Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

 

Τελικά αρχίζει να μου γίνεται πεποίθηση, ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων έχει σκοπίμως καταντήσει κάτι μεταξύ του Γεφυριού της Άρτας και τηλεοπτικής σαπουνόπερας.  Αρχίζω να πιστεύω οτι, ο,τιδήποτε εξαγγέλλεται, δηλώνεται ή γράφεται  απο πολιτικούς ταγούς στήν Κύπρο, κυρίως  τον Πρόεδρο, τον αρμόδιο Υπουργό και τώρα την νεόκοπο Πρόεδρο της νεόκοπης Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει μιά άλλη και έτσι πρέπει πλέον η ΕΥΚ να επανεφεύρει  τον τροχό ενώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος  και ίσως σκόπιμα) είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και απλά γίνονται για να δημιουργούν εντυπώσεις, προσδοκίες, να διασκεδάζουν εσωτερικές καταστάσεις, να περνά ο καιρός, να διασπαθίζονται κρατικοί πόροι, να βολεύονται ημέτεροι κομματικοί ή μή, αλλά πρακτικά να μήν υπάρχει αποτέλεσμα παρά μόνο μιά πανάκριβη τρύπα, κυριολεκτικά, μέσα στο ( αλμυρό) νερό!

Ίσως το παραπάνω να είναι, σχετικά, και το πιό ανώδυνο σενάριο. Πιθανόν να βρίσκεται σε εξέλιξη και κάποιο άλλο, δόλιο σενάριο, το οποίο να υποκρύπτει μιά καλά οργανωμένη, στρατηγικά, επιχείρηση με ενεργούς παίκτες ίσως όχι περισσότερους απο δύο τον Πρόεδρο και τον αρμόδιο Υπουργό. Ίσως οι δυό αυτοί αξιωματούχοι να πιστεύουν ότι έχουν "εξασφαλίσει" διαβεβαιώσεις, ακόμη και δεσμεύσεις από την Ουάσινγκτον ότι οι υδρογονάνθρακες κρατούν το κλειδί "επίλυσης" του κυπριακού, εφόσον ακολουθηθούν κατά γράμμα συγκεκριμένες πολιτικές μεθοδεύσεις.Θα πρέπει δηλαδή για να ολοκληρωθεί με επιτυχία μιά τέτοια στρατηγικής εμβέλειας επιχείρηση, η κυπριακή κυβέρνηση να ακολουθήσει "ευλαβικά" ένα ειδικά επεξεργασμένο από την Ουάσιγκτον "οδικό χάρτη". Στη βάση του σεναρίου αυτού, ο,τιδήποτε έπραξε η Λευκωσία μέχρι τώρα στον τομέα των υδρογονανθράκων , καλώς το έπραξε

Ωστόσο απο εδώ και πέρα το παιγνίδι "χοντραίνει" και πρέπει η Λευκωσία να παγώσει  περαιτέρω ενέργειες για εκμετάλλευση, ώστε να ευοδωθεί το σενάριο "επίλυσης" το οποίο, αναπόφευκτα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στήν εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων που συμπεριλαμβάνουν και πετρέλαιο. Δέν χρησιμοποιώ την φράση "δόλιο σενάριο" απερίσκεπτα. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μιάς  τέτοιας εξέλιξης. Εάν όντως έτσι εχουν τα πράγματα,  ωφείλει η κυβέρνηση ν´αφήσει κατά μέρος τον υποκριτικό λόγο και να δώσει ειλικρινείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις στον κόσμο. Οι εποχές των κουτοπονηριών και των εξυπνακισμών έχουν παρέλθει. Ό,τι και να έχουν κατά νούν οι κρατούντες ως προς το μέλλον του τόπου, χρειάζεται νομιμοποιητική βάση. Και η διαφάνεια είναι το προαπαιτούμενο.

Αφορμή αλλά όχι αίτιο για τα ανωτέρω σχόλιά μου υπήρξαν δύο πρόσφατα γεγονότα. Οι από κοινού δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών Κύπρου και Ελλάδας για ζητήματα ενέργειας κκ. Γιώργου Λακκοτρύπη και Γιάννη Μανιάτη, με αφορμή τη  επίσκεψη του τελευταίου στην Λευκωσία και οι συναφείς δηλώσεις του Κύπριου Υπουργού και της κυρίας Τούλας Ονουφρίου, μετα την πρώτη συνεδρία του νέου Δοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΚ. Οι δύο Υπουργοί δεν έλαβαν  καμιά απόφαση για την όποια συνεργασία -σύζευξη Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας. Δημιούργησαν όμως  "κοινή ομάδα εργασίας"που θα  "μελετήσει"το ζήτημα και θα κάνει εισηγήσεις, κλπ. Περισσότερο  και άμεσο ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τόπο έχουν οι κοινότοπες και τετριμμένες τοποθετήσεις Λακκοτρύπη-Ονουφρίου.

 "Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις" δήλωσε ο κύριος Υπουργός, που παρακάθησε στην  πρώτη και πανηγυρική συνεδρία της ΕΥΚ, για τον ρόλο που θα διαδραματίσει η εταιρεία " ως ο εμπορικός βραχίωνας του κράτους ".Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε  ότι  με " γρήγορη ενημέρωση " και "κατάλληλη στελέχωση" θα προχωρήσουν κυβέρνηση και ΕΥΚ  "απρόσκοπτα στην εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου". ´Οσο για τη κυρία Ονουφρίου, μας γνωστοποίησε ότι προτεραιότητα του νέου ΔΣ "είναι η ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στον  τομέα των υδρογονανθράκων και η στελέχωση της εταιρείας με τεχνοκράτες". Για το πρώτο σωστά διαβάσατε. Στην ΕΥΚ θα ξαναμάθουν το "αλφαβητάρι", ή όπως προείπα να επανεφεύρουν τον τροχό. 

Τώρα, πόσο καιρό θα πάρει η "ενημέρωση" και πόσο επιπρόσθετο θα πάρει η "στελέχωση" της εταιρείας με τεχνοκράτες, ένας θεός γνωρίζει. Εν τω μεταξύ , στις 26 Μαρτίου, ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι μια άλλη εταιρεία, η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), δεσμεύτηκε να φέρει στην  Κύπρο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή το 2016. Εδώ εύλογα διερωτάται κάποιος. Και με  το κυπριακό αέριο τί επιτέλους γίνεται; Παραδίπλα, το Ισραήλ "έβγαλε" το υγραέριό του στη στεριά και με το οποίο εξυπηρετείται ήδη η ισραηλινή οικονομία ενώ ταυτόχρονα γίνονται εντατικές ετοιμασίες για εξαγωγές. Από την εντόπιση των ισραηλινών κοιτασμάτων και την έλευσή  τους στη στεριά παρείλθαν ή δε παρείλθαν τρία χρόνια. Για το αντίστοιχο κυπριακό, μας λένε ότι θα το δούμε ,αν το δούμε, το ταχύτερο μέχρι το 2021.

Μέχρι τότε θα έχει περάσει και μια επιπρόσθετη επταετία, όσα χρόνια δηλαδή διήρκεσε η χούντα στην Ελλάδα. Για την οικονομικά αλλά και πολιτικά χειμαζόμενη Κύπρο, ακόμη επτά χρόνια είναι μια αιωνιότητα . Και όπως επιγραμματικά δήλωσε ο εμβληματικός και αείμνηστος οικονομολόγος Τζών Κέινς, "μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί". Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να είχε ήδη μπεί στην κυπριακή αγορά το 2016, το έτος που η ΔΕΦΑ και ο κύριος Λακκοτρύπης προγραμματίζουν να εισαγάγουν φυσικό αέριο ως ενδιάμεση λύση. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν αυτό πάρα πολύ καλά. Μπορούσε η Κύπρος να είχε το δικό της φυσικό αέριο στη στεριά αλλά το γεγονός είναι ότι κάτι τέτοιο δέν συνέβη. Γιατί δεν έγινε; Ήταν λένε "λίγο" το υγραέριο στο Βυθοτεμάχιο 12 , ήταν και το Βυθοτεμάχιο μακριά, το ´φαγε και ο γάιδαρος.

Αλλού είναι το ζήτημα και το πρόβλημα. Το υγραέριο όπως και το πετρέλαιο είναι ενέργεια, είναι πλούτος, αλλά είναι και εργαλείο ισχύος. Επιτρέπει στον κάτοχό του να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό του πλούτο για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του τα οποία, στην περίπτωση ειδικά της Κύπρου,  άπτονται της επιβίωσης του κράτους και του λαού. Είναι πεποίθησή μου ότι έχει δυστυχώς προαποφασισθεί ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα για την προάσπιση των ελευθεριών και της αξιοπρέπειας των πολιτών της Κύπρου. Το μόνο που "προσφέρεται" στην Κύπρο και "μεγαλόψυχα" μάλιστα, και για αυτό όλοι οι κάτοικοι πρέπει να είναι "ευγνώμονες", είναι μια δοτή λύση που θα εξυπηρετεί πρώτιστα αλλότρια συμφέροντα. 

Και είναι αυτός ο λόγος που η εξόρυξη και εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων έχουν καταντήσει σήριαλ που δεν έχει τέλος. ´Εχει ωστόσο καμπάρσους στην Κύπρο, όχι εξω απο αυτήν. 
 Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 




ΠΕΝΤΕ ΣΥΡΙΑΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΣΤΟ ΧΑΤΑΪ

 

Στην βόρειο Συρία τελικά εξελίχθηκε η (αληθινή...) αερομαχία της ημέρας, ευτυχώς χωρίς θύματα, αλλά επρόκειτο για την μεγαλύτερη εμπλοκή συριακών και τουρκικών μαχητικών από την αρχή της εμφύλιας σύγκρουσης στην Συρία. Τρία συριακά βομβαρδιστικά μαχητικά Su-24 (φωτό), συνοδευόμενα από δύο MiG-29 πραγματοποίησαν αποστολή COMAO στην περιοχή του Kassab, όταν εμφανίστηκαν 3 τουρκικά F-16 για να τα αναχαιτίσουν.

Τα συριακά μαχητικά ξεκίνησαν να προσβάλουν τις θέσεις θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών "μία ανάσα" από τα σύνορα νότια του Yayladagi του Hatay (Aλεξανδρέττα). Τα συριακά μαχητικά ΜιG-29 έγκλώβισαν σε παραμέτρους βολής πυραύλων μικρού βεληνεκούς R-73A ένα τουρκικό μαχητικό, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι και πιθανότατα αυτό ήταν καθοριστικό για να μην ενοχληθούν τα Su-24 τα οποία έριξαν το φορτίο των βομβών τους κυριολεκτικά "μία τρίχα" από τα σύνορα.

Όπως αναφέρει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο επιχείρησαν σε αποστάσεις  1.5, 2.1 και 2.6 ναυτικών μιλίων από τα τουρκικά σύνορα! Ουσιαστικά στην ίδια απόσταση που επιχειρούσε το συριακό MiG-23 το οποίο καταρρίφθηκε υποτίθεται επειδή παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά στην πράξη ήταν εντός του συριακού. Από τότε όμως η συριακή Αεροπορία άλλαξε τακτική: Απέσυρε τα παλαιά MiG-23 και Su-22 και στέλνει σαφώς πιο σύγχρονα μαχητικά MiG-29 και Su-24 τα οποία ελάχιστη εμπλοκή είχαν στις μέχρι στιγμής επιχειρήσεις εδώ και τρία χρόνια.

Αντίστοιχα και τα συριακά αεροσκάφη εγκλωβίστηκαν σε παραμέτρους βολής ΑΙΜ-9L. Όμως οι Σύροι αυτή την φορά είχαν κι έναν "άσσο στο μανίκι" τον οποίο δεν είχαν στο περιστατικό της κατάρριψης του MiG-29: Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και μεταδίδει το Anadolu, πυραυλικά συστήματα SA – 5 και SA – 17 εγκλώβισαν για 14 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα τα τουρκικά μαχητικά και για 16 φορές ο εγκλωβισμός ήταν επίμονος.

Τι σημαίνει η κατάσταση όπως διαμορφώνεται: Η συριακή Αεροπορία έχει αλλάξει τακτική και προωθεί δυνάμεις πρώτης γραμμής μετά την κατάρριψη του MiG-23, σε συνδυασμό πάντα (σύμφωνα με το παλιό σοβιετικό δόγμα) με την επίγεια αεράμυνα. Οι Τούρκοι όταν αντιμετωπίζονται "στα ίσα" δεν "κάνουν μαγκιές" και δεν ρισκάρουν καταρρίψεις μαχητικών τους. Αυτό ας το έχουμε υπ'όψιν μας...
 


ΕΚΡΥΨΑΝ «ΘΕΡΜΟ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - ΤΟΥΡΚΟΙ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ

 

Αυξάνονται κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ακολουθώντας την συνήθη τακτική των Τούρκων όταν έχουν ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό τους, στήνουν σκηνικό έντασης με την Ελλάδα για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας τους. Ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια, το οποίο αποκρύφθηκε επιμελώς από το ΥΠΕΘΑ, έγινε όπως αποκαλύπτει το koolnews πριν από λίγες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου.

Εκεί τουρκικά σκάφη «εγκλώβισαν» Ελληνική πυραυλάκατο. Αμέσως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα επιτελεία σήμανε συναγερμός αφού ο «εγκλωβισμός στόχου» σημαίνει αυτόματα εχθρική πράξη. Αρχικά επικράτησε πανδαιμόνιο, με τα τηλέφωνα και τις επικοινωνίες να έχουν πάρει «φωτιά» και τον κυβερνήτη της πυραυλάκατου να περιμένει εντολές για το τι θα κάνει.

Ευτυχώς επικράτησε τελικά ψυχραιμία και αφού και οι δύο πλευρές έπαιξαν κάμποση ώρα το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, τελικά αποχώρησαν χωρίς να δοθεί συνέχεια. Το περιστατικό αυτό που αποκαλύπτει το koolnews αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς ενεργειών τον τελευταίο μήνα από την πλευρά των Τούρκων στο Αιγαίο οι οποίες έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο και προβληματισμό στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Άλλωστε μόλις την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η τουρκική κορβέτα «Bandirma» «αλώνιζε» επί 19 ώρες στο Αιγαίο παραβιάζοντας τα χωρικά μας ύδατα και κάνοντας «κρουαζιέρα» από τη Ρόδο μέχρι τα στενά μεταξύ Κέας και Κύθνου.Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δώσει ρητή εντολή σε κάθε τέτοια ενέργεια των Τούρκων να παρακολουθούνται στενά από τα Ελληνικά πολεμικά σκάφη μέχρις ότου βεβαιωθούν ότι αποχώρησαν τελικά από τα εθνικά χωρικά μας ύδατα.
 


ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ!

 

Το κόλπο το μάθαμε πια: ποτέ η τρόικα δεν εκταμιεύει δόση δανείου προς την Ελλάδα, αν δεν πρόκειται τα χρήματα που υποτίθεται ότι μας δίνουν να τα πάρουν οι ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες ή η ΕΚΤ που κατέχουν ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που λήγουν! Με άλλα λόγια, αυτοί παίρνουν τα λεφτά που υποτίθεται ότι μας δίνουν, αλλά ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να ξεπληρώσει τα δάνεια! Έκτακτα! Από την περασμένη Πέμπτη έχει ενημερώσει ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ότι στο σημερινό άτυπο Eurogroup που θα συνέλθει στην Αθήνα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Θα εγκρίνουν δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την εκταμίευση δόσεων ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά φυσικά δεν θα μας τα δώσουν όλα!

Όπως όλα δείχνουν, θα δώσουν μόνο τα περίπου 6 δισεκατομμύρια - και αυτά μετά από... ενάμιση μήνα (!). Όσο για τα υπόλοιπα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, θα τα δώσουν μετά τον Μάιο και μάλιστα "σπασμένα" σε δύο δόσεις, συναρτημένα με προϋποθέσεις και προαπαιτούμενες δράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης κατ' απαίτηση της τρόικας και επιπροσθέτως... άγνωστο πότε! Δεν πρόκειται ποτέ βέβαια οι Ευρωπαίοι εταίροι της κυβέρνησης Σαμαρά να ομολογήσουν επίσημα ότι όχι μόνο το πότε, αλλά και το αν θα καταβληθούν οι δύο ύστερες δόσεις θα συναρτηθεί με το... αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με το αν θα συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα αυτό να κατέχει την εξουσία η κυβέρνηση Σαμαρά ή αν θα καταρρεύσει και έτσι θα οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου!

Πώς να ομολογήσει η Ευρωζώνη ότι, αν πέσει ο Σαμαράς, η εκταμίευση ή όχι των δόσεων θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο εκβιασμού της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ακολουθήσει και αυτή την πολιτική των Σαμαρά - Βενιζέλου; Το ίδιο γίνεται και με το ΔΝΤ. Όπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θέλει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου διάφορες άνευ ουσίας γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε μέχρι τα μέσα Μαΐου να εκταμιεύσει δανειακές δόσεις προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί των 7,1 δισεκατομμυρίων που όφειλε να έχει εκταμιεύσει μέχρι το τέλος Μαΐου βάσει των όρων της δανειακής σύμβασης (1,8 δισ. για το τρίτο τρίμηνο του 2013 που τα καθυστερεί, άλλο 1,8 δισ. για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 που επίσης το καθυστερεί και 3,5 δισ. που έπρεπε να έχει εκταμιεύσει ως χθες για το πρώτο τρίμηνο του 2014).

Αν κάποιος απορεί γιατί η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να μας δώσουν κάπου 9,5 δισεκατομμύρια στα μέσα Μαΐου (περίπου 6 η Ευρωζώνη και 3,6 το ΔΝΤ), η εξήγηση είναι αυτή που υποπτεύεται ο κάθε μυημένος στην τακτική των δανειστών που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου μας: για τον απλούστατο λόγο ότι στις 20 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν και βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά και στις 21 Μαΐου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει άλλα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες, γιατί λήγουν τα πενταετή "ομόλογα Αλογοσκούφη" με τα οποία η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε χρηματοδοτήσει την άνοιξη του 2009 τις Ελληνικές τράπεζες!   

Συνολικά τον Μάιο, πέρα από αυτά τα 8,5 δισεκατομμύρια (4,1 στην ΕΚΤ και 4,4 δισ. για τα "ομόλογα Αλογοσκούφη"), η χώρα πρέπει να πληρώσει στους δανειστές της 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη. Επομένως, οι δανειστές θα πάρουν 9,8 δισ. ευρώ, σε εμάς η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα δώσουν δανειακές δόσεις 9,6 ευρώ, άρα αυτοί θα πάρουν όλα τα λεφτά που θα μας δανείσουν και θα χρειαστεί να βάλει και κάτι ψηλά η κυβέρνηση από τα ταμεία της χώρας μας! Ιδού η απόδειξη για μια ακόμη φορά του κανόνα συμπεριφοράς της τρόικας που αναφέραμε ευθύς εξαρχής - αυτοί παίρνουν όλα τα λεφτά και σε εμάς φορτώνουν τα δάνεια που υποτίθεται ότι μας δίνουν, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να πέφτει έστω και ένα ευρώ στην πραγματική Ελληνική οικονομία για να βοηθηθεί να ανακάμψει κατά κάποιο τρόπο. 

Η Ελλάδα για το 2014 πρέπει να πληρώσει 28,7 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι παίρνει στην ώρα τους όλες τις δανειακές δόσεις -πράγμα απολύτως αδύνατο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη - θα εισπράξει 23,7 δισεκατομμύρια.  Πού θα βρει τα 5 δισεκατομμύρια που λείπουν, τα οποία μπορεί να γίνουν και 10 δισ. ευρώ, αν καθυστερήσουν οι δόσεις; Με νέο μνημόνιο, είναι η απάντηση!