Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ:Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ EUROGROUP ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

 

«Η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ρύθμιση του χρέους».

Τόνισε, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι «αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής».

«Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο», σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρεται για διαστρέβλωση.

«Η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», ανέφερε κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος που υποδέχθηκαν οι αγορές χρήματος τη συμφωνία μιλάει από μόνος του».

Σημείωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές και οι αποδόσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ ο οίκος Moodys αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας και των ελληνικών τραπεζών.

«Απουσιάζουν πλέον οι πολιτικοί παράγοντες -όχι οικονομικοί- που παραμόρφωσαν την εικόνα της χώρας μας τον προηγούμενο χρόνο», είπε και τόνισε ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν αντιστοιχούν στα σημερινά επιτόκια δανεισμού της είναι πολύ καλύτερα».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί καθώς υπερβαίνουμε κατά πολύ τους στόχους του προγράμματος. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί και όλοι οι δείκτες της οικονομίας, (παραγωγή, απασχόληση, εξαγωγές, κατανάλωση) δείχνουν θετική προοπτική για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος γιατί για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η συμφωνία προβλέπει πως ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε δε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι' αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012».

Επιχείρημα που, όπως είπε, έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2012 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιτύχει απλώς μια υπόσχεση για συζήτηση, ενώ η τωρινή συμφωνία δίνει έναν σαφή οδικό χάρτη με συγκεκριμένο αλγόριθμο για το χρέος.

Ανέφερε επίσης ότι πλέον υπάρχει σαφής δέσμευση των εταίρων για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές.

«Πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων σκοπιμότητας που διαρρέετε, υπάρχει η εικόνα που προσπαθείτε να αποκρύψετε, μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης μεν από την πολυετή κρίση.

Μιας Ελλάδας όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά, προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας.

Και τόνισε ότι η Ελλάδα «αν και ταλαιπωρημένη επί χρόνια- κάνει πλέον σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα του success story της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σήμερα έχουμε μια πραγματική εικόνα που πείθει τις αγορές», τόνισε.Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την έξοδο στις αγορές «χωρίς βιασύνη και με την κοινωνία "όρθια"».

Ενώ τόνισε ότι για την κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές είναι αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα στηρίζεται σε πολιτική πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας με κατεδάφιση κάθε κοινωνικής προστασίας και μισθούς πείνας.

«Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ», τόνισε και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι αναπτυγμένη χώρα, «δεν μπορεί να γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της Θάτσερ».

Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι «βάζει τρικλοποδιές στη χώρα, και όχι μόνο στην κυβέρνηση», και ότι «σέρνεται πίσω από την ατζέντα Γεωργιάδη».

Ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ ΟΤΑ υπέρ της συνέχισης της απεργίας στην καθαριότητα αλλά και της πρωτοβουλίας των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) για κινητοποίηση στα Εξάρχεια.

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε αντιπολίτευση, στην πατρίδα και την κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις αναφορές της ΝΔ για τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Και σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών πανευρωπαϊκά, προσέθεσε ότι αυτό που έκανε ο υπουργός Άμυνας είναι να προτρέψει εμπλεκόμενο στην υπόθεση να δώσει στοιχεία στην Δικαιοσύνη.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

«Για πολλούς από εσάς δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο "Ντυνάν" εις υγείαν των κορόιδων, όπως αποκαλύπτεται από την Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η διάσωση της Υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της».

Τόνισε και σημείωσε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Υγεία είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της αγοράς εργασίας τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα.

Καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης αναστρέφεται η αυξητική τάση της ανεργίας, και των ελαστικών μορφών εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν κερδηθεί 230.000 θέσεις εργασίας.

Αντίθετα επί κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) χάθηκαν 543.000, επί της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου χάθηκαν 93.000 θέσεις εργασίας.

Και επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου 259.000 θέσεις εργασίας. «Αυτά τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης «γέρνει προς την πλήρη απασχόληση»

Και ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι συμβάσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης ήταν 40 προς 60, ενώ τους τελευταίους μήνες αυτή η σχέση έχει ανατραπεί και οι θέσεις πλήρους απασχόλησης «παίρνουν την πρωτοκαθεδρία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου