Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΒΑΛΕ Η CIA

 

Ενισχυμένη φαίνεται η συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πληροφορίες που δόθηκαν από την CIA βοήθησαν τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας να αποτρέψουν τρομοκρατική επίθεση Ρωσία, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές του Κρεμλίνου.

Το συγκεκριμένο θέμα είδε το φως της δημοσιότητας κατόπιν συνομιλίας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, αναφέρει το BBC, ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις πληροφορίες που έλαβαν οι ρωσικές αρχές από τη CIA.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές εάν λάβει οποιαδήποτε πληροφορία για κάποια σχεδιαζόμενη επίθεση στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες που παρείχε η CIA επέτρεψαν στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αποτρέψουν επίθεση στον Καθεδρικό Καζάνσκι (Ναός της Παναγίας του Καζάν), στην Αγία Πετρούπολη. Χάρη σ' αυτές εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι επίδοξοι τρομοκράτες, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν την Κυριακή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας τους αναμένεται να δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Την Παρασκευή, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε έναν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επιθέσεις στις 16 Δεκεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη.

Συνολικά συνελήφθησαν επτά ύποπτοι, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η FSB διευκρίνισε ότι κατασχέθηκε «σημαντική ποσότητα εκρηκτικών (...) αυτόματων όπλων και πυρομαχικών».

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν μια «επίθεση αυτοκτονίας» αλλά και «δολοφονίες και εκρήξεις σε πολυσύχναστα μέρη». Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούν κυρίως για το τι θα συμβεί αφού επιστρέψουν στη χώρα οι τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία, όπου το ΙΚ έχει απολέσει σχεδόν όλα τα εδάφη του.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές ανά τον κόσμο εξαιτίας της απειλής που έχει εξαπολύσει η ISIS για χτύπημα εν μέσω γιορτών. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκές πόλεις οι έρευνες αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών είναι εντατικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου