Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ

 

"Συνεκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ ή αλλιώς πάμε σε πολεμική σύρραξη". Εκεί που μας χρωστάγανε πάνε να μας πάρουνε και το… βόδι. Σε αυτή τη λογική κινείται η Τουρκία και αυτή ακριβώς την πολιτική του Ερντογάν εκφράζει μέσα από ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Χουριέτ» για την Κυπριακή ΑΟΖ φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλάει για πόλεμο σε περίπτωση που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν μοιραστούν και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στα μέτρα βέβαια της Άγκυρας.  

«Θα μπορούσε να είναι το Piri Reis, το Barbaros, ή το Selim II που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή; Αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και να σφυρηλατούν σχέσεις με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σχέσεις που αντίκεινται στην Τουρκία, τόσο θα τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη», καταλήγει στο άρθρο της η «Χουριέτ» μετά από ένα παραλήρημα κατά της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Γίνεται σαφές στο σημείο αυτό πώς η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα από την ενίσχυση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εν’ όψει και της τριμερούς συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη-Σίσι στις 8 Νοεμβρίου στο Καίρο, όπως επίσης και από το ενδιαφέρον της Αιγύπτου που κινείται εναντίον της Τουρκίας να συμβάλει στην αξιοποίηση των Κυπριακών κοιτασμάτων μέσω των δικών της τερματικών σταθμών.

«Τώρα η άλλη πλευρά περιμένει από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους Τούρκους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποσύρουν τα πλοία τους, έτσι ώστε ο Αναστασιάδης να επιστρέψει στις συνομιλίες. Πηγαίνοντας κάποιος στο κρεβάτι με γεμάτο στομάχι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα σε μία ένδειξη ακόμη αλαζονείας και αποφασιστικότητας να προκαλέσει σύρραξη στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική εφημερίδα στο άρθρο της, αφού κάνει το άσπρο-μαύρο κατά τη συνήθη τουρκική πρακτική για την εισβολή στην Κύπρο φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πώς οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν ειδικά μετά την ένταξή του στην ΕΕ, να αφομοιώσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά και να σφετεριστούν τα δικαιώματά τους στο έδαφος και τους πόρους του νησιού.

«Στις τελευταίες διακοινοτικές συζητήσεις ο Αναστασιάδης έψαχνε ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει. Ήταν η παρουσία του Barbaros. Μήπως ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή; Όχι! Κάθε φορά που οι Έλληνες έκαναν κάτι για τους Ελληνοκύπριους, έκανε και η Τουρκία κάτι για τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει η Χουριέτ.

Εξομοιώνει πλήρως δηλαδή το δικαίωμα της Λευκωσίας να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο σπίτι της με την πρωτοφανή πρόκληση της Άγκυρας να υπερασπιστεί το ψευδοκράτος στέλνοντας το «Barbaros» να κάνει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ παρουσία μάλιστα πολεμικών πλοίων.

Είναι γνωστό πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να περάσει τη γραμμή της και να κάνει την προπαγάνδα της ή ακόμη και να προκαλέσει μια κρίση, όπως έγινε στα Ίμια, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη. Το δημοσίευμα αυτό δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αυξήσει την ένταση και δεν δέχεται τις συστάσεις κανενός για αποκλιμάκωση. 
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ..........




 

ΤΟΥΡΚΙΑ: 301 ΦΟΡΕΣ ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΜΑ

 

Να επιβληθούν βαριές ποινές σε στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το ορυχείο της Σόμα ζήτησαν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα για το πιο θανατηφόρο στην ιστορία της Τουρκίας.  Η εισαγγελία της Αχισάρ, στη δυτική Τουρκία, ζήτησε να επιβληθεί η ποινή των 301 φορών ισόβια σε οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Soma Komur, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, διευκρίνισε η εφημερίδα Χουριέτ.

Πρόκειται για ποινή, ίση  με τον αριθμό των ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, Είκοσι εννέα ακόμη στελέχη της εταιρείας, που κατηγορούνται επίσης για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές από δύο χρόνια φυλάκιση ως 15 έτη κάθειρξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι δίκες τους αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στις 13 Μαΐου μια έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο αυτό κοντά στην πόλη Σόμα προκάλεσε τον θάνατο 301 ανθρακωρύχων, η πλειονότητα των οποίων πέθανε αφού εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα. Οι μαρτυρίες πολλών εργαζόμενων και τεχνικές εκθέσεις έφεραν στο φως μια σειρά παραλείψεων στον τομέα της ασφάλειας, κυρίως την έλλειψη ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το ορυχείο, η οποία κατηγορήθηκε ότι θυσίασε την ασφάλεια των εργαζομένων για το κέρδος, αρνείται ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το δυστύχημα.Παρά τα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησε η τουρκική κυβέρνηση για να ενισχύσει την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων, πολλά νέα δυστυχήματα έχουν σημειωθεί σε ορυχεία της Τουρκίας μετά από αυτό στη Σόμα.

Στις 28 Οκτωβρίου μια στοά του ανθρακωρυχείου Ερμενέκ στη νότια Τουρκία πλημμύρισε, παγιδεύοντας σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων 18 εργαζόμενους, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί. Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος συντονίζει τις εργασίες διάσωσης, δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να αποχωματώσουν όλη τη στοά. «Έχουμε απομακρύνει τα τρία τέταρτα του νερού και της λάσπης, όμως χρειάζεται ακόμη χρόνος», είπε.

 


ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

 

Μία νέα πυρηνική εγκατάσταση, με την οποία θα μπορούσε να διπλασιάσει την ήδη γνωστή ικανότητά της στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, έχει θέσει σε λειτουργία η Βόρεια Κορέα, όπως υποστηρίζουν μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας. Η νέα μονάδα βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα εργοστάσιο, όπου το 2010 η Βόρεια Κορέα επέτρεψε σε μια ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων να περιοδεύσει στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 συσκευές φυγοκέντρησης.

“Έχουμε ανακαλύψει ότι το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και είναι τώρα σε λειτουργία”, μετέδωσε η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Joongang Ilbo, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος χειρίζεται θέματα πληροφοριών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα. Ταυτόχρονα, εικόνες που ελήφθησαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με κάμερες που έχουν αισθητήρες θερμότητας αποκάλυψαν σημάδια λειτουργίας των συσκευών φυγοκέντρησης μέσα στο εργοστάσιο, όπως ανέφερε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας το οποίο είναι επιφορτισμένο με τις διαπραγματεύσεις για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Η νέα πυρηνική εγκατάσταση ενισχύει την ικανότητα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς όπως πιστεύεται, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έχει σημειώσει πρόοδο στην προσπάθεια του να δημιουργήσει ατομική βόμβα, πραγματοποιώντας τρεις δοκιμές. Εντούτοις, δεν έχει ακόμη την τεχνολογία για την κατασκευή πυραυλικής πυρηνικής κεφαλής. Όμως ο στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα βαλλιστικό πύραυλο, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
 


ΠΡΟΚΛΗΣΗ: «Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΟΖ – ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ»

 

Αίσθηση προκαλεί το πρωτοφανές για τα διεθνή νομικά δεδομένα το άρθρο πρόκληση Τουρκοκύπριου καθηγητή του λεγόμενου πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής, Ατά Ατούν. Με το άθλιο άρθρο αυτό δεν θα ασχολούμασταν, αν δεν δημοσιευόταν στο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, Αναντολού, και από εκεί αναδημοσιεύθηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, που μεταφέρει το θέμα, ο «καθηγητής» υποστηρίζει πως η Τουρκία έχει δίκαιο που διεξάγει έρευνες νοτίως της Κύπρου. Ο καθηγητής του λεγόμενου Παν/μιου Μέσης Ανατολής στα κατεχόμενα ισχυρίζεται ότι η Τουρκία υιοθετεί στάση συμβατή με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη ζώνη των διαφωνιών της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, το οποίο αναδημοσίευσε και η Σαμπάχ, η Τουρκία είναι σωστή και εναρμονισμένη σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και λειτουργεί «ως πρέπει» στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ναυτιλιακοί νόμοι από το 1958 που διέπουν το θέμα των υφαλοκρηπίδων και οικονομικών ζωνών στα νησιά έχουν χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία και την Αίγυπτο και οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα στην οικονομική ζώνη στα ανοικτά της νήσου, ισχυρίζεται ο Ατούν.

Σύμφωνα με το πρώτο ναυτικό δίκαιο του 1958 και το δεύτερο ναυτικό δίκαιο του 1960, η ανατολική περιοχή της Μεσογείου είναι μια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αιγύπτου και της Τουρκίας, και ως εκ τούτου η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει δικαιώματα για την εξερεύνηση στην περιοχή αυτή, ισχυρίσθηκε ο Ατούν. Το τρίτο ναυτιλιακό δίκαιο του 1982, ωστόσο, δίνει στα νησιά τόσο υφαλοκρηπίδα όσο και ΑΟΖ, διευκρινίζει ο Τουρκοκύπριος Ατούν.

Ο Ατά Ατούν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε την επέκταση 12 μιλίων υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η κίνηση θα ήταν «αιτία πολέμου». Σύμφωνα με τα έγγραφα του τουρκικού ΥΠΕΞ, η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου αποτελεί μια διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Το θέμα αυτό αφορά, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο καθηγητή, με τη συνολική ισορροπία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο.