Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

Πληθαίνουν τα σενάρια για το τι θα επακολουθήσει μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των ισπανικών εκλογών που έλαβαν χώρα χθες, Κυριακή 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι κέρδισε τις εκλογές, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες. Παρόλα αυτά, δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των 176ω εδρών, γεγονός που προκαλεί νέες ανησυχίες για μια συνέχιση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία.

Όσον αφορά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αυτό εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη. Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες, ενώ ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες. «Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο», δήλωσε.

Σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα αυτά έπιασαν το κόμμα του εξ απίνης, καθώς καμία μέτρηση δεν έδειχνε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όπως δε είπε θα υπάρξει μεγάλη εσωκομματική συζήτηση για τα αίτια αυτών των αποτελεσμάτων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πλατεία της Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη, το alter ego του Ιγκλέσιας, Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε πως εάν «τα αποτελέσματα εάν παραμείνουν έτσι όπως είναι δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα», αλλά ακόμη υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και προτρέπει όλους να παραμένουν το τέλος αυτής της μακράς νύκτας.

Νέο πολιτικό αδιέξοδο; Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι το πολιτικό θρίλερ που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο θα συνεχισθεί πάνω στο ίδιο σενάριο. Καθώς το ΡΡ, παρά την άνοδό του, δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία, η ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση συμμαχίας παραμένει αδήριτη.

Η μακρά σειρά των εντολών σχηματισμού βρίσκεται προ των θυρών, καθώς κανένα από τα κόμματα δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις θέσεις στις οποίες έχει περιχαρακωθεί από την προηγούμενη φορά. Μια από τις λύσεις που προτείνει το ΡΡ είναι η δημιουργία μίας Μεγάλης Συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές, όμως, σύμφωνα με αναλυτές, αυτό το σενάριο φαίνεται να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, το νεόκοπο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος, Άλπμερτ Ριβέρα.

Politico: Το Brexit βοήθησε τον Ραχόι. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Politico, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος βοήθησε τον Ραχόι να κερδίσει 14 επιπλέον θέσεις στο Κοινοβούλιο, καθώς η ανασφάλεια που επικρατεί στην οικονομία λόγω της αναμενόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί Ισπανοί επέλεξαν να ρίξουν την ψήφο τους σε μια πιο «ασφαλή» επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου