Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ


Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης. Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), Διαβάστε την συνέχεια εδώ..........

GAZPROM: ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ


Η ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι τυχόν επέκταση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την ανάμειξή της στην κρίση στην Ουκρανία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στις μετοχές της. Η Gazprom και τα στελέχη της δεν έχουν γίνει στόχος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Μόσχα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ο ρωσικός κολοσσός, οι εξαγωγές του οποίου καλύπτουν το 30% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προειδοποίησε επίσης ότι πιθανή διαφωνία με το Κίεβο επί της τιμής του φυσικού αερίου είναι πιθανόν να οδηγήσει στη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Κατά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, 7% χαμηλότερα σε σχέση με το 2013, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και μεσούσης της έντασης με την Ουκρανία. Ο κύκλος εργασιών ωστόσο ενισχύθηκε κατά 10% στα 105 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως χάρη στην αύξηση κατά 15% των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, στα 33.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πωλήσεις προς την πρώην Σοβιετική Ένωση και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία ωστόσο μειώθηκαν κατά 21% στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και πριν από την πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία ήταν ήδη τεταμένες, με το Κίεβο να έχει μειώσει κατά τη διάρκεια του 2013 τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από το κατώτατο όριο που προβλεπόταν από το συμβόλαιο.

Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα προέβη σε δραστική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία δεν ισχύει από την 1η Απριλίου και την ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοδυτικούς στο Κίεβο. Η Gazprom κατηγορεί το Κίεβο για καθυστερήσεις των πληρωμών και απειλεί ότι θα ζητήσει προπληρωμή των παραδόσεων, με κίνδυνο την διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο.

Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........


ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ (ΑΘΛΗΤΙΚΗ) ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ψυχορραγεί. Ήταν χρόνια άρρωστο, ωστόσο τα πρόσφατα γεγονότα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ επιβεβαίωσαν το προχωρημένο στάδιο της πάθησης. Η συμπεριφορά οπαδών και παραγόντων στο παιχνίδι κυπέλλου ήταν μια ανάσα ζωής, όμως πρόκειται για έναν οργανισμό που νοσεί και αποτελείται από διάφορα μέλη, κάθε ένα από τα οποία πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα. Φίλαθλοι, παράγοντες, δημοσιογράφοι, Πολιτεία και αθλητές αποτελούν τον παθογενή οργανισμό. Τα προβλήματα πολλά, όμως μπορούν να συνοψιστούν στο εξής: έλλειψη (αθλητικής) παιδείας.

Αν παραβρεθεί κανείς σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ελλάδας, αυτό που εντοπίζει με τη μεγαλύτερη ευκολία είναι φαινόμενα χουλιγκανισμού. Συνήθως εκφράζονται με την αποτρόπαια έξαρση βίας, τη ρίψη καπνογόνων, τη χρήση λέιζερ, όπως επίσης και με τη διακίνηση ναρκωτικών. Όλα αυτά σε γήπεδα που μοιάζουν όλο και περισσότερο με πεδία μάχης και οι προαναφερθείσες πρακτικές εφαρμόζονται με σκοπό να νικηθεί ο εχθρός. Το πάθος για τη νίκη έχει μετατραπεί σε μίσος για τον αντίπαλο. Πρόκειται για φαινόμενα που καταδεικνύουν ασέβεια των οπαδών προς τους αγωνιστικούς χώρους, μα και προς το άθλημα γενικότερα.

Οι ακραίες συμπεριφορές των οπαδών επιφέρουν συχνά πρόστιμα στις ομάδες τους, τα οποία επιβαρύνουν τους προέδρους τους. Συνεπώς θα περίμενε κανείς να φροντίζουν οι ίδιοι οι παράγοντες των ομάδων για την ομαλή συμπεριφορά των οπαδών, προστατεύοντας την επιχείρησή τους. Ωστόσο είναι ελάχιστοι οι γενναίοι που ως τώρα τόλμησαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους οργανωμένους.

Αυτό συμβαίνει διότι οι πρόεδροι των ομάδων στη σύγχρονη εποχή εμπλέκονται συνήθως με το ποδόσφαιρο με σκοπό την επιρροή τους σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Εκτός αυτών, είναι αρκετοί οι οποίοι αποβλέπουν σε οικονομικά οφέλη από την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο, μέσω του «στησίματος» αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού. Γενικά εκλείπουν οι παράγοντες οι οποίοι αγαπούν άδολα το ποδόσφαιρο.

Στην εποχή μας οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν επαίσχυντη γλώσσα για να απευθυνθούν στους οπαδούς, δυναμιτίζοντας το υπάρχον κλίμα φανατισμού. Επιπλέον αδυνατούν να ασκήσουν κριτική στα σημαντικά και κατακριτέα που γίνονται στο ποδόσφαιρο, από φόβο για τη δουλειά τους ή τη ζωή τους και αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες του παρασκηνίου. Μετατρέπονται σε υποχείρια των παραγόντων για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Στα κείμενα τους θίγουν την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως πρόκειται μόνο για κροκοδείλια δάκρυα.

Από τη μεριά της, η Πολιτεία κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής. Μέχρι στιγμής, δεν έχει προσφέρει το παραμικρό από πλευράς οργάνωσης και δομής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Της πιστώνεται το καθεστώς ατιμωρησίας πάνω στο οποίο οι κηφήνες του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκουν χώρο και το απομυζούν. Η ανοχή της Πολιτείας σε περιπτώσεις βίας και παρανομίας έχει καταστεί τραγελαφική.

Σήμερα το ποδόσφαιρο βιώνει μια απαξίωση από το κοινό του, η οποία ίσως να έρχεται νομοτελειακά, και εκδηλώνεται με την απουσία των φιλάθλων από τα γήπεδα. Οι Έλληνες αγαπούν το ποδόσφαιρο αλλά πρέπει να το διεκδικήσουν σαν κοινωνία. Τα κακώς κείμενα δε θα διορθωθούν από μόνα τους, η βελτίωση θα πρέπει να έρθει με αλλαγή νοοτροπίας.

Να αποκτήσει το κοινό κριτική στάση απέναντι στις υποσχέσεις των μεγαλομετόχων και κριτική σκέψη απέναντι στα γραφόμενα των δημοσιογράφων. Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε με έχθρα τον αντίπαλο. Να πάψουμε να μεγαλοποιούμε τον αθλητισμό, απολαμβάνοντας τον στο βαθμό που πρέπει. Να διώξουμε τον φανατισμό από τα γήπεδα, πρωτίστως μέσω της δικής μας στάσης και δευτερευόντως ελπίζοντας από την Πολιτεία να λάβει δραστικά και παραδειγματικά μέτρα για αυτούς που συνεχίζουν.

Να προσμένουμε και να πανηγυρίζουμε για τη νίκη όταν έρχεται μετά από δίκαιο αγώνα και να χειροκροτούμε τον «αντίπαλο» αν αυτός είναι καλύτερος. Να χαρούμε το παιχνίδι.
 


ΝΑ ΒΕΒΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

 

Ότι είναι ένας θρησκόληπτος ημιπαράφρων δεν είναι νέο, το αναφέρουν οι εκθέσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών και προφανώς ξέρουν πολύ περισσότερα από όσα ξέρουμε εμείς, για τον «σουλτάνο» της Άγκυρας με την αρρωστημένη νοοτροπία και τη διαφθορά που έχει φτάσει μέχρι το κόκαλο του ιδίου, της οικογενείας του και του ισλαμικού σιναφιού του. Εάν αληθεύει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», τότε ο φίλος και κουμπάρος Ελλήνων πολιτικών, ετοιμάζεται για την απόλυτη πρόκληση, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και την ορθοδοξία, αλλά και απέναντι σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, σε ανατολή και δύση.

Ο Ερντογάν φέρεται να έχει βάλει στόχο να οργανώσει μουσουλμανική θρησκευτική τελετή στο απόλυτο σύμβολο της ορθοδοξίας, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, προσκαλώντας μάλιστα και τους ηγέτες άλλων ισλαμικών χωρών, καθώς στην τελετή θα παραβρεθεί και ο ίδιος. Στόχος του «πολυχρονεμένου» είναι να εντάξει την προκλητική αυτή ενέργεια στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453…

Μπορεί να φαίνεται σε πολιτικό επίπεδο ως μια ενέργεια που στόχο έχει τη συσπείρωση του ισλαμικού στοιχείου στην Τουρκία, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, είναι όμως ενέργεια με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια που δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη. Πρόκειται δε για τόσο γελοία και επικίνδυνη προσωπικότητα, που φέρεται να σκοπεύει να προβεί στην ανακοίνωση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με σκοπό να αποδείξει υποτίθεται πως δεν είναι διώκτης της ορθοδοξίας…

Κι άλλα «άνθη» του ισλαμιστικού AKP που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ερντογάν, δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αν και από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», λειτουργούσε ως μουσείο. Ακόμα και ο σφαγέας έδειξε τον στοιχειώδη σεβασμό σε ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο των ορθοδόξων.
 



ΤΟ REUTERS ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗ… ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Αυτή λοιπόν είναι η περιβόητη λύση της κυβέρνησης για την οικονομία της Ελλάδας. Να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του χρέους έως και 50 χρόνια. Κίνηση που αρχικά θα αλαφρύνει την παρούσα κυβέρνηση, που θα αρχίσει πάλι να κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία, ωστόσο θα δέσει τη χώρα μας μακροχρόνια στους ξένους και στις διαταγές για ολοένα και πιο σκληρά μέτρα.

Την… λύση της κύβερνησης αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Και αναφέρει πως η Ελλάδα θα προτείνει επίσημα επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων διάσωσης έως και 50 έτη, στο πλαίσιο των μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.