Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΕΚΑΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΗΣ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

 

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωποι με τις νέες μειώσεις με πρώτους 144.951 δικαιούχους του ΕΚΑΣ πολλοί εκ των οποίων είδαν το επίδομα να περικόπτεται ενώ ακολουθεί το σοκ των επικουρικών συντάξεων που θα καταβληθούν μειωμένες τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, οι μειώσεις αφορούν 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1300 ευρώ μεικτά και άνω και θα κυμαίνονται από 5% έως 40% ανάλογα το ύψος των επικουρικών.

Στο μεταξύ, γίνεται λόγος για συνολικά «18 ψαλίδια σε συντάξεις και εισοδήματα». Αυτά είναι:

-Μείωση έως 30% στις νέες συντάξεις

-Μείωση ως 40% στις αναπηρικές

-Μείωση έως 40% στις επικουρικές

-Μείωση ως 15% στο εφάπαξ

-Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου

-Μείωση ως 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται

-Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020

-Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας

-Εισφορά 7% μισθωτών-εργοδοτών για το ΕΤΕΑΠ από 1/6/2016

-Εισφορά 7% αυτοαπασχολούμενων από 1/6/2016

-Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2017

-Εισφορά 14% επί του εισοδήματος στους αγρότες

-Εισφορά 6,9% επί της εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ

-Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ

-Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ (κυρίως για συνταξιούχους κάτω των 67ετών)

-Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης-2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις

-Επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ' έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα

-Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

Τον Αύγουστο η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ - Σε πέντε δόσεις η πληρωμή του φόρου.Πιο «μπροστά» φέρνει το υπουργείο Οικονομικών την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ σε μια προσπάθεια να έχει πληρωθεί ο φόρος έως το τέλος της χρονιάς, χωρίς να μειώσει τις πέντε (5) δόσεις.  

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο ΕΝΦΙΑ εξοφληθεί φέτος δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με το 2015, προκειμένου να μπει «φρέσκο» χρήμα στα ταμεία και να αποφύγει τις αρνητικές εκπλήξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία εμπλοκή στην εκκαθάριση του φόρου και στην έκδοση των ειδοποιητηρίων, προκειμένου η πληρωμή του να ξεκινήσει κανονικά από τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Συγκεκριμένα μετά και τη δεκαπενθήμερη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου θα πρέπει να αναρτηθούν στο Taxisnet το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου και ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ πέρυσι ο φόρος πληρώθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο, φέτος οι δανειστές έχουν ασκήσει πιέσεις η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2016.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένου κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που πλήρωσαν πέρυσι λόγω μιας σειράς επιβαρυντικών για τους φορολογούμενους αλλαγών. 

Περίπου 600 χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ ενώ θα υπάρξουν και κερδισμένοι λόγω της μείωσης του κύριου φόρου από την περικοπή των αντικειμενικών αξιών.

Ωστόσο, οι επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ προκύπτουν από τις εξής αλλαγές: 

-Αυξάνονται έως 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. των οικοπέδων.

-Καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα κτίσματα.

-Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ. 

Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%.

-Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

-Ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

-Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

-Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου