Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ;

 

Δυστυχώς για τον υπεραισιόδοξο κ. Σαμαρά, φθάσαμε ήδη στον Σεπτέμβριο του 2014 και βολοδέρνουμε ακόμα στον τροχόδρομο χωρίς να απογειωθούμε.  Το παραπάνω αποτελεί μέρος δήλωσης του κ. Σαμαρά, σε συνάντηση Βουλευτών της ΝΔ την 21 Φεβ 2013 σε ταβέρνα (φαίνεται ότι οι μεγάλες δηλώσεις πρωθυπουργών γίνονται σε ταβέρνες!!!) «Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τα περάσαμε τα δύσκολα. Από το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε». είπε, ενώ έδειξε πως αποτελεί κομβικό σημείο ο Ιούνιος, διότι εκτιμά ότι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ θα βοηθήσει την οικονομία.

Παρότι ανακοινώθηκε ότι το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 18.000.000 τουρίστες και σύμφωνα με τους ιθύνοντες οι εισπράξεις ανήλθαν σε δις ευρώ και όταν σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ», πως γίνεται το ΑΕΠ του 2013 να είναι μειωμένο σε σχέση με το ΑΕΠ του 2012 κατά 5,8% (182,1 δισ., έναντι 193,3 δισ. ευρώ το 2012);

Μπορεί να κάνουμε ρεκόρ Guinness στις αφίξεις τουριστών αλλά το ζήτημα είναι τι απομένει τελικά στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό από αυτή την «κοσμογονία» του τουρισμού που γίνεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ. Το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει» και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού, είπε: «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες» (Μ. Μουσικής 30 Απρ 2014).

Πως βοήθησαν οι 18.000.000 τουρίστες του 2013 την ελληνική οικονομία και πως θα την βοηθήσουν το 2014; και γίνομαι πιο συγκεκριμένος, όταν λέει ο κ. Σαμαράς ότι: «Ο τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 δισ. πρόσθετα και 225.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη επταετία (Μ. Μπενάκη 20 Μαΐου 2014), πως γίνεται η ανεργία να μην έχει μειωθεί έστω και λίγο τους μήνες της τουριστικής περιόδου ούτε το 2013 ούτε το 2014; Πως εξυπηρετήθηκαν τα 18.000.000 τουρίστες του 2013 και τα 20.000.000 του 2014; Είναι απλό, με την εισαγωγή σπουδαστών τουριστικών επαγγελμάτων από όμορες χώρες για απόκτηση εμπειρίας!!!!! Νόμιμος τρόπος εργασίας, χαμηλά αμειβόμενος, έτσι ο Έλληνας άνεργος παραμένει άνεργος.

Πως γίνεται με τα 18.000.000 τουρίστες του 2013 και τα 20.000.000 του 2014 να μην αυξάνεται η αγροτική και η κτηνοτροφική μας παραγωγή και να μην μπορούμε να διαθέσουμε τα φρούτα μας (αυτά πχ που μας επέστρεψε η Ρωσία) τι τρώνε οι τουρίστες; Μένουν νηστικοί; Όχι βέβαια, αλλά επειδή οι ξενοδόχοι θέλουν να μειώσουν το κόστος κάνουν εισαγωγές φτηνών προϊόντων, αμφιβόλου ίσως ποιότητας από το εξωτερικό.

Διαφημίζονται πολύ τα ξενοδοχεία με τις allinclusive παροχές. Όταν ένα ξενοδοχείο με εξευτελιστικές τιμές φιλοξενεί έναν τουρίστα και του τα παρέχει όλα, ο τουρίστας αυτός δεν προσφέρει τίποτα στην τοπική οικονομία γιατί δεν τρώει τοπικά προϊόντα, και τον αποτρέπει από το να βγει έξω από αυτό, ώστε να δουλέψουν εστιατόρια, ταβέρνες και τα λοιπά καταστήματα.

Όσον αφορά την κρουαζιέρα βλέπουμε τους τουρίστες, σε κάθε λιμάνι να βγαίνουν για μια βιαστική βόλτα στην κοντινή πόλη και μετά γυρίζουν στο πλοίο για φαγητό (έχουν πλήρη διατροφή). Αλήθεια τα κρουαζιερόπλοια πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού; Να συνεχίσω με τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα; Έρχονται φορτωμένα με όλα τα είδη διατροφής παρκάρουν ασύδοτα στις ελεύθερες παραλίες μας χρησιμοποιούν το κοινόχρηστο νερό για ντους και όταν θέλουν να ψωνίσουν πάνε σε καταστήματα τύπου Lidlκαι αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα άρα μηδέν εις το πηλίκον για την οικονομία από την παραμονή τους στη χώρα μας.

Θέλω με τα παραπάνω να πω ότι, μπορεί να καταγράφονται εκατομμύρια αφίξεις αλλά στην ουσία το κέρδος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην είναι το προσδοκώμενο. Αν η ανάπτυξη του τουρισμού δεν σημάνει μείωση της ανεργίας και αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης και μεταποίησης δεν λέει κάτι. Τα χρήματα απλά θα μπαίνουν για λίγο στην Ελλάδα και μετά θα ξαναβγαίνουν για να πληρώσουν εισαγόμενα προϊόντα, αμοιβές αλλοδαπών εργαζομένων και δικαιώματα των τουριστικών πρακτορείων.

Ο τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλη βάση, να μην είναι φετίχ οι αφίξεις αλλά το αποτέλεσμα, το τι αφήνει στην οικονομία μας. Χρειαζόμαστε ποιοτικό τουρισμό όπου τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, θα συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία και την τοπική αγορά ώστε οι ωφέλειες να είναι πολλαπλές. Η Ελλάδα με τα εκατοντάδες νησιά, τις χιλιάδες χιλιόμετρα εκπληκτικές παραλίες, τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς, τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, πρέπει να έχει δική της τουριστική πολιτική ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο και να μην εξαρτάται άμεσα από τις διαθέσεις των μεγάλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.

Η διατήρηση και η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΤ πρέπει να επιτευχθεί γι αυτόν τον σκοπό. Η Ελλάδα διαθέτει την δυναμική για την ανάπτυξη όλων των ειδών Τουρισμού και την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού. Ιδιαίτερα του Πολιτισμικού – Αρχαιολογικού- Ιστορικού τουρισμού, διεθνούς εμβέλειας. Η ενοποίηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων σε θεματικές πολιτισμικές διαδρομές, για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνάρτηση με την τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα.

Για να γίνει ο τουρισμός η «ατμομηχανή», όπως λέει ο κ. Σαμαράς και να τραβήξει την οικονομία θέλει πολύ δουλειά και όχι κορώνες που ο ίδιος συνηθίζει να πετάει όπου βρεθεί και όπου σταθεί, προσπαθώντας να κοροϊδέψει άλλη μια φορά τον ταλαίπωρο λαό ότι όλα πάνε καλά. Οι επενδύσεις που θα γίνουν δεν πρέπει να αφορούν μόνο την κατασκευή ξενοδοχείων αλλά και κατασκευή υποδομών στην τοπική κοινωνία ώστε όλοι να συμμετέχουν στην εξυπηρέτηση του τουριστικού προϊόντος.

Χρειάζεται δουλειά, πρόγραμμα για να δημιουργήσεις ένα αναπτυξιακό μοντέλο, παραγωγικό, εξωστρεφές ανταγωνιστικό, που θα υποστηριχθεί από φιλικές προς την επιχειρηματικότητα δομές συμπεριλαμβάνοντας και το τουριστικό μοντέλο της χώρας. Σοβαρότητα, δουλειά και αισιοδοξία η υπεραισιοδοξία δεν έκανε ποτέ καλό.

Διαφορετικά θα γίνουμε ένας φτηνός τουριστικός προορισμός τύπου Τζαμάικας Φιλιππινών και Κούβας, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ευτυχισμένους τουρίστες και «υπερήφανους» σερβιτόρους (εμάς) με τους μισθούς πείνας. Αν μη τι άλλο θα έχουμε πετύχει να γίνουμε οι σερβιτόροι της Ευρώπης ή όπως έγραψε ειρωνικά η εφημερίδα BILD«Οι Έλληνες μπορούν να μειώσουν το χρέος τους με σεξ και ναρκωτικά». Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 




ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ «ΣΦΙΓΓΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ…

 

Η εποχή της αφέλειας και της… πολυπολιτισμικής αθωότητας λαμβάνει τέλος στη Βρετανία, με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί έντρομη, Βρετανό πολίτη με λονδρέζικη προφορά στα αγγλικά του, τον «Τζον», να αποκεφαλίζει τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Τζέιμς Φόλεϊ…

Και όλα αυτά τα μεσαιωνικά, για λογαριασμό του «χαλιφάτου» που ίδρυσε η αιμοσταγής οργάνωση μαχητών «Ισλαμικό Κράτος» (IS: Islamic State), πρώην ISIL (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Λεβαντίνη)… Στο Ιράκ και τη Συρία έχουν μεταβεί τουλάχιστον 500 ισλαμιστές από τη Βρετανία για να πολεμήσουν (κάποιοι μόλις 16 ετών), ενώ οι στόχοι που παρακολουθεί η αντικατασκοπεία – εσωτερική ασφάλεια παρακολουθεί στενά τουλάχιστον 800 στόχους

Τη θανάσιμη απειλή για τη βρετανική κοινωνία από τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό, δείχνουν να την αντιλαμβάνονται και οι… νορμάλ μουσουλμάνοι της Βρετανίας, αφού όσοι πηγαίνουν να πολεμήσουν στα μέτωπα που έχουν ανοίξει οι ισλαμιστές στο όνομα του «ιερού πολέμου» (τζιχάντ), επιστρέφουν πιο εξτρεμιστές από ποτέ, απειλώντας την ειρήνη, τη γαλήνη και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν το… έργο τους και εκεί.

Το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας προετοιμάζεται να αντιδράσει για να προλάβει την απειλή, με την υπουργό Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, να ετοιμάζει νομοθεσία που θα ελέγξει τον ισλαμικό εξτρεμισμό στο εσωτερικό, αποτρέποντας τους ισλαμιστές από το να μεταβούν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν. Δήλωσε, ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μακροχρόνιο αγώνα – πιθανόν και δεκαετίες – εναντίον της «θανατηφόρας ισλαμιστικής ιδεολογίας».

Η Βρετανία ετοιμάζεται να θέσει εκτός νόμου εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις που κηρύσσουν τη βία, των οποίων τη λειτουργία ανεχόταν η Βρετανία, στο όνομα των δικαιωμάτων του καθενός να επιλέγει… μόνο που οι ισλαμιστές ξέχασαν, ότι τα δικαιώματά τους σταματούν εκεί που ξεκινούν αυτά των υπολοίπων.  

Το πρόβλημα δεν είναι μικρό για το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει 2,7 εκατομμύρια μουσουλμάνους σε συνολικό πληθυσμό 63 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τον Ιούλιο του 2005, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου και σε λεωφορείο της γραμμής στο κέντρο της μεγαλούπολης, είχε οργανωθεί από τέσσερις Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν.

Ήδη, σε 23 ισλαμιστές έχουν ακυρωθεί τα διαβατήριά τους, 69 έχουν συλληφθεί για αδικήματα που αφορούν τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία, ενώ σε 150 τους απαγορεύτηκε η εκ νέου είσοδος στη Βρετανία. Οι Βρετανοί ελπίζουν να πατάξουν τους μηχανισμούς στρατολόγησης νεαρών ισλαμιστών για τα πολεμικά μέτωπα…

 


Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ

 

Το διπλό φονικό στη Μάνη έφερε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο το θέμα της διακίνησης αναβολικών σε αθλητικούς χώρους και γυμναστήρια. Είναι κοινό μυστικό ότι η χρήση αναβολικών έχει ξεφύγει από τους αγωνιστικούς χώρους κι έχει διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό και σε επίπεδο γυμναστηρίου της γειτονιάς. Γίνεται χρήση, όχι για βελτίωση πλέον κάποιας αγωνιστικής επίδοσης, αλλά για το «κτίσιμο κορμιού», δηλαδή για ψυχαγωγικούς λόγους (με μια πολύ διασταλτική ερμηνεία της έννοιας «ψυχαγωγία»).

Η άθληση και η γυμναστική είναι ευεργετικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου η εργασία έχει αποσυνδεθεί στις περισσότερες περιπτώσεις από τη σωματική δραστηριότητα. Όταν όμως χάνεται το μέτρο (και χάνεται συχνά στη χώρα που γέννησε το «μέτρον άριστον») οδηγούμαστε σε παράξενες κι επικίνδυνες καταστάσεις. Τι κάνει λοιπόν έναν νέο που γυμνάζεται σε ένα γυμναστήριο να οδηγηθεί στη χρήση αναβολικών;

Η απάντηση που δίνω είναι τα τρία «Α»: «Άγνοια», «Απληστία», «Ατμόσφαιρα». Το πρώτο είναι η άγνοια γιατί δεν ξέρει τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία του. Πολλές φορές μάλιστα νομίζει ότι παίρνει ένα αθώο «συμπλήρωμα διατροφής». Γι' αυτό και με τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να είναι κάποιος πάντα προσεκτικός και να παίρνει μόνο ό,τι αποδεδειγμένα του λείπει. Δεύτερος λόγος είναι η απληστία γιατί θέλει πάντα κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί με τις δικές του δυνάμεις. Τρίτο είναι η ατμόσφαιρα, εννοώντας ότι συνήθως παρασύρεται από το περιβάλλον κάποιων φίλων ή επιτήδειων στο γυμναστήριο.

Προσωπικά, η ενσυνείδητη χρήση αναβολικών για κάποιον που γυμνάζεται για ψυχαγωγικούς λόγους, μου είναι απολύτως αδιανόητη. Ή μάλλον μπορεί να γίνει μόνο κατανοητή υπό το πρίσμα μιας κουλτούρας του φαίνεσθαι κι όχι του είναι. Μια κουλτούρα της εικόνας κι όχι της ουσίας. Της σημερινής δηλαδή κυρίαρχης τάσης. Πάντως, ακόμα κι αν κάποιος θέλει να φτιάξει ένα «καταπληκτικό σώμα», μπορεί να το κάνει ιδρώνοντας με γυμναστική και κόπο χωρίς να καταφύγει σε αυτές τις ουσίες. Η χρήση τέτοιων ουσιών φανερώνει ότι κάποιος θέλει να «κόψει δρόμο».

Με την ίδια προσπάθεια να έχει πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα (που συνοδεύονται βέβαια μακροπρόθεσμα με τραγικές επιπτώσεις σε νεφρό, συκώτι, σπέρμα κ.λπ.). Η υπερβολή που βλέπουμε στα διάφορα εξώφυλλα περιοδικών μπόντι-μπίλντερ είναι για μένα αποκρουστική αλλά…«περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα». Εν κατακλείδι, είναι άλλο το ωραίο σώμα που εκπέμπει αρμονία (δείτε τα αρχαία αγάλματα) κι άλλο το «φουσκωμένο» σώμα που εκπέμπει απλώς δύναμη κι επιβολή. Άλλο το φυσιολογικά γυμνασμένο σώμα κι άλλο το υπερτροφικό που προδίδει χρήση αναβολικών. 

Λίγα λόγια για τα θεσμικά. Ο φορέας για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ στην Ελλάδα είναι το ΕΣΚΑΝ. Οι βασικές αρμοδιότητες του ΕΣΚΑΝ έχουν να κάνουν με τον αγωνιστικό αθλητισμό. Παρ’ όλα αυτά ο νόμος του δίνει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με τις Αρχές και σε θέματα διακίνησης απαγορευμένων ουσιών όπως είναι τα αναβολικά. Θύμα της κρίσης όμως κι αυτό, υποχρηματοδοτείται και υπολειτουργεί, αναζητώντας ένα νέο, πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο που θα του δώσει τη δυνατότητα να ασκήσει πιο ουσιαστικά τις αρμοδιότητές του.

Στο θέμα της διακίνησης αναβολικών στα γυμναστήρια το ΕΣΚΑΝ λίγα μπορεί να κάνει πέρα από την αξιοποίηση πληροφοριών προς τις διωκτικές Αρχές για τυχόν παράνομες δραστηριότητες (με όρους οικονομικούς, δηλαδή παράνομη παραγωγή κι εμπορία). Τα αναβολικά θεωρούνται «απαγορευμένες ουσίες» όταν χρησιμοποιούνται για αγωνιστικούς σκοπούς. Δεν μπορείς δηλαδή να τιμωρήσεις κάποιον επειδή κάνει χρήση αναβολικών για να «φτιάξει σώμα». 

Μπορείς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις να κυνηγήσεις τον προμηθευτή γιατί όλα αυτά συνήθως διακινούνται παράνομα. Ο χώρος των αναβολικών και των ναρκωτικών έχει πολλές ομοιότητες. Την περασμένη εβδομάδα απόκτησε, δυστυχώς, ακόμα μία…

 


FORBES: Η ΕΛΛΑΔΑ ΨΑΧΝΕΙ ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

 

Κάνοντας αναφορά «στη βαθιά εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, σε ποσοστό 60% της συνολικής εσωτερικής ζήτησης», το  Forbes τονίζεται ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων νέων συμφωνιών προμήθειας, αλλά και πιθανής εγχώριας παραγωγής».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «για την Αθήνα, αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη έμφαση στην προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και ενίσχυση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που οδήγησε σε επιστολή από τον υπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, προς τον αρμόδιο Επίτροπο για τα Ενεργειακά, Γκίντερ Έτινγκερ, την περασμένη εβδομάδα, με την οποία η Ελλάδα ζήτησε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα διατεθεί στη χώρα πλεόνασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε περίπτωση καθυστέρησης ή διακοπής των εισαγωγών από τη Ρωσία».

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι «η αύξηση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν είναι πιθανό να κάνει μεγάλη διαφορά άμεσα, διότι χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές. Ωστόσο», όπως υπογραμμίζεται, «μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να κερδίσει τη στήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών της ΕΕ».