Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Στα μαύρα κατάστιχα της  πανίσχυρης USCIRF (θεσμοθετημένης  με απευθείας αναφορά στον εκάστοτε Αμερικανό Πρόεδρο και τον επικεφαλή της Αμερικανικής διπλωματίας) Αμερικανικής επιτροπής για τις θρησκευτικές ελευθερίες, η Τουρκία!

Η έκθεση αποκαλύπτει τα λεχθέντα της Επιτροπής των ΗΠΑ για την Παγκόσμια Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), λαμβάνει πολύ σοβαρά ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο καθώς αποτελεί πολιτικό όργανο που δρα ως ανεξάρτητη Αρχή από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ.  

Συνήθως, αυτή η ετήσια έκθεση  αποτελεί το θεσμικό  «όπλο» των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται κατά περίπτωση όταν και όποτε η υπερδύναμη θέλει να πιέσει μια χώρα ή τον προθάλαμο γενικότερων εξελίξεων.

Ειδικά για χώρες πρώτης γραμμής όπως η Κίνα η Ρωσία και άλλες χώρες που βρίσκονται στο μεγάλο μαύρο κατάλογο των χωρών που παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες. 

Η έκθεση παρουσιάστηκε στις αρχές Μαϊου από τα μέλη της επιτροπής η οποία παράλληλα έδωσε στην δημοσιότητα και την λίστα με τους φυλακισμένους  σε όλες τις χώρες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Κεντρικό θέμα της ετήσιας αμερικάνικης έκθεσης  το φερόμενο ως «Ισλαμικό κράτος»  

Η USCIRF σημειώνει στην Ετήσια Έκθεσή της για την διεθνή κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών του 2017, και από την αρχή ξεκαθαρίζει πως διαπιστώνει επιδείνωση της κατάστασης και συστηματική παραβιάση των θρησκευτικών Ελευθεριών σε παγκόσμια κλίμακα. 

«Οι παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών – σημειώνει - βαθαίνουν στον κόσμο, ενώ σημειώνεται σημαντικός αριθμός βίαιων περιστατικών, όπως επιθέσεις σε θρησκευτικές μειονότητες, σφαγές αθώων, καταστροφές τόπων λατρείας, ακόμη και απόπειρες γενοκτονίας. 

Αυτό το πλήθος των φρικιαστικών εγκλημάτων, όπως σημειώνει η ίδια η Έκθεση, συχνά περνούν απαρατήρητες, λόγω του τοπικού τους χαρακτήρα»

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που συντάχτηκε τον Απρίλιο του 2017 και στάλθηκε άμεσα με την σχετική (βλ. σχετικά έγγραφα ντοκουμέντα) στους άμεσα αρμόδιους, δηλ. τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ τον  Υπ. Εξ. Ρ. Τίλερσον και τους αντίστοιχους επικεφαλής στο Κογκρέσο (Γερουσία και Σώμα Βουλευτών).

Η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τις θρησκευτικές Ελευθερίες θρησκευτικών  μειονοτήτων, μη διασφαλίζοντας νομικά ακόμα και πολυπληθείς ομάδες Σουνιτών (σ.σ εννοεί του οπαδούς του Ιμάμη Φεντουλάχ Γκιουλέν). ΕΔΩ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 

Η έκθεση κάνει σαφείς αναφορές στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου του 2016 τονίζοντας πως η κατάσταση είναι ακόμα δυσχερέστερη(δυσμενέστερη) πλέον με συμπεριφορές, εκ μέρους του Τουρκικού κράτους, που σε αρκετές των περιπτώσεων έχουν εκτραχυνθεί.  

Μάλιστα, η αμερικανική επιτροπή  κατατάσσει την Τουρκία στην κατηγορία (2) βεβαιώνοντας σειρά παραβιάσεων στις θρησκευτικές ελευθερίες.  

Προτείνει  δε, την ένταξη της Τουρκίας στην κατηγορία Tier 2 (μαζί με το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, την Κούβα, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Λάος και τη Μαλαισία). 

Στην καταγραφή και τις αναφορές για παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών γίνεται σαφής αναφορά στην Κοινότητα των Ορθοδόξων με σαφή αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  και σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες. {βλ. σχετική αναφορά  περί Τουρκίας}. 

Στην ίδια έκθεση υπάρχει ειδικός και σαφής  ορισμός πλέον για την «θρησκευτική γενοκτονία» που χρησιμοποιείται – με τον ανώτατο, ανώτερο χαρακτηρισμό-  για πρώτη φορά για τα ειδεχθή εγκλήματα του ISIS. Ορισμός που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2004 με την περίπτωση του Νταρφούρ!

 Στην ίδια έκθεση η αμερικανική επιτροπή ανεβάζει στην κατηγορία (ένα) την Ρωσία! η USCIRF για πρώτη φορά προτείνει τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως "χώρας ιδιαίτερης ανησυχίας" (country of particular concern, CPC), σε συμφωνία με τον Αμερικανικό Νόμο Περί Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας του 1998, κατηγορώντας τη για ιδιαίτερα σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας. 

Η Επιτροπή με τη φετινή της Έκθεση διατηρεί στην ίδια κατηγορία 10 χώρες (Μιανμάρ, Κίνα, Ερυθραία, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, και Ουζμπεκιστάν), ενώ εντάσσει για πρώτη φορά 6 χώρες (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νιγηρία, Πακιστάν, Ρωσία, Συρία, και Βιετνάμ) .

Από την έκθεση της πανίσχυρης  Αμερικανικής επιτροπής δυστυχώς δεν λείπει και η Ελλάδα η οποία,αυτή την φορά,  «κατηγορείται» για την μη έγκαιρη έγερση του Τεμένους στην Αττική 

Παρά την ελληνική κυβερνητική δέσμευση και μαλιστα δια σχετικού νόμου(!) η υλοποίηση της οποίας καθυστερεί λόγω δυσχερειών – δυσκολιών που προβάλλει η ΕλληνοΟρθόδοξη (κρατική) Εκκλησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου