Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ 4ο MΝΗΜΟΝΙΟ;

 

Το ελληνικό δράμα συνεχίζεται – Το ελληνικό δράμα απλά διακόπηκε, δεν λύθηκε εκτιμά η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της, προβλέποντας ότι η επόμενη σημαντική «πράξη» θα παιχτεί την Άνοιξη του 2018,

όταν τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να διαπραγματευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενδεχομένως παράλληλα με νέα τέταρτο πρόγραμμα προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις που αυτό θα περιλαμβάνει.

Για τέταρτο πρόγραμμα μιλά και η Capital Economics. «Οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Πριν το ΔΝΤ στηρίξει πλήρως το πρόγραμμα, η ΕΚΤ συμφωνήσει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα QE και οι καταθέσεις επιστρέψουν στις τράπεζες», τονίζουν οι αναλυτές του think tank.

«Υποψιαζόμαστε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού θα πέσει σε επίπεδα στα οποία η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Με την ελάφρυνση του χρέους να είναι μια μακρινή προοπτική στην καλύτερη περίπτωση, ένα τέταρτο πακέτο διάσωσης ίσως να χρειαστεί, όταν το τρέχον λήξει, τον επόμενο Αύγουστο», σημειώνει η CapitalEconomics.

Για την Goldman Sachs, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 15 Ιουνίου δεν ήταν μια λύση, αλλά μία ακόμα καθυστέρηση, με την επόμενη πράξη του δράματος του ελληνικού χρέους να αναμένεται την Άνοιξη του 2018.

Στο μεταξύ, η έλλειψη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους καθιστά την ένταξη της Ελλάδας στο QE λιγότερο πιθανή.

Αφού με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η σχετική συζήτηση δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2018 (όταν η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μπορεί έτσι και αλλιώς να αποκλείσει τη χώρα από το QE).

«Με δεδομένο ότι περιμένουμε πως η ΕΚΤ θα αρχίσει τη διάρκειας ενός έτους διαδικασία του tapering (σταδιακή μείωση του QE) τον Ιανουάριο του 2018.

Και ότι η σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους θα προκύψει στα μέσα του 2018, φαίνεται απίθανο ότι η Ελλάδα θα εισέλθει στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων σύντομα.

Και ενδεχομένως όχι πριν από το tapering», καταλήγει η Goldman Sachs, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο, η συζήτηση για την ένταξη της χώρας στο QE καθίσταται περιττή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου