Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Ώρα να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από τη λάσπη. Απολογισμό κυβερνητικού έργου, αλλά κυρίως το σχέδιο για την χώρα και για τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ήταν το «κέρασμα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανήμερα των γενεθλίων του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.«Δουλεύουμε με σχέδιο και με στοχοπροσήλωση», ήταν το γεμάτο νόημα μήνυμα του Αλ. Τσίπρα, 

Ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι η χώρα να διαβεί τον καθαρό διάδρομο που δημιουργήσαμε, να είναι η Ελλάδα αυτόνομη ξανά με το οριστικό και αμετάκλητο τέλος των μνημονίων».

Ο πρωθυπουργός έθεσε τα ερωτήματα του μέλλοντος: «ποια θα είναι η Ελλάδα το 2019 ήταν θα γίνουν οι εκλογές και ποια θα είναι η Ελλάδα που θα διεκδικούμε.

Και ποια θα είναι η πολιτική παράταξη που θα διαχειριστεί την Ελλάδα μετά την κρίση, τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία».

Θα είναι μία Ελλάδα με άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα έχει κερδίσει την μάχη της ανεργίας, υπογράμμισε σημειώνοντας ότι «είναι ρεαλιστικός στόχος» το 2019 η ανεργία να έχει μειωθεί 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Είπε ότι η Ελλάδα του 2019 θα έχει απλή αναλογική στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ανασυγκροτημένο κοινωνικό κράτος, «πραγματικά ανεξάρτητη και λειτουργική Δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις» και αποφάσεις υπέρ των ισχυρών.

Η αναφορά του στη Δικαιοσύνη χειροκροτήθηκε έντονα και ακούσθηκαν και «μπράβο» από τα μέλη της ΚΕ.

Αντίπαλος η νεοφιλελεύθερη ηγεσία Μητσοτάκη
Το όραμα αυτό «δεν είναι ουδέτερο, έχει πρόσημο κοινωνικό και ταξικό», είπε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι το όραμα της Αριστεράς «έχει αντίπαλο το νεοφιλελεύθερο σχέδιο των επιχειρηματικών ελίτ που εκφράζει η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη».

Ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλλε τα δύο σχέδια σε όλα τα πεδία (εργασία, οικονομία, διαπλοκή, υγεία, κράτος, παιδεία κ.λπ.). «το δικό μας όραμα είναι ένα άλμα προς το μέλλον μίας δίκαιης και δημοκρατικής Ελλάδας.

Ενώ της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιστροφή στην περίοδο που κυβερνούσαν Σαμαράς και Βενιζέλος», τόνισε.

«Ζητούν από τους δανειστές να μας αντιπολιτευτούν»
Υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι η ΝΔ είναι σε κατάσταση «αντιπολιτευτικού σοκ» και επιτίθεται χωρίς μέτρο ακόμη και σε θετικά βήματα.

«Εμείς ασκούσαμε σκληρή αντιπολίτευση προτρέποντας την τότε κυβέρνηση να αντισταθεί στους εταίρους και τους δανειστές μας.

Αυτοί ασκούν αντιπολίτευση προτρέποντας τους εταίρους και τους δανειστές μας να αντισταθούν στην ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

«Η πολιτική σύγκρουση με τους νοσταλγούς του νεοφιλελευθερισμού θα είναι μακρά και διαρκής, θα έλεγα και ανειρήνευτη», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι:

«Δεν θα επιτρέψουμε όμως να επικρατήσει ο χυδαίος λαϊκισμός», όπως εμφανίσθηκε με το δήθεν επίδομα σφραγίδας στους δημόσιους υπαλλήλους.

Προοδευτική συσπείρωση γύρω από το εναλλακτικό σχέδιο
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει πια η συναίνεση της δεξιάς με την σοσιαλδημοκρατία, ακόμη και στην ίδια την Γερμανία, η οποία αναζητά τους όρους και τις προϋποθέσεις για συνεργασία με την Αριστερά.

«Η Αριστερά μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου.

Και στην συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων γύρω από αυτό το εναλλακτικό σχέδιο», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι μίας νέας εποχής».

Και είναι «ευθύνη και καθήκον» του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα σε αυτή αποδίδοντας δικαιοσύνη, επουλώνοντας τις πληγές, αποκαθιστώντας τις ανισότητες και δίνοντας το όραμα για τη δίκαιη ανάπτυξη».

Σύγκρουση με το κράτος εν κράτει της διαπλοκής
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΕΣΡ για υψηλό τίμημα 245 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός έκανε έμμεσες αναφορές στην διαπλοκή.

Θυμίζοντας ότι ο λαός επέλεξε να έχει μία «κυβέρνηση βασισμένη στην ανιδιοτέλεια, διότι τα πρόσφατα παραδείγματα απείχαν από αυτό το πρότυπο».

«Είναι δικοί τους άνθρωποι αυτοί που έκαναν αμύθητες περιουσίες, οι τεχνοκράτες που μαγείρευαν τα νούμερα, οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με αέρα.

Οι εκδότες και καναλάρχες που έπαιρναν τα δάνεια με αέρα. Αυτός ο εσμός έχει τη θέση που του αρμόζει στην συνείδηση του λαού μας», είπε και χειροκροτούμενος τόνισε ότι «συγκρουστήκαμε με το κράτος εν κράτει της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο απολογισμός δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του λαού».

«Ξέραμε μέχρι που να τεντώσουμε το σκοινί»
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε με νόημα ότι «η κυβέρνησή μας είχε παρά την απειρία της την σοφία να γνωρίζει μέχρι που να τεντώσει το σκοινί χωρίς αυτό να σπάσει».

«Ο λαός μας εμπιστεύθηκε αναγνωρίζοντας το ήθος την εντιμότητα και την αποφασιστικότητα που δείξαμε στη μάχη για να κερδίσουμε μία καλύτερη συμφωνία από τους δανειστές», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όχι μόνο σε απολογισμό, αλλά και σε «αναστοχασμό» των ευθυνών που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά τώρα που «ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο από την θλιβερή περιπέτεια των μνημονίων».

«Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε σε ένα χρόνο να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από τη λάσπη», είπε. Στο πλαίσιο του απολογισμού ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι:

«Στην οικονομία ανακτήσαμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας κυρίως μέσα από τις μάχες που δώσαμε τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης.

Θυμηθείτε τι έλεγαν για τους τεμπέληδες Έλληνες και τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που αναλάμβαναν δεσμεύσεις που ποτέ δεν πλησίαζαν.

Η Ελλάδα πια δεν είναι ο παρίας, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Ο λαός μας δεν δυσφημίζεται πια ως τεμπέλης αλλά ως λαός που ταλαιπωρήθηκε άδικα».

Ακόμη ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση της ανεργίας. «Γίνεται σοβαρή και συστηματική δουλειά. Έχει περιοριστεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 27% που παραλάβαμε», ανέφερε και εκτίμησε ότι:

«Σήμερα με τη βοήθεια της καλής πορείας του τουρισμού υπολογίζουμε να έχουμε ξεπεράσει τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την περίοδο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας και εμείς καλύψαμε το 1/3 της καταστροφής. Μένει πολύς δρόμος αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διαβούμε».

Ο Αλ. Τσίπρας τελος αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται στην υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την παιδεία και τα έργα υποδομών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου