Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΒΑΖΕΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

 

Νέα δεδομένα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι μέσα από την Αλβανία στα θέματα της ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στην Αλβανία, ο Εισαγγελέας που ερευνά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, μετά από εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας πριν από 6 μήνες, έχει σοβαρές ενδείξεις ότι η συμφωνία με την Ελλάδα βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας.

«Οι εισαγγελείς -σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης- έχουν ερευνήσει την υπόθεση μετά την παραχώρηση όλου του υλικού από το Υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα όπως υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραβίαση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα» σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Ιλίρ Πάτσο.

Η εισαγγελία Τιράνων θα καλέσει 11 εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχε στη σύνταξη της συμφωνίας μεταξύ των οποίων είναι οι: Ferit Hoxha, Kristaq Gerveni, Gazmend Turdiu. Δεν επιβεβαιώνεται εάν η λίστα αυτή περιλαμβάνει και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Λουλεζίμ Μπάσα, ως το πρόσωπο που υπέγραψε τη συμφωνία με την ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη.

Το άρθρο 210 του αλβανικού Ποινικού Κώδικα, προβλέπει ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ξένες χώρες για παραχώρηση του εδάφους και υπονομεύουν την ακεραιότητα της χώρας, τιμωρούνται με πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση.

Όπως είναι γνωστό η Αλβανία είχε σε κάποιες περιόδους στο παρελθόν ισχυρούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Τουρκία και η Τουρκία πάντα ήθελε να χρησιμοποιεί την Αλβανία για να δημιουργεί πρόβλημα στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας. Και λέμε σε κάποιες περιόδους, γιατί σε άλλες (19ος αιώνας) οι Αλβανοί ζητούσαν ομοσπονδία με την Ελλάδα (περίοδο βασιλείας Όθωνα).

Το πρόβλημα της ΑΟΖ με την Αλβανία δεν προέκυψε ουρανοκατέβατα. Θυμήθηκαν οι Αλβανοί 4 χρόνια μετά την συμφωνία ότι δεν τους συμφέρει; Όχι. Εδώ και ένα χρόνο γίνονται σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο από την Ελλάδα και όταν ανακοινώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για ποσότητες φυσικού αερίου, τότε και μόνο τότε η Αλβανία ξεκίνησε την έρευνα για την προ 4ετίας συμφωνία.

Τώρα, που ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά, η διαδικασία παραχώρησης των οικοπέδων του Ιονίου σε εταιρίες, οι Αλβανοί ανακοινώνουν με τη σειρά τους ότι βρήκαν σοβαρές ενδείξεις ότι ζημιώνονται από την προ 4ετίας συμφωνία.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω από αυτές τις κινήσεις των Τιράνων. Όπως είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία υποδαυλίζει μέσω της Χαμάς την υπόθεση της Γάζας με στόχο να μην προχωρήσουν οι Ισραηλινοί στην εξόρυξη του δικού τους φυσικού αερίου στο κοίτασμα του Λεβιάθαν, ούτε οι ισραηλινές εταιρίες να εξορύξουν το κοίτασμα της Κύπρου.

Η κίνηση της Αλβανίας και οι εξελίξεις την Γάζα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που φαίνεται, στον υπόγειο ενεργειακό πόλεμο της Τουρκίας με στόχο να καταστρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας ενιαίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να σπάσει τον άξονα – συμμαχία που ουσιαστικά θα βάλει τον «μεγάλο Οθωμανό ασθενή» στο περιθώριο.

Επειδή για την Τουρκία το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την ιστορία λέγεται Καστελόριζο, προετοιμάζουν το έδαφος της αντιπαράθεσης και προσπαθούν από θέση ισχύος, μέσω της Γάζας και μέσω της Αλβανίας να τρίξουν τα δόντια στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και την Κύπρο.

Αν θα καταφέρουν τα ύπουλα παιχνίδια τους είναι θέμα κυρίως δικό μας. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ως έθνος ότι οι συμμαχίες έχουν αλλάξει. Αν δεν το καταλάβουμε σύντομα, τότε όλοι θα βρεθούμε ξαφνικά στην στο επίκεντρο πολύ άσχημων τετελεσμένων.

Η Γάζα είναι μόνο η αρχή… Συνέχεια το έργο θα έχει στην Κύπρο, στο Καστελόριζο, στο Ιόνιο πέλαγος. Στην περικύκλωση που επιχειρεί της χώρας μας ο σουλτάνος Ερντογάν (και με τις ευλογίες του Βερολίνου που υποκινούν θέμα με τα Σκόπια), εμείς έχουμε μόνο έναν άξονα να απαντήσουμε: Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 




O ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 

Αυτές τις μέρες, και ενώ η Λωρίδα της Γάζας, η Συρία, η Ουκρανία και το Ιράκ μας θυμίζουν ότι το πέρας των ενόπλων συγκρούσεων για το κοντινό μέλλον θα παραμείνει μάλλον ουτοπικό,  η Ευρώπη θυμάται (δεν αρμόζει η λέξη «εορτάζει») την αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το καλοκαίρι του 1914. Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υφίσταται η αντίληψη ότι είναι  μακρινός, «των άλλων», ίσως όχι και ιδιαίτερα σημαντικός. Μέγα λάθος. Υπήρξε καθοριστικός για άλλους.

Ξεκίνησε στην περιφέρειά μας (κήρυξη του πολέμου από την Αυστρία στη Σερβία), και η αρχή του τέλους του υπήρξε η συμμαχική επίθεση με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός των γεγονότων από τη δολοφονία του διαδόχου του θρόνου των Αψβούργων στις 28 Ιουνίου στο Σαράγιεβο, μέχρι κυριολεκτικά να συρθούν στη μαύρη τρύπα του οι τέσσερις ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες (Μεγάλη Βρετανία, Πρωσία, Αυστροουγγαρία και Ρωσία) και σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, θα μείνουν στην ιστορία ως απίστευτο παραδείγματα ακραίου μιλιταρισμού, αυτοκρατορικής αλαζονείας, αδράνειας, στενοκεφαλιάς και χονδροειδών λαθών.

Θα διαρκούσε λίγες εβδομάδες με σίγουρη τη νίκη (από όλες τις πλευρές). Όμως κράτησε τέσσερα χρόνια, η Ευρώπη έχασε σχεδόν μια γενιά νέων (δεκάδες εκατομμύρια, δεν υφίσταται ακριβής αριθμός) με μάχες οι οποίες διαρκούσαν μήνες και οι απώλειες μετρούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Κάθε οικογένεια στη Γαλλία και στη Γερμανία θρήνησε τουλάχιστον ένα θύμα. Όταν τελείωσε, και οι τέσσερις αυτοκρατορίες είχαν διαλυθεί, στη Ρωσία είχε ξεκινήσει η διαδρομή του υπαρκτού σοσιαλισμού/κομμουνισμού, η συνθήκη ειρήνης που υπεγράφη απετέλεσε κύρια αιτία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν (for better or for worse) ως παγκόσμια δύναμη, και η οικονομική κρίση που ακολούθησε έκανε τον φασισμό να φαίνεται ως έγκυρη εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Από την άλλη, η Ελλάδα μπήκε στη δίνη ενός φρικτού εθνικού διχασμού, ο οποίος παραλίγο να οδηγήσει στον εδαφικό (μαζί με τον εθνικό) διαμελισμό του έθνους-κράτους. Ο Έλληνας (και η Ελληνίδα με τον τρόπο της) υπηρετώντας υπό τα όπλα από το 1912  (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος) είδε «ειρήνη» 10 χρόνια μετά, ταπεινωμένος, χρεοκοπημένος και έχοντας τεράστιες (εδαφικές, ψυχικές και πολιτικές) υποθήκες. Μπορεί η Ελλάδα να μην είχε τις εκατακόμβες των νεκρών των Ευρωπαίων αλλά υπέφερε αφάνταστα η ψυχή της. Με την έναρξη των εχθροπραξιών ο υπουργός των εξωτερικών της Μ.Βρετανίας, Sir Edward Gray, δήλωνε: 

«Τα φώτα σβήνουν παντού στην Ευρώπη και δεν θα τα δούμε να ανάβουν ξανά όσο ζούμε». Εμείς, ως Έλληνες ΚΑΙ Ευρωπαίοι, αποφεύγοντας ίσως τους θεατρινισμούς του Γάλλου και του Γερμανού προέδρου, αξίζει να σταματήσουμε, να σκεφτούμε ίσως και να διαβάσουμε, τιμώντας κατ' ελάχιστο τις ψυχές, ατομικές ή εθνικές, που χάθηκαν, πληγώθηκαν ή σημαδεύτηκαν.    

 


ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Οι πρώτες γραμμές από το Κοράνι χωρίζουν τον κόσμο σε dar-al-Islam και σε dar-al-Harb (κόσμος του Ισλάμ και κόσμος του πολέμου). Βασικό συστατικό του πολέμου είναι η χρήση βίας, που σύμφωνα με τον ρεαλισμό το μονοπώλιό της ανήκει στα κράτη. Έτσι η χρήση βίας λαμβάνει μια ακόμα νομιμοποίηση από τη θρησκεία. Κατ' επέκταση το Κοράνι συμμετέχει και στη νομοθετική διαδικασία, περισσότερο με τη μορφή εθιμικού εσωτερικού δικαίου για τους μουσουλμάνους.

Σε αυτό το επίπεδο, δεν διαφέρει καθόλου από καμία άλλη θρησκεία ή πνευματικό δημιούργημα το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει, να ερμηνεύσει και να εκλογικεύσει τον κόσμο μέσα από τη δική του οπτική. Παρόλα αυτά, δεν έχει κανένα νόημα να δαιμονοποιείται μια θρησκεία ή πνευματικό δημιούργημα, η οποία επιβάλλει έναν τρόπο ζωής στους πιστούς της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κομφουκιανισμός, ο οποίος από το επίπεδο της φιλοσοφίας κι ενός ενδεικτικού τρόπου ζωής πέρασε στο επίπεδο της θρησκείας. Γιατί δηλαδή δεν είναι «κακός» ο κομφουκιανισμός;

Το γεγονός ότι η Ευρώπη πέρασε από τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό που τοποθέτησε τον άνθρωπο στο κέντρο των εξελίξεων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να το υιοθετήσουν και οι μουσουλμάνοι ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία. Πειστικό επιχείρημα σε αυτό αποτελούν οι τόσες επεμβάσεις στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες που ακόμα είναι χαλιφάτα ή διχάζονται αν θα πρέπει να είναι χαλιφάτα. Προσωπικά, θεωρώ ότι τα χαλιφάτα με ευρωπαϊκά δεδομένα θα μπορούν να είναι και φέουδα.

Επιπλέον επίτηδες  θεωρώ, αγνοήθηκε εντελώς η Τουρκία, μια χώρα η οποία προσπαθεί/προσπαθούσε να αποκτήσει, κι εν μέρει το πετυχαίνει, να είναι μια χώρα πρότυπο ως Μουσουλμανική Δημοκρατία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τέλος, ας αναλογιστούμε τη θεωρία της χωρητικότητας και να αποδεχθούμε πλέον ότι η αλληλεπίδραση στην Ευρώπη μεταξύ θρησκείας και κράτους έχει διευρυνθεί, οπότε η Ευρώπη και ο χριστιανισμός χωρά το Ισλάμ.

Αφήνω ασχολίαστη τη σύγκριση των σταυροφοριών με την Αλ-Κάιντα κτλ, καθώς και πάλι ξεχνάει τη φάση της αποικιοκρατίας και κυρίως στη Νότια Αμερική, που οι Ευρωπαίοι αντάλλασσαν χριστιανισμό για χρυσάφι και πολύτιμους λίθους, κάτι που σίγουρα δεν θα έκανε ένας μουσουλμάνος.
 


ΛΙΒΕΡΙΑ: Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ!

 

Στη Λιβερία η κατάσταση αρχίζει να τίθεται εκτός ελέγχου, με τους κατοίκους να πετούν στο δρόμο τους νεκρούς συγγενείς τους από τον ιό Έμπολα, προκειμένου να μην μπουν και οι ίδιοι σε καραντίνα! Τρόμος και έλλειψη παιδείας προκαλούν ακραίες αντιδράσεις στη Λιβερία από την εξάπλωση του ιού Έμπολα. Οι συγγενείς πετούν τους νεκρούς τους στο δρόμο, προκειμένου να μην μπουν σε καραντίνα και οι ίδιοι από τους υπεύθυνους.

Κι όσο κι αν προσπαθούν οι γιατροί να κρατήσουν τον ιό και να μην εξαπλωθεί περαιτέρω, τόσο αυτές οι τακτικές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ήδη στην Δυτική Αφρική, ο ιός Έμπολα έχει προκαλέσει το θάνατο 900 ανθρώπων. Στους 932 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, καθώς άλλοι 45 ασθενείς πέθαναν στο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός των ύποπτων, πιθανών ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 108, φτάνοντας συνολικά τα 1.711. Τα περισσότερα από αυτά τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Λιβερία, ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νιγηρία, από τα 4 στα 9, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε στα τέλη Ιουλίου.