχέδια για τη Ρόδο λένε για ένα νέο εργοστάσιο που θα καίει μαζούτ, το οποίο εισάγουμε ως γνωστόν πανάκριβα. 

Φυσικά, δεν γίνεται ούτε λόγος για προώθηση αυτοπαραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας. Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα δύο σπίτια στη Ρόδο ήταν μια δράση της Greenpeace συμβολική, αλλά πλήρως λειτουργική, στα πλαίσια προώθησης ενεργειακών πρακτικών όπως η αυτοπαραγωγή. Ασφαλώς για να συμβεί αυτό, χρειάζεται κράτος και ΔΕΗ να αποφασίσουν να στραφούν προς την κατεύθυνση μιας πιο ‘σύγχρονης’ και βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα, κάτι που παράλληλα θα αποτελούσε και παράγοντα εθνικής ανεξαρτησίας. 

 Η λύση λοιπόν υπάρχει, δουλεύει, είναι βιώσιμη, ασφαλής και συνεχώς εξελισσόμενη. Απλά δεν εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα. Και αναρωτιέται κανείς πόσα και πόσα συμφέροντα υπάρχουν, σε πόσα και πόσα επίπεδα.

 


ECONOMIST: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

 

Την προοπτική της αλλαγής κυβέρνησης στις αρχές του χρόνου περιγράφει ο Economist σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Grecovery» προειδοποιώντας ότι η σταθερότητα μπορεί να κλυδωνιστεί αν επιστρέψει η νευρικότητα λόγω πολιτικών εξελίξεων. Στο άρθρο του, ο Economist επισημαίνει τα στοιχεία της ανάπτυξης της χώρας: «Η Ελλάδα έκανε την ευχάριστη έκπληξη καθώς τα πήγε καλύτερα από όλη την ευρωζώνη με ανάπτυξη 0,7%» αναφέρει και υπογραμμίζει:

«Παρόλο που η Ευρωζώνη στο σύνολό της πάει άσχημα, η ελληνική ανάκαμψη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα». Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή αισιόδοξη προοπτική μπορεί να υπονομευθεί από την πολιτική αβεβαιότητα. «Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, θα μπορούσε ενδεχομένως να "πέσει" το επόμενο έτος και μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου» σημειώνει.

Αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι «στην επόμενη κυβέρνηση θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές το θέτουν σε πορεία σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως την Γερμανία». Ο Economist επισημαίνει ότι ήδη, οι αποδόσεις των κρατικών 10 ετών ομολόγων, η οποία είχε μειωθεί κάτω του 6% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν αυξηθεί πάνω από 8%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές προοπτικές της χώρας.

Και το άρθρο καταλήγει: «Τα θεμέλια της ανάπτυξης του τρέχοντος έτους μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Aν επιστρέψει η νευρικότητα, το Grecovery σίγουρα θα κλυδωνιστεί».


 


INDEPENDENT: ΚΡΙΣΗ, ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ; ΟΙ ΛΟΝΔΡΕΖΟΙ ΘΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ 1 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

Ρεκόρ αναμένεται να «χτυπήσουν» τα φετινά ψώνια για τις εορτές των Χριστουγέννων στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, στην αγορά του Γουέστ Εντ τα έξοδα των Λονδρέζων αναμένεται να σπάσουν το φράγμα του 1 δισ. βρετανικών λιρών, ήτοι 1,25 δισ. ευρώ. 

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι τρεις πιο εμπορικοί δρόμοι του Λονδίνου, η Όξφορντ Στριτ, η Ρίτζεντ Στριτ και η Μποντ Στριτ, ετοιμάζονται για να υποδεχθούν μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες περί τα 40 εκατομμύρια καταναλωτές.

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, καθώς ευνοούνται από το γεγονός πως τα Χριστούγεννα πέφτουν την Πέμπτη. Ετσι, τα ψώνια στον μέσον της εβδομάδας, Τετάρτη, αναμένεται να χτυπήσουν «κόκκινο», κυρίως από τους άνδρες καταναλωτές. 

Η εταιρεία New West End Company, που εκπροσωπεί καταστήματα σε ολόκληρη τη ζώνη, εκτιμά πως οι πωλήσεις φέτος θα σημειώσουν αύξηση κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές φέρονται να είναι λιγότερο αγχωμένοι και ανασφαλείς για τα οικονομικά τους απ' ό,τι ήταν σε όλο το διάστημα της πιστωτικής κρίσης, που ξεκίνησε το 2007. 


ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

Έκθεση που εκπονήθηκε για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στην κατοχή της αρκετό ελαφρύ οπλισμό, πυρομαχικά και οχήματα «για να συνεχίσει να πολεμά, στα σημερινά επίπεδα, από έξι μήνες ως και δύο χρόνια». Η έκθεση κατονομάζει το Ισλαμικό Κράτος ως μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες τρομοκρατικές ομάδες στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η συμμαχία που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η οποία καταστρέφει με αεροπορικές επιδρομές εγκαταστάσεις και οχήματα των τρομοκρατών «δεν μπορεί να μετριάσει την επίδραση του σημαντικού όγκου των ελαφρών όπλων που έχει στην κατοχή του το Ισλαμικό Κράτος».

Στο πόρισμα σημειώνεται ακόμη, σύμφωνα με το ιρανικό PressTV και το Βαλκανικό Περισκόπιο, ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή, μαζί με τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα που συνδέεται με το Μέτωπο της Αλ Νούσρα, είναι επαρκώς εξοπλισμένες για να απειλήσουν την περιοχή χωρίς περιορισμούς.

Ο ΟΗΕ προτρέπει επινόηση μηχανισμών για να ανακόψουν την πρόσβαση των τζιχαντιστών σε όπλα και χρήματα. Προτείνει την επιβολή κυρώσεων και καλεί τις χώρες που συνορεύουν με τις ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές «να κατασχέσουν όλα τα βυτιοφόρα με τα φορτία τους που πηγαίνουν μέσα και έξω από την περιοχή».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συζητήσει το θέμα αυτό στην αποψινή του συνεδρίαση και καλείται να δώσει συνέχεια σε ένα ψήφισμα με στόχο τον πνιγμό της χρηματοδότησης σε εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους και των ομάδων της Αλ Κάιντα στη Συρία.