Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΑΣΚΗΣΕΙΣ… ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

 

«Πολεμικό» σκηνικό στήνουν οι Τούρκοι βγάζοντας μεγάλες δυνάμεις, ναυτικές και αεροπορικές, στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων και την ίδια στιγμή «απειλούν» με έρευνες νότια της Θάσου. Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει σημάνει συναγερμός. Ήδη έχει δοθεί εντολή σε πλοία να αναπτυχθούν στο Αιγαίο, εν’ όψει και της άσκησης «Καταιγίδα 2014». Στη μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από πλευράς Τουρκίας για την ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο ασκήσεων, της «Efes 2014» στα τουρκικά παράλια και της «Beyaz Firtina 2014» σε ολόκληρο το Αιγαίο, με δέσμευση περιοχής αυτές τις ημέρες βορειοδυτικά της Χίου, η Ελλάδα απαντά με την άσκηση «Καταιγίδα».

Όλες οι μονάδες του στόλου θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο, από τη Σαμοθράκη μέχρι και στο Καστελλόριζο για να πραγματοποιήσουν την άσκηση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με ταυτόχρονη «καταιγίδα» πυραύλων. Αυτά που εκκρεμούν ακόμη είναι αν θα γίνει βολή με «Exocet» και που θα διεξαχθεί η τελική φάση της άσκησης. Πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρουν πως η διεξαγωγή της τελικής φάσης πιθανότατα θα συνδεθεί με τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια της Θάσου και δυτικά της Σαμοθράκης, προγραμματίζοντας έρευνες με το ωκεανογραφικό σκάφος Piri Reis ή με το Cubuclu.

Μέχρι στιγμής πάντως και ενώ επρόκειτο το ωκεανογραφικό να βγει στο Αιγαίο από τις 20 Μαΐου, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια κα δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική NAVTEX. Αυτό βέβαια μπορεί να μην σημαίνει και τίποτε. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό το Πολεμικό Ναυτικό να στείλει το μήνυμά του μέσω της τελικής φάσης της «Καταιγίδας» από το Βόρειο Αιγαίο, αν και το Καστελλόριζο είναι μονίμως αμφισβητούμενη περιοχή από τους Τούρκους.

Πρόσφατα άλλωστε προχώρησαν στην άνευ προηγουμένου πρόκληση ανακοινώνοντας την εγκατάσταση μόνιμης εξέδρας άντλησης πετρελαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκληση η οποία έμεινε αναπάντητη από το υπουργείο Εξωτερικών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αλλά τι να πει στον «κολλητό» του, τον Αχμέτ Νταβούτογλου; Να σεβαστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Τον άνθρωπο τον απασχολεί πως θα διασωθεί πολιτικά και πως θα καταφέρει να κρατήσει ζωντανό το ΠΑΣΟΚ (τι ζωντανό δηλαδή, αυτό έχει πεθάνει και μόνο ο Βενιζέλος δεν το έχει αντιληφθεί). Με τα εθνικά θα ασχοληθεί;

Μέχρι πάντως την διεξαγωγή της άσκησης «Καταιγίδα», πλοία του στόλου αποπλέουν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Ξιφίας» που διεξάγεται στο Βόρειο Αιγαίο. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία αποστολή παρακολούθησης των τουρκικών δυνάμεων και άμεσης αντίδρασης και την αποτροπή κάποιου «τσαμπουκά» κοντά στα ελληνικά νησιά. Για τον σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή σε όλες τις επάκτιες δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή, μοίρες αεροσκαφών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα πέντε λεπτών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνονται και πτήσεις αεροσκάφους Erieye EMB – 145H που θα «σαρώνει» όλο το Αιγαίο και θα δίνει εικόνα απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων του Πενταγώνου.

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι για την άσκηση «Beyaz Firtina 2014» έχουν αναπτύξει στο Αρχιπέλαγος συνολικά 53 μονάδες επιφανείας διαφόρων τύπων, 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 13 ανθυποβρυχακά ελικόπτερα, ενώ η Ακτοφυλακή συμμετέχει με 17 συνολικά πλωτά μέσα και 4 ελικόπτερα. Ενδιαφέρον έχει και η συμμετοχή της ΜΙΤ (είναι κάτι που δεν συνηθίζεται) με ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών – υποκλοπών. Με όλες αυτές τις δυνάμεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τον Ταγίπ Ερντογάν να πιέζεται πολιτικά σε ασφυκτικό βαθμό τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πρόβα στραγγαλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τουρκική αεροπορία και ναυτικό. Τον δίαυλο Καρπάθου – Ρόδου στο Νότιο Αιγαίο, ο οποίος είναι κρίσιμης σημασίας ως προς τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου για το Πολεμικό Ναυτικό, έχουν «κλειδώσει» οι Τούρκοιμε την ανάπτυξη μεγάλων αεροναυτικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή. Την ίδια στιγμή ανάλογη κίνησης αποκοπής των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τη Λέσβο μέχρι και τη Σάμο εκτελεί το τουρκικό ναυτικό στο Βορειο-ανατολικό Αιγαίο.

Στον μεν δίαυλο Καρπάθου – Ρόδου, μεταξύ της νήσου Σαρίας στα βόρεια της Καρπάθου και της Ρόδου, συνωθούνται περί τα 10 τουρκικά πλοία επιφανείας, τουλάχιστον δύο υποβρύχια μπαίνουν και βγαίνουν στη δεσμευμένη περιοχή, 4 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και δύο CN 235 ναυτικής συνεργασίας – ηλεκτρονικού πολέμου. Στην άσκηση, που έχει διακλαδικό χαρακτήρα, συμμετέχει η τουρκική αεροπορία έχοντας διαθέσει 8 μαχητικά αεροσκάφη και 1 αεροσκάφος ρυμούλκησης εναέριου στόχου. Το τελευταίο αυτό δεδομένο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών και εκτοξεύσεις πυραύλων αντιαεροπορικών και ενδεχομένως αέρος – αέρος.

Τουρκικά πολεμικά πλοία έφτασαν σε απόσταση βολής από την ηπειρωτική χώρα. Εν τω μεταξύ, δύο τουρκικές ναυτικές μονάδες με την υποστήριξη αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 έχουν εισβάλλει από προχθές το βράδυ σε ακτίνα βολής από τα ηπειρωτικά εδάφη της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, «πλοία του τουρκικού ναυτικού τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση «Beyaz Firtina 2014» εισήλθαν την 20η Μαΐου εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων ως εξής:

- Η φρεγάτα “Turgur Reis” εισήλθε στις 13.43 μεταξύ Ν. Εύβοιας και Ν. Άνδρου (στενό Καφηρέα) και κινούμενη με νότια πορεία, εξήλθε στις 17.50 νότια Ν. Κύθνου.

- Η ΤΠΚ «Bora» εισήλθε στις 13.21 βόρεια Ν. Νάξου και κινούμενη με δυτική πορεία, εξήλθε αυτών στις 15.24 Δυτικά Ν. Σερίφου. Πλοία και μέσα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν τα αντίστοιχα τουρκικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου τους». Το ανησυχητικό είναι άλλο. Η μεν ΤΠΚ Bora μπήκε και βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έχει απομακρυνθεί από τον ηπειρωτικό κορμό, η δε φρεγάτα Turgut Reis (F241) κλάση ΜΕΚΟ 200ΤΝ Track II, η πιο σύγχρονη του τουρκικού ναυτικού οπλοστασίου, από προχθές το απόγευμα που εξήλθε των χωρικών υδάτων νότια της Κύθνου κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα, κάτι που προβληματίζει το ΓΕΕΘΑ και την παρακολουθούν συνέχεια πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού. 

Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι πως μπορεί να αντιστρέψει την πορεία του και να κινηθεί πάλι βορειοδυτικά για να περάσει από το Στενό του Καφηρέα. Πάντως, ανάλογα με τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, μπορεί να απελευθερωθούν κανόνες εμπλοκής από το ΓΕΕΘΑ…
Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........




 


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρου στις 21-23 Μαΐου ασφαλώς αποτελεί ένδειξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Κύπρο την περίοδο αυτή. Μέσα από πιο διεθνές στρατηγικό περιβάλλον προκύπτει το γεγονός αυτό; Ποιοι λόγοι βρίσκονται πίσω από την επίσκεψη αυτή και ποια τα πιθανά αποτελέσματα; Στα ερωτήματα αυτά απαντά το κείμενο που ακολουθεί. Βασικά το ενδιαφέρον και η ανάμιξη των Αμερικανών στο Κυπριακό χρονολογείται από το 1955 έως σήμερα.Όμως ορισμένοι σημαντικοί στρατηγικοί λόγοι που σχετίζονται με την Τουρκία και το Κυπριακό βρίσκονταν πίσω από την τελευταία ένδειξη ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ, καθώς αποφασιζόταν η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο.

Πρώτος λόγος, οι ΗΠΑ μετά από αρκετά χρόνια αστάθειας στις σχέσεις με την Άγκυρα, φαίνεται να επιθυμούν να ανασυγκροτήσουν τη συμμαχία με την Τουρκία στη γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας κλοιού συμμαχικών χωρών γύρω από τη Ρωσία, ενόψει του Ουκρανικού και των προθέσεων της Μόσχα για επέκταση της επιρροής της. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία γιατί ελέγχει τα Στενά από τα οποία έχει έξοδο ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο αλλά και για να αναλάβει ρόλο εξισορρόπησης της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας στον Καύκασο. Όμως η εξάρτηση της Τουρκίας από το ρωσικό φυσικό αέριο καθιστούν αυτά λεπτό ζήτημα για την Άγκυρα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ μετατοπίζουν στρατιωτικούς πόρους από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προς την Νοτιοανατολική Ασία, η οποία εξελίσσεται σε βαρόμετρο των διεθνών εξελίξεων και επιχειρούν να πληρώσουν το κενό που αφήνει η μετακίνηση τους στην Ασία, με διάφορες τοπικές ρυθμίσεις και εξισορροπήσεις. Η αποκατάσταση των στρατηγικών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ που αποτελεί και διακαή επιθυμία του Τελ-Αβίβ είναι προτεραιότητα για την Αμερική.

Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και οι ενέργειες του Ισραήλ για προώθηση της υποθαλάσσιας σύνδεσης αγωγών φυσικού αερίου με την Τουρκία, η οποία διψά κυριολεκτικά για ενέργεια. Ωστόσο τα σχέδια αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν η Άγκυρα και η Λευκωσία δεν λύσουν τις διαφορές τους και διευθετήσουν το θέμα της ΑΟΖ. Συνεπώς μια λύση στο Κυπριακό δεν θα παραμέριζε απλώς ένα εμπόδιο στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ε.Ε και την Ελλάδα, αλλά θα εξομάλυνε τις τεταμένες σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θα επωφελούνταν από τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Με αυτά τα δεδομένα η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο το τέλος του 2014 για επίλυση του Κυπριακού και προφανώς προσβλέπει στην αμερικανική συμβολή για την επίτευξη του. 

Επίσης το Κυπριακό προσφέρεται ως ευκαιρία για την Άγκυρα να μετρήσει τη διάθεση των ΗΠΑ να ικανοποιήσουν τουρκικές απαιτήσεις ως αντάλλαγμα της συνεργασίας που της ζητούν. Υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω μπορεί να αντικρισθεί και η επίσκεψη του Μπάϊντεν στην Κύπρο - για να συμβάλει, ως καταλύτης, σε πρόοδο στις συνομιλίες. Η παρουσία στο πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυβέρνησης με διακηρυγμένους φιλοαμερικανικούς και φιλονατοϊκούς προσανατολισμούς, που είχε δεχτεί το σχέδιο Ανάν και με διακηρυγμένη επιθυμία για ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη αμερικανικής πρωτοβουλίας. Καθόσον αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης, δεν μπορεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος να έρθει από την Ουάσιγκτον και να φύγει με άδεια χέρια από την Κύπρο. 

Το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν ορισμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και με κάποιο τρόπο να δοθεί ώθηση και προοπτική στις συνομιλίες. Βέβαια στην πορεία, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένους τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη Τουρκία θα ήταν πιο δύσκολο για τους Αμερικανούς να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική πλευρά για ουσιαστικές υποχωρήσεις στο Κυπριακό, παρά στην ελληνοκυπριακή, που είναι το αδύνατο μέρος στη διαφορά. Η δεινή οικονομική θέση της Κύπρου και η μεγάλη εξάρτηση της μελλοντικής της επιβίωσης από το φυσικό αέριο την καθιστούν ταυτόχρονα ευάλωτη και σε πιέσεις. 

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η επίσκεψη Μπάιντεν και η επίδειξη αμερικανικού ενδιαφέροντος στο Κυπριακό είναι σημαντικό γεγονός, το οποίο εκδηλώνεται μέσα από ένα διεθνές σκηνικό που σχετίζεται και με προσπάθειες εξυπηρέτησης συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ. Υπό τις συνθήκες θα χρειαστεί μεγάλη διπλωματική μαεστρία από τη Λευκωσία για να μπορέσει να αξιοποιήσει προς όφελός της την ανάμιξη των Αμερικανών ή και να αποφύγει απώλειες στο Κυπριακό.
 


ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

1.Υπάρχει πιθανότητα άμεσης πτώσης της κυβέρνησης;  Όχι

2.Υπάρχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση; Υπάρχει.

3.Ευοδώθηκε η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι έχουν επέλθει ουσιώδεις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό; Ναι.

4.Ευοδώθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση κατάληψη της εξουσίας; Όχι.

5.Ο Σαμαράς θα συνεχίσει να κυβερνά, μπορεί όμως; Τυπικά ναι, αλλά ουσιαστικά όλο και δυσκολότερα.

6.Τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά; Δημοσκοπική νεκρανάσταση, κυριαρχία στον κεντροαριστερό χώρο.

7.Το Ποτάμι πήγε καλά ή άσχημα; Πήγε πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι ο Σταύρος είχε βάλει ψηλότερα τον πήχη. Έχει μέλλον.

8.Η διαφαινόμενη πορεία της ΔΗΜΑΡ από δω και πέρα; Εξαιρετικά προβληματική, θεωρούνται βέβαιες οι εσωκομματικές εξελίξεις.

9.Οι ΑΝΕΛ; Συνεχής πτωτική πορεία, πολιτική περιθωριοποίηση.

10.Η Χρυσή Αυγή; Παγίωσή της στην πολιτική ζωή, εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο. 

11.Ποιοι είναι τελικά οι νικητές; Η Χρυσή Αυγή απολύτως, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό βαθμό, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επαρκώς.

12. Ποιοί είναι οι ηττημένοι; Η Ν.Δ. αλλά χωρίς να έχει καταστραφεί, οι ΑΝΕΛ που έχουν μαύρο χάλι, η ΔΗΜΑΡ που εξαϋλώθηκε.

Αναμένονται γενικότερες εξελίξεις; Ασφαλώς. Ο Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι πολύ γενικότερο από μια βελτίωση της κυβερνητικής του πολιτικής. Ίσως γενικότερη ανασυγκρότηση του χώρου της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει την αντιπολίτευσή του, με στόχο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, δεν θεωρείται εφικτή εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απ' αυτή τη Βουλή. Άρα, μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, θα υπάρξει η τελική αναμέτρηση.