Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΦΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΥ

 

Η ευστάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά και ευρύτερα η δυναμική των πολιτικών εξελίξεων ήταν συνάρτηση δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Ο δεύτερος ήταν από το ποσοστό της Ελιάς. Εάν η διαφορά ήταν μικρότερη των τριών μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταγάγει εκλογική νίκη, αλλά θα είχε υποστεί πολιτική ήττα. Γιατί αυτό; Επειδή η χαλαρότητα της ευρωψήφου ευνοεί την εκλογική έκφραση της κοινωνικής οργής. Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, πως στις εθνικές εκλογές οι εγχώριες άρχουσες ελίτ, το μιντιακό σύστημα και βεβαίως το ευρωιερατείο θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους, ώστε να αποτρέψουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικώς, η διαφορά είναι σχεδόν τέσσερις μονάδες. Πρόκειται για μία καθαρή εκλογική νίκη που, ωστόσο, δεν επαρκεί για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να οδηγήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές. Δεν διαμορφώνει το σαρωτικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα έκαμπτε τις πολλές και μεγάλες επιφυλάξεις και των κεντροαριστερών ψηφοφόρων για την ικανότητα της Κουμουνδούρου να απεγκλωβίσει την κοινωνία από τα δεσμά του Μνημονίου και να ανατάξει την οικονομία. Με άλλα λόγια, ενώ εξασφαλίζει στο κόμμα του Τσίπρα το πολιτικό πλεονέκτημα, δεν προκαθορίζει και την έκβαση της μάχης για την εξουσία.

Όπως προαναφέραμε, η ευστάθεια της κυβέρνησης ήταν συνάρτηση και του ποσοστού της Ελιάς. Σε σύγκριση με το 2012, το ΠΑΣΟΚ έχασε έναν στους τρεις ψηφοφόρους του. Παρόλα αυτά, ο Βενιζέλος θριαμβολογεί! Ο λόγος είναι ότι συγκρίνει το ποσοστό του με αυτά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις κι όχι με το ποσοστό του 2012. Το ενδιαφέρον είναι ότι με τον ίδιο παράδοξο τρόπο αξιολογεί το αποτέλεσμα και το μιντιακό σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελιά υπέστη βαρύτατη ήττα, αλλά όχι την πανωλεθρία που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα, πάντως, απέτρεψε προς το παρόν τη διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ σε υπαρξιακή κρίση, η οποία με τη σειρά της θα τροφοδοτούσε διαλυτικές τάσεις. Προφανώς, το εκβιαστικό δίλημμα που προεκλογικά είχε θέσει ο Βενιζέλος εμπόδισε διαρροές κυρίως προς τη ΝΔ και δευτερευόντως προς το Ποτάμι. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ούτε από αυτό τον λόγο θα αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά.

Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει με καθαρότητα τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος να τερματίσει τις πολιτικές του Μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εκλογική δύναμη που θα του επέτρεπε να θέσει την Ελλάδα σε άλλη τροχιά. Έχει κρίσιμη σημασία να υπογραμμισθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απέναντί του μόνο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Απέναντί του έχει το ευρωιερατείο και βεβαίως τις εγχώριες άρχουσες ελίτ που ελέγχουν το μιντιακό σύστημα. Με άλλα λόγια, έχει απέναντί του στο εσωτερικό σύσσωμο το κατεστημένο και στο εξωτερικό τα αφεντικά της Ευρωζώνης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Για να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά σ’ αυτό το πανίσχυρο μπλοκ δυνάμεων, μία μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει τουλάχιστον να στηρίζεται σε ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία. Στον κορμό αυτών που συνειδητοποιούν ότι το Μνημόνιο καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία. Αυτή η κατηγορία των ψηφοφόρων, όμως, εκφράζεται κομματικά κατά τρόπο που απαγορεύει την πολιτική άθροιση. Το 9,3% της Χρυσής Αυγής και το 6% του ΚΚΕ έχει την ίδια αρνητική θέση έναντι του Μνημονίου, αλλά για τους γνωστούς λόγους δεν μπορεί να αθροισθεί πολιτικά με το 26,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματική εμφανίζεται και η άθροιση με το 3,5% των ΑΝΕΛ. Αντιθέτως, το 22,7% της ΝΔ ήδη αθροίζεται κυβερνητικά με το 8% της Ελιάς, ενώ ως εφεδρεία μπορεί να λειτουργήσει και το Ποτάμι με το 6,6%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μία φάση πολιτικού μετεωρισμού. Η «παράταξη του Μνημονίου» μπορεί να έχασε σημαντικό εκλογικό έδαφος και να είναι καθαρή μειοψηφία στο εκλογικό σώμα, αλλά δεν έχει απέναντί της ένα πλειοψηφικό αντιπολιτευτικό μέτωπο. Αυτό της επιτρέπει όχι μόνο να επιβιώσει ως κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, αλλά και να ελιχθεί εν όψει της μάχης για την εξουσία. Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι θα ενεργοποιήσει όλα τα μη θεσμικά αλλά ισχυρότατα ερείσματά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να καλλιεργήσει τον φόβο στην κοινωνία με σκοπό να κάμψει τις αντιστάσεις της. Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι εισερχόμαστε σε περίοδο έντονων πολιτικών αναταράξεων.
Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........


 


ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΑΧΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ -ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΝΕΡΟΥ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

 

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί για άλλη μία φορά η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου χιλιάδες διαδηλωτές δίνουν το «παρών», στο πλαίσιο της πρώτης επετείου από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν, τόσο τη χώρα, όσο και παγκοσμίως. Το σκηνικό ντύνουν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, συλλήψεις και προσαγωγές. Η πρώτη επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε γύρω στις 19:00 το απόγευμα, βάζοντας «φωτιά» για άλλη μία φορά στην πλατεία Ταξίμ.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση στο κέντρο της  Κωνσταντινούπολης και στην Άγκυρα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών, Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο γρήγορα διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους.

Όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές στη λεωφόρο Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ. Στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των 1.000 περίπου διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ερντογάν: Θα συλληφθεί όποιος διαδηλώσει.  

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει ευθέως όσους ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του», απευθυνόμενος σε αυτούς που αντιτίθενται σε αυτόν. «Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

Απαγόρευση δρομολογίων προς την πλατεία. 

Από τις 15:00 το απόγευμα έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια πλοίων στο Βόσπορο που οδηγούν από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή, μετά από εντολή των Αρχών, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων προς την πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία, δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αυτοκίνητα, ενώ είναι ελεγχόμενη η είσοδος πεζών. Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα η αστυνομία εμπόδισε σε περίπου 150 άτομα να βγουν στην πλατεία.

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος του CNN. 

Ελεύθερη αφέθηκε μια δημοσιογραφική ομάδα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, η οποία είχε συλληφθεί λίγο σήμερα από την τουρκική αστυνομία κατά την διάρκεια απευθείας μετάδοσης του ρεπορτάζ της από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Εικόνες που ελήφθησαν από το CNN δείχνουν τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Ίβαν Ουότσον να μιλάει απευθείας στην κάμερα από την πλατεία Ταξίμ μπροστά από δεκάδες ένστολους και ντυμένους με πολιτικά αξιωματικούς που έχουν αναπτυχθεί εκεί για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους διαδηλωτές.

Οι εικόνες δείχνουν έναν αξιωματικό με πολιτικά να πλησιάζει τον Ουάτσον την ώρα που ένας άλλος κινείται για να καλύψει τον φακό της κάμερας με το σώμα του. Στην συνέχεια ο Ουότσον δείχνει την δημοσιογραφική του διαπίστευση και η ομάδα απομακρύνεται από εκεί. Ο Ουότσον, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μισή ώρα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε με το γόνατο στους γλουτούς.


 


ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

Η επιτυχής εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Σογιούζ στις 28.5.14 με τρεις επιβάτες - έναν Αμερικανό, έναν Γερμανό και έναν Ρώσο αστροναύτη ή, αν θέλετε, κοσμοναύτη- προς επάνδρωση του διαστημικού σταθμού ISS μέχρι τον Νοέμβριο 2014, ανέδειξε μια νέα πτυχή του ψυχρού πολέμου των ημερών μας: οι Ρώσοι αποσύρονται από την κοινοπραξία αποστολών στο Διάστημα το 2020! Αυτό ανακοίνωσαν. Θα μου πείτε, ε, και τι έγινε; 

Θα αναλάβουν άλλοι τις αποστολές. Δεν γίνεται τίποτε χωρίς τους Ρώσους, διότι είναι οι μόνοι που διαθέτουν πυραύλους κατάλληλους προς μεταφορά αστροναυτών στο Διάστημα. Συγκεκριμένα, τον Σογιούζ, με 26 εκατομμύρια ιπποδύναμη. Οι Αμερικάνοι της NASA απέσυραν το Space Shuttle, το διαστημικό τους όχημα, το 2011, και απέλυσαν σωρεία μηχανικών και τεχνικών, πολύτιμο προσωπικό.

Ένα τραγικό λάθος, κατά τη γνώμη μου, απόρροια της πολεμικής επιδρομής των Αμερικανών εναντίων του "άξονος του κακού", "axis of evil", κατά τον πρώην πρόεδρο George Bush. Ο πόλεμος είχε καλύτερη οικονομική απόδοση για κάποιους, λίγους, Αμερικανούς επενδυτές, όπως τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Dick Cheney, όπως γνωρίζουμε σήμερα. Πολύ καλύτερα κέρδη από τις διαστημικές αποστολές. Και σίγουρα λεφτά, π.χ. από τους ιδιωτικούς στρατούς στο Ιράκ, από τα εξοπλιστικά συστήματα και από τα πετρέλαια. Τα συνολικά έξοδα και οι καταστροφές του πολέμου φορτώθηκαν στους Αμερικανούς και ιδίως σε άλλους πολίτες ανά την υφήλιο.

Με πρώτους και καλύτερους τους άμεσα πληγέντες. Είχαν βρει μερικά χρόνια πριν και τη λύση για το Διάστημα, έτσι νόμιζαν, οι Αμερικάνοι: θα πληρώνουμε ένα αστείο ποσό στους Ρώσους για να μας μεταφέρουν τους αστροναύτες μας στο Διάστημα, 50 εκατομμύρια Ευρώ είναι η ταρίφα για κάθε πτήση ανά κεφαλή, οι Ρώσοι είναι άσχετοι στα οικονομικά και στην κοστολόγηση, οι ιδιωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν τις αναγκαίες εκτοξεύσεις στο Διάστημα για δορυφόρους. Με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια... όλα ωραία. 

Στις κοινοπραξίες θα έχουμε εμείς έτσι κι αλλιώς το πάνω χέρι...Να όμως που και οι Ρώσοι μαθαίνουν κοστολόγηση και δεν είναι όλοι τόσο διεφθαρμένοι όπως νόμιζαν οι Αμερικάνοι, που έβλεπαν ως δεδομένη τη συνέχιση του ξεπουλήματος της Ρωσίας. Ο Πούτιν ανέπτυξε μια πατριωτική, και επεκτατική δυναμική που είναι ζόρικη. Η ανακοίνωση του τερματισμού της διαστημικής κοινοπραξίας, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, το 1999, έχει σήμερα σίγουρα να κάνει και με την Ουκρανία. 

Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, όλοι εξαρτώνται για τις επανδρωμένες αποστολές προς και από τον διαστημικό σταθμό από τους Ρώσους. Αυτός ο σταθμός σήμανε πριν από χρόνια πανηγυρικά την ειρηνική συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων. Ο κύκλος αυτός μάλλον έκλεισε οριστικά. Οι Κινέζοι προσπαθούν να μπουν και αυτοί στον διαστημικό χορό, απέχουν όμως δεκαετίες από τις επιδόσεις που είναι απαραίτητες για τέτοιες επανδρωμένες εκστρατείες στο Διάστημα. Για μη επανδρωμένες αποστολές υπάρχουν εναλλακτικά πυραυλικά συστήματα.

Των Ευρωπαίων, η Αριανη 5, των Αμερικανών, SpaceX, και τα ρωσικά Proton, που πετάνε από το 1965! Περιέργως, αυτός ο πύραυλος παρουσιάζει πρόσφατα βλάβες για έξι συνεχείς αποστολές, όταν είναι φορτωμένος με δορυφόρους για τηλεπικοινωνιακή ή αναγνωριστική χρήση από τους ίδιους τους Ρώσους! Λειτουργεί δε σχεδόν πάντα άψογα, όταν μεταφέρει δορυφόρους για άλλα κράτη. Πολύ περίεργο. Τη διαχείριση του πυραύλου αυτού έχει στα χέρια της μια... ρωσοαμερικανική κοινοπραξία, η ISL. 

Δεν χρειάζεται να είμαστε ακραίοι οπαδοί θεωριών συνομωσίας για να υποθέσουμε ότι εκεί μάλλον γίνεται δολιοφθορά. Διότι απλές επιπολαιότητες σε συνεχή τακτική διάταξη είναι αδιανόητες στα διαστημικά συστήματα. Ο ψυχρός πόλεμος επανέρχεται. Παρέα με θερμούς τοπικούς πολέμους.
 


ΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΚΑΜΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

 

Την απειλή επίσπευσης του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που η καγκελάριος της Γερμανίας υποστηρίξει τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαπέλυσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έλαβε χώρα την Τρίτη 27 Μαΐου στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” την ώρα που οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κομμάτων συμφωνούσαν να προτείνουν τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ως διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) έλαβε χώρα ένα σκληρό πόκερ ανάμεσα κυρίως στην Βρετανία και τις περισσότερες άλλες χώρες, καθώς η Γηραιά Αλβιώνα δεν επιθυμεί να δει σε καμία περίπτωση έναν φεντεραλιστή από το Λουξεμβούργο να αναλάβει την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πηγές «μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» τις οποίες επικαλείται το Spiegel, ο κ. Κάμερον απείλησε τους εταίρους του πως αν επιλέξουν και προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ζαν – Κλον Γιουνκέρ θα αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνησή του και ενδεχομένως να επισπεύσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρα στην Ε.Ε. 

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αλλά είναι γνωστό ήδη αμέσως μετά τις εκλογές πως ο Ντέιβιντ Κάμερον αναζητεί συμμαχίες, κυρίως με την Ουγγαρία και κάποιες χώρες της Βαλτικής ώστε να σχηματίσει μειοψηφία αρνησικυρίας και να μπλοκάρει ένα φιλοευρωπαϊιστή από το να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν καθώς και να υποβαθμίσει όσο μπορεί το θεσμικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να απέφυγε εκείνη το βράδυ να στηρίξει άμεσα τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά μία μόλις ημέρα μετά δήλωσε δημοσίως πως η Γερμανία και η Χριστιανική ¨Ένωση στηρίζουν των πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.