Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

11/1/2014 - ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ


Αν οι εταίροι μας ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, γιατί δεν άδραξαν την ευκαιρία; Τα Νεύρα του Σαρκοζί ήταν κουρέλια, καθώς οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν τη συντριβή του. Μόλις άκουσε από τον Γιώργο Παπανδρέου τη λέξη δημοψήφισμα τινάχτηκε όρθιος: «Θα διαλύσεις την ευρωζώνη», ούρλιαξε, με τα γνωστά «γαλλικά» του, ενώ με το ένα πόδι πάτησε στην καρέκλα του και με το άλλο ετοιμαζόταν να ανέβει στο τραπέζι των G20. Στο πιο «μεγάλο» τραπέζι του κόσμου, στη σκακιέρα που παίζονται οι τύχες της ανθρωπότητας. Επί δύο χρόνια, αυτή τη σκηνή οι Γάλλοι την έλεγαν κουτσομπολιό, μέχρι που ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο την έκανε βιβλίο.

Ερώτηση: Αν οι εταίροι μας ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, γιατί δεν άδραξαν την ευκαιρία; Θα έδιναν τις ευχές τους στην Αθήνα και σε λίγο, μέσα στο κομφούζιο που επικρατούσε τότε, η χώρα μας θα τους άδειαζε τη γωνιά με την ψήφο των πολιτών.

Απάντηση: Την έδωσε η Αγκελα Μέρκελ, διαλύοντας το εθνικό μας παραμύθι. Αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ, αποκάλυψε, «ο ένας μετά τον άλλον θα εγκαταλείπαμε το ενιαίο νόμισμα».

Απορία: Πώς γίνεται επί 4 χρόνια, 3 πρωθυπουργοί και ένας πληθωρικός αντιπρόεδρος να μην είδαν την μπλόφα που κρυβόταν πίσω από τις απειλές του Σόιμπλε ότι θα μας διώξουν νύχτα και δεν έχουμε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης; Εκτός και εάν συμβαίνει κάτι άλλο, πιο σύνθετο. Θα το μάθουμε ίσως σε κάποια επόμενη εξομολόγηση της σιδηράς κυρίας.

Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ



ΕΤΣΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΚΡΙΣΗ...


Ήρθε η ώρα να κάτσουν στο σκαμνί τραπεζίτες και πολιτικοί που εμπλέκονται σε μία συνεχή υφαρπαγή του πλούτου που… τους εμπιστεύονται οι πολίτες. Να αποδοθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Δικαιοσύνη… Μας τα παρουσιάζουν όλα τόσο περίπλοκα στο να τα κατανοήσουμε, τόσο σύνθετα στο να τα αντιμετωπίσουν επαρκώς και προς το κοινό όφελος οι ειδικοί οικονομολόγοι… Είναι όμως άραγε έτσι; Ή μήπως τα πράγματα είναι πολύ απλά και οδηγούν στο σκαμνί τραπεζίτες και πολιτικούς που εμπλέκονται σε μία συνεχή υφαρπαγή του πλούτου που…τους εμπιστεύονται οι πολίτες;

Ας προσεγγίσουμε το όλο θέμα με πολύ απλά λόγια… Κάποιοι μεγαλομέτοχοι τραπεζών έδιναν τεράστια δάνεια στον εαυτό τους (δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες -Α.Ε.- που ανήκαν στους ίδιους). Τα δάνεια αυτά, οι Α.Ε. απλά τα “έτρωγαν” (δηλαδή τα έβαζαν στην τσέπη οι μεταλομέτοχοί τους, δηλαδή αυτοί που… έδιναν τα δάνεια) και αργά ή γρήγορα δεν τα αποπλήρωναν (ως Α.Ε. όμως, οι μέτοχοι τους δεν είχαν… ευθύνη!) Οι τράπεζες έβγαζαν «ζημίες» εξαιτίας των δανείων και αυτές τις ζημίες τις πλήρωνε το κράτος (με τα περίφημα «πακέτα διάσωσης»). Τα πακέτα διάσωσης τα αντλούν πάντα από το δημόσιο, δηλαδή από εσένα και εμένα και - κυρίως - από τα διάφορα ταμεία.

Έτσι το Δημόσιο άρχισε να χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να καλύψει τα προβλήματα των τραπεζών και για να πληρώσει όλους εκείνους που χρωστάει, και έτσι άρχισε να βάζει περισσότερους φόρους, οδηγώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Όλο αυτό το παράλογο πράγμα το είδαν πολλοί επιτήδειοι (λαμόγια) και διαπίστωναν ότι όχι μόνο κανένας δεν τιμωρούνταν, αλλά όσοι έπαιρναν μέρος στην απάτη έβγαζαν τεράστια κέρδη και μάλιστα χωρίς κανένα ρίσκο. Έτσι μπήκαν πολλοί στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα το Σύστημα να γεμίσει «Φούσκες».

Έτσι, το βήμα 5 επαναλήφθηκε ξανά και ξανά, μεγαλώνοντας ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα, μέχρι που μπήκαν στο παιχνίδι και μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι αποφάσισαν να αντλήσουν τα χρήματα από ολόκληρα κράτη. Έκαναν λοιπόν το ίδιο πράγμα που έκαναν στις μικρότερες τράπεζες, αλλά αυτή τη φορά με τα χρήματα ολόκληρων κρατών όπως η Ελλάδα …με τα γνωστά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα…Δεν κατάφερα με το παραπάνω να εξηγήσω πόσο απλό είναι το όλο κόλπο. Είναι σαν να έβγαζαν τα λεφτά από τη μία τσέπη, τα έβαζαν στην άλλη, και μετά έβαζαν τις φωνές «έχασα τα λεφτά μου». 

Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε και άλλα χρήματα, για να αναπληρώσουν τα χρήματα (τα δικά μας που καταχράστηκαν με το προσωπείο των… “επενδύσεων”) που ποτέ δεν έχασαν! Το κόλπο με το δημόσιο παίχτηκε λίγο πιο περίπλοκα, αλλά η λογική είναι η ίδια. Πήραν τα κεφάλαια των δημόσιων ταμείων και τα επένδυσαν σε επενδύσεις που ήταν καταδικασμένες. Τα χρήματα φυσικά χάθηκαν (γιατί εκείνοι που ήταν στις “επενδύσεις”, δηλαδή οι ίδιοι, τα έφαγαν). Οι επενδυτικοί φορείς (που ήταν τράπεζες) βάρεσαν στη συνέχεια κανόνι (οι περισσότερες όχι πραγματικό, απλά το φώναξαν σαν να συνέβαινε). Και έτσι εμείς όχι μόνο πρέπει να πληρώσουμε τα ταμεία, αλλά να «διασώσουμε» και τις τράπεζες. Δηλαδή, να πληρώσουμε εις διπλούν, δύο φορές ξανά, τα λεφτά που ήδη μας έκλεψαν μια φορά!

Τέτοια απάτη, τόσο έκδηλη και σε τέτοια μεγάλη έκταση, δεν έχει ξαναγίνει στην Ιστορία. Οι αυριανοί ιστορικοί θα τραβάνε τα μαλλιά τους! Συγχωρείστε τις υπεραπλουστεύσεις, αλλά έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και πίσω από το πιο περίπλοκο πρόβλημα κρύβονται εξαιρετικά απλές αρχές που το δημιούργησαν. Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά απλά. Τόσο απλά, που αδυνατεί ο νους μας να το δεχτεί. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν όλη αυτή την κατάσταση, το έκαναν απλά επειδή μπορούσαν! Η όλη απάτη είναι καθαρός εκβιασμός που βασίζεται στην αδυναμία του πλήθους να αντιδράσει, και δεν εμπεριέχει καμία μεγαλοφυία ή έξυπνη σκέψη!

Επίσης, έγιναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ, αφού δεν υπάρχει κανένας νόμος που να τα απαγορεύει και κανένας μηχανισμός που να μας προστατεύει εμάς, τους απλούς πολίτες, από αυτά. Γιατί όλα αυτά δεν συνέβησαν παλιότερα, είναι μια λογική ερώτηση. Από ό,τι φαίνεται, το καπιταλιστικό σύστημα και οι υποστηρικτές του, κρατούσαν παλιότερα κάποιες ισορροπίες, κάποια προσχήματα, για να μη καταρρεύσει το όλο σύστημα. Σήμερα όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο εναλλακτικό οικονομικό σύστημα, αφού το λεγόμενο “σοσιαλιστικό” είτε είναι παρανοϊκό και φασιστικό όπως στη Βόρεια Κορέα, είτε «ξεπουλημένο» στον Καπιταλισμό όπως στην Κίνα.

Αυτή η κατάσταση, μαζί με το ότι υπήρξαν «θεωρητικοί» (όπως αποδεικνύεται …της κακιάς ώρας) όπως ο Μίλτον Φρίντμαν, που πίστευαν στην «αυτορύθμιση της ελεύθερης αγοράς», τον λεγόμενο Νεοφιλελευθερισμό, επέτρεψε σε κάποιους να σταματήσουν να τηρούν τα προσχήματα και να παίξουν το παιχνίδι στα όριά του. Φυσικά, το όλο πράγμα είναι παράλογο και για αυτό φτάσαμε στη σημερινή κατάντια του Καπιταλισμού…

ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ και ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ… Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιοι απλοί, συγκεκριμένοι, βατοί νόμοι, που για κάποιο όμως λόγο οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να συντάξουν. Ορίστε δύο εξαιρετικά απλές λύσεις για το πρόβλημα της τραπεζικής κρίσης:

1) Αν μια τράπεζα ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ, να πάει στον αγύριστο (όπως πηγαίνει και κάθε συμπολίτης μας όταν χρεοκοπεί μα ελάχιστοι από εμάς φαινόμαστε να νιώθουμε κάποια συμπόνοια). Η τράπεζα θα πρέπει να κλείνει, να κατάσχονται όλα τα περιουσιακά της στοιχεία μαζί με εκείνα του διευθυντικού της προσωπικού, και να γίνονται μηνύσεις στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας, ώστε να επιβληθούν πρόστιμα. Με αυτό τον τρόπο κανείς «διευθυντής» σε μια τράπεζα, δεν θα τολμά να δώσει δάνεια που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα πληρωθούν.

Το Κράτος ούτως ή άλλως εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών μέχρι κάποιο ποσό. Από αυτό το ποσό και πάνω, ο καταθέτης θα παίρνει ποσοστό επί του liquidation (διάλυσης) της τράπεζας σε περίπτωση χρεοκοπίας της. Δηλαδή: Σου “έφαγε” η χρεοκοπημένη τράπεζα 10 εκατομμύρια και δεν σου τα δίνει πίσω, αλλά έχει 1000 σπίτια σε υποθήκη και άλλα 1000 σε περιουσία; 

Αν αυτά τα δέκα εκατομμύρια αντιστοιχούν στο 1% των χρεών της τράπεζας, τότε σου μεταφέρονται ως αποζημίωση τα περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στο 1%, δηλαδή 10 σπίτια και 10 υποθήκες. Οπότε, μπορεί να έχασες καταθέσεις, αλλά αποκτάς μια περιουσία που άνετα μπορείς να τη μεταφέρεις σε μια άλλη, υγιή τράπεζα και να πάρεις πίσω το κεφάλαιό σου. Έχετε υπόψη σας ότι συνήθως ο μεγαλύτερος μέτοχος μιας τράπεζας είναι το δημόσιο, οπότε είναι εύκολο το παραπάνω.

2)Να φτιαχνούν νόμοι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ τον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ. Αν είσαι μέτοχος μιας τράπεζας, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δανείσεις τον εαυτό σου, αλλά και οποιαδήποτε εταιρεία/οργανισμό στον οποίο έχεις ποσοστά, για να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. Αν εντοπιστεί έστω και μια εταιρεία στην οποία έχεις συμμετοχή ενώ είσαι και μέτοχος της τράπεζας που τη δανείζει, το δάνειο καταγγέλλεται και το κράτος βάζει τεράστιο πρόστιμο στον μέτοχο και στην τράπεζα.

ΥΣ. Το 2014 να είναι η χρονιά (μετά από 40 χρόνια διαφθοράς, ξεπουλήματος και αρπαγής του δημόσιου πλούτου) που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σ’ αυτήν την χώρα θα αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μάθει ο λαός όλα όσα έγιναν στην χώρα αυτά τα χρόνια της “Δημοκρατίας” με τα “δημοκρατικά” κόμματα της μεταπολίτευσης να οδηγούνται επιτέλους στην δικαιοσύνη και οι βουλευτές-υπουργοί στην φυλακή μαζί με τους εργολάβους-επιχειρηματίες-εφοπλιστές για τα τεράστια σκάνδαλα:

1) των ευρωπαικών δανείων επί Ανδρέα Παπανδρέου που επιβάρυναν το δημόσιο και δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ για την ανάπτυξη της χώρας ενώ έκλειναν όλες οι υγιείς επιχειρήσεις της χώρας (και επί Σημίτη) η μια μετά την άλλη με σκοπό να μην παράγει τίποτα αυτή η χώρα (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΛΙΝΤΑ, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ, ΧΡΩΠΕΙ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΛΚΟ, ΜΙΝΙΟΝ, ΕΣΚΙΜΟ, AΙΓΑΙΟΝ, Κλωστουφαντουργίες, Βιομηχανίες λιπασμάτων, ζάχαρης, κονσερβοποιίας, χαρτιού, Καπνοβιομηχανίες, Τσιμεντοβιομηχανίες κτλ) .

2) του χρηματιστηρίου.

3) των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των υποβρυχίων (αλλά και το λουκέτο σε ΕΑΣ-ΕΒΟ και ΕΛΒΟ).

4) των ολυμπιακών αγώνων.

5) των Τραπεζών (ΤΤ και ΑΤΕ).

6) τον δρόμο προς το ΔΝΤ και τα μνημόνια κ.τ.λ.

"ΛΑΒΑΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ" ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ


Συγκλονιστική δημόσια καταγγελία που συνιστά εσχάτη προδοσία είχαμε πριν λίγο από τον πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Θράκης Σάκη Ζησίδη: Το Λιμενικό έλαβε εντολή "άνωθεν", δηλαδή από την κυβέρνηση, να αποχωρήσει από την περιοχή της Λαδόξερας και να μη ενοχλεί τον στόλο των τουρκικών σκαφών (Ναυτικού, Ακτοφυλακής και αλιευτικά)! Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είναι απλά τρομοκρατημένη σε ότι αφορά την πιθανότητα κλιμάκωσης ελληνοτουρκικού επεισοδίου, αλλά αν φοβούνται να πάνε στο δάσος να παίξουν τους λαγούς.

Εδώ πλέον αναδεικνύονται ζητήματα εθνικής μειοδοσίας. Και αν δίνουν τέτοιες εντολές στην Ακτοφυλακή ποιος μας λέει ότι σε μια κρίση δεν θα δώσουν τις ίδιες εντολές και στις Ένοπλες Δυνάμεις; Και το ερώτημα είναι αν θα το αποδεχθούν αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις. Χθες ούτε καν παρενοχλήθηκε το τουρκικό ελικόπτερο ειδικών δυνάμεων που πέταξε επάνω από την Σάμο. Μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν υπάρξει ούτε καν διάβημα για το γεγονός στην Άγκυρα!

Πριν μερικές ημέρες το defencenet.gr είχε αποκαλύψει με φωτογραφικό ντοκουμέντο την εισβολή τουρκικών σκαφών της Ακτοφυλακής και αλιευτικών, σε απόσταση λόγω εκατοντάδων μέτρων από τη Λαδόξερα στο βορειοανατολικό Αιγαίο Σήμερα έρχεται ένα άλλο γεγονός για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση γα λόγους που η ίδια γνωρίζει δεν τολμά ούτε καν στοιχειώδη αστυνόμευση να ασκήσει εντός της ελληνικής επικράτειας έναντι των τουρκικών παραβιάσεων: Εντολή να αποχωρήσουν από την περιοχή της Λαδόξερας έλαβαν τα σκάφη του λιμενικού Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης!

Τα σκάφη του ΛΣ/Ακτοφυλακή είχαν προσεγγίσει προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παραβίασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τουρκικά αλιευτικά που συνοδεύονταν από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Θράκης Σάκη Ζησίδη η εντολή της αποχώρησης  δόθηκε «άνωθεν», δηλαδή από το Αρχηγείο σε εκτέλεση φυσικά εντολής της κυβέρνησης

ΣΤΟ ΦΩΣ (ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ) ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ


Την Πρωτοχρονιά φθάνει μια καταγγελία στη Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής της τουρκικής επαρχίας Κιρικχάν, η οποία έλεγε: «Στις 16.00 της 1ης Ιανουαρίου αναχωρεί από το Ρεϋχανλί φορτηγό TIR με πινακίδες 06 BR 8860 και συρόμενο με αριθμό 06 DE 3290, το οποίο μεταφέρει λαθραία όπλα και πυρομαχικά». Η Στρατοχωροφυλακή ειδοποιεί αρμοδίως την τοπική Εισαγγελία. Ο αρχιεισαγγελέας ενεργεί αμέσως και αναθέτει την υπόθεση στον εισαγγελέα υπηρεσίας, ενώ ταυτοχρόνως ειδοποιεί τον εισαγγελέα με αρμοδιότητα τη δίωξη της τρομοκρατίας, με έδρα τα Αδανα.

Ο εισαγγελέας υπηρεσίας, σε συνεννόηση με την τοπική διοίκηση Στρατοχωροφυλακής και την Αστυνομία, σταματούν το φορτηγό και επιχειρούν να το ελέγξουν. Στο φορτηγό επιβαίνουν ο οδηγός και άλλα δύο άτομα, ο ένας περιφερειακός υπεύθυνος της οργάνωσης ΙΗΗ και ο άλλος πολίτης της Συρίας, ενώ ακολουθεί από πίσω, ως όχημα συνοδείας, ένα πολιτικό επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας Fiat Linea. Και εκεί αρχίζει μια ιστορία, που αξίζει μελέτη, για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Ο συνοδηγός του φορτηγού λέει ότι το φορτίο ανήκει στην «ανθρωπιστική» οργάνωση ΙHH, η οποία ήταν ο πρωταγωνιστής της ειδικής επιχείρησης που αποπειράθηκε να κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», για να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας. Ο εισαγγελέας δεν δείχνει να πτοείται και ζητεί από τον τοπικό διοικητή, λοχαγό της Στρατοχωροφυλακής, να επιθεωρήσει το φορτίο. Τότε βγαίνουν από το πολιτικό επιβατικό αυτοκίνητο, που ακολουθούσε το φορτηγό, τρεις άνδρες, οι οποίοι δείχνουν ταυτότητες της ΜΙΤ και λένε ότι το φορτίο ανήκει στη υπηρεσία πληροφοριών και ότι δεν έχει δικαίωμα να το ελέγξει ούτε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ενημερώνει τους άνδρες της ΜΙΤ ότι η έρευνα είναι μυστική και εξηγεί στον λοχαγό ότι είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις εντολές που του δίνει ο ίδιος, αφού εξέδωσε ένταλμα μυστικής έρευνας. Τότε καλεί τον λοχαγό ο διοικητής της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Νομού Αντιόχειας και τον διατάσσει να σταματήσει αμέσως την έρευνα. Ο λοχαγός εξηγεί στον συνταγματάρχη ότι δεν μπορεί να εκτελέσει τη διαταγή του, αφού είναι υποχρεωμένος να υπακούσει στις εντολές του εισαγγελέα.

Εν τω μεταξύ επεμβαίνει ο ίδιος ο νομάρχης, ο οποίος διατάσσει τον λοχαγό να σταματήσει την έρευνα λέγοντάς του ότι στέλνει και σχετική έγγραφη διαταγή. Όντως, σε λίγο ένας υπάλληλος του Επαρχείου Κιρικχάν φέρνει τη γραπτή εντολή του νομάρχη, ο οποίος διατάσσει να αφήσουν ελεύθερους τους άνδρες της ΜΙΤ, καθ' ότι άδεια για τον έλεγχο και τη δίωξή τους δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενημερώνεται τηλεφωνικά ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής, που είναι καθ' οδόν από τα Αδανα, ο οποίος εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τη διαταγή στον νομάρχη, λέγοντας ότι οι εμπλεκόμενες αρχές δεν ελέγχουν τα στελέχη της ΜΙΤ αλλά ένα φορτηγό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει ασυλία.

Ομως, ο λοχαγός τη φορά αυτή υπακούει, ο εισαγγελέας υπηρεσίας στην ουσία προπηλακίζεται από τους άνδρες της ΜΙΤ και το φορτηγό, αντί να συνεχίσει το δρομολόγιό του, γυρίζει πίσω στο Ρεϋχανλί! Ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής δεν το βάζει κάτω και διατάσσει το τμήμα της Αντιτρομοκρατικής της Αστυνομίας να σταματήσει και να ελέγξει το φορτηγό, πράγμα το οποίο πράττει. Το αποτέλεσμα; Το φορτηγό ήταν γεμάτο όπλα και πυρομαχικά που είχαν προορισμό τους ισλαμιστές τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία, και θα έμπαινε από τη συνοριακή πύλη του Οντζιούπιναρ στο συριακό έδαφος, γιατί τη συνοριακή πύλη του Ρεϋχανλί την ελέγχουν ομάδες του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Η υπόθεση κουκουλώθηκε άρον άρον, ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής ζήτησε μόνος του μετάθεση, ενώ τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, που έκαναν τον έλεγχο, μετατέθηκαν κι αυτά, χωρίς τη θέλησή τους. Γιατί τα γράψαμε όλα αυτά; Κυρίως για δύο λόγους. Ο ένας είναι για να καταδείξουμε ότι στην Τουρκία γεννιέται ένα νέο βαθύ κράτος, που ελέγχεται κατευθείαν από τον πρωθυπουργό, το οποίο είναι αδίστακτο και αποφασισμένο για όλα. Ο άλλος για να αποδείξουμε ότι η Τουρκία κάνει λαθρεμπόριο όπλων και συμμετέχει σε εγκλήματα πολέμου που γίνονται στη Συρία. Και το ένα και το άλλο αφορούν την Ελλάδα, δεδομένων των σχεδιασμών της Άγκυρας για τη Θράκη.

ΕΣΚΑΣΕ Η «ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ Τ.Τ.


Τραπεζικά στελέχη πρώτης γραμμής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) την περίοδο 2007-2012, γνωστοί επιχειρηματίες (και όχι μόνο), συνολικά 30 κατηγορούμενοι, φέρεται ότι αφαίμαξαν κυρίως μέσω τραπεζικού δανεισμού το Τ.Τ. ζημιώνοντάς το με 346.904.467 ευρώ. Από αυτά τα πρόσωπα, εις βάρος τριών επιχειρηματιών, του Δημήτρη Κοντομηνά, πασίγνωστου για τη δραστηριότητα στα ΜΜΕ, και του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, γνωστών για τις σχέσεις τους με την οικογένεια Παπανδρέου, και τεσσάρων στελεχών του Τ.Τ., του πρώην προέδρου Άγγελου Φιλιππίδη, του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Μάριου Βαρότση, του Χαράλαμπου Γιαγκούδη και της Φώφης Κρέστα, μελών της επιτροπής αξιολόγησης των δανείων, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Εκτός από τον Α. Φιλιππίδη και το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα, που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο αντίστοιχα, οι υπόλοιποι είναι στα χέρια των Αρχών.

Μέσα από τα στοιχεία-φωτιά που συγκέντρωσε η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και αποτυπώνονται στο 150σέλιδο πόρισμά της (με το οποίο ζητεί την ποινική δίωξη συνολικά 30 προσώπων) προκύπτουν περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης - δανεισμού σειράς εταιριών και επιχειρηματιών, υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους του τραπεζικού δανεισμού. Ειδικότερα, στο πόρισμα της κυρίας Παπανδρέου επισημαίνεται ότι τα επιλήψιμα κατά τη Δικαιοσύνη δάνεια εκταμιεύτηκαν «χωρίς η τράπεζα να έχει εκ των προτέρων θεσμοθετήσει Κανονισμό Πιστοδοτήσεων που να καθορίζει τα όρια ανάληψης κινδύνων, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων για την αξιολόγηση, μέτρηση και παρακολούθησή τους και να χωρίς να διατίθενται οι δέουσες υποδομές για την κατάλληλη διαχείρισή τους». 

Αντίθετα, συνεχίζει η εισαγγελέας, «διενεργήθηκαν κατ' εξακολούθηση χρηματοδοτήσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ, κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών (ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες), κατά παράβαση των οικείων Πράξεων διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής».Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά πληροφορίες εντοπίστηκαν περιπτώσεις «λεύκανσης» των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων μέσω δαιδαλωδών διαδρομών απόκρυψης των ποσών που πέρασαν μέσα από υπεράκτιες εταιρίες και σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετήθηκαν σε ακίνητα στο εξωτερικό.

Η εισαγγελική έρευνα άρχισε το περασμένο καλοκαίρι με παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου. Προηγήθηκαν πέντε πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και πόρισμα του προέδρου της αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη. Στο «στόχαστρο» μπήκαν περίπου επτά ύποπτες δανειοδοτήσεις. Η δικογραφία πλέον βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη, ο οποίος το προσεχές διάστημα θα προχωρήσει στην κλήση προς απολογία των κατηγορουμένων.

Οι κατηγορίες

Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη κατά του Δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, άμεση συνέργεια σε απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές κατ' επάγγελμα και άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση του Ν. 3168/08 (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας).