Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Οι περίπου 600 ιμάμηδες της Βουλγαρίας δεν πληρώνονται, επειδή η χώρα φέρεται να ακύρωσε μια συμφωνία χρηματοδότησης για την ισλαμική εκπαίδευση με την Τουρκία, ανακοίνωσε το γραφείο του μεγάλου μουφτή.

Από τον Μάρτιο, η χρηματοδότηση των ισλαμικών σχολείων της Βουλγαρίας, την οποία παρείχε προηγουμένως η τουρκική προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων (Diyanet), σταμάτησε, αναγκάζοντας το γραφείο του Βούλγαρου μεγάλου μουφτή να παγώσει τους μισθούς εκατοντάδων ιμάμηδων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μεγάλου Μουφτή, Jelal Faik.

Ο Faik δήλωσε ότι για να παρέχει κεφάλαια στα τρία ισλαμικά γυμνάσια και ένα υψηλό ινστιτούτο στη Βουλγαρία, έπρεπε να μειώσει την αμοιβή των κληρικών του, επηρεάζοντας περίπου 600 ιμάμηδες, 32 από τους οποίους έχουν ήδη φύγει.

Από το 1998, οι ισλαμικές σχολές της Βουλγαρίας, που διευθύνονται από το γραφείο του μουφτή, χρηματοδοτούνταν  από την Τουρκία, σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ του τουρκικού Diyanet και της διευθύνσεως θρησκευτικών υποθέσεων της Βουλγαρίας.  Σύμφωνα με το γραφείο του μουφτή, λάμβανε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για την κάλυψη των δαπανών για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, τον Απρίλιο, μετά από σημαντική καθυστέρηση στην είσπραξη των μετρητών, το Diyanet  ανακοίνωσε στο γραφείο του Μουφτή ότι το πρωτόκολλο χρηματοδότησης ακυρώθηκε από το βουλγαρικό προσωρινό υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκίας στις εκλογές στις 26 Μαρτίου.

Το θέμα της εμπλοκής της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας ανέλαβε κεντρική θέση στις βουλγαρικές εκλογές με ορισμένους Τούρκους διπλωμάτες που απελάθηκαν ή απαγόρευσαν να εισέλθουν στη Βουλγαρία μετά από κατηγορίες για απόπειρα εκλογικής επιρροής

Έκτοτε, η συμφωνία δεν είχε ανανεωθεί, αφήνοντας το γραφείο του Μεγάλου Μουφτή χωρίς κεφάλαια για τις βασικές του δραστηριότητες.

Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει επίσημα το θέμα.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας αποτελεί περίπου το 13% του πληθυσμού.

«Πώς μπορούμε να φροντίσουμε την πνευματική ζωή των Μουσουλμάνων και να αποτρέψουμε τη ριζοσπαστικοποίησή τους;», δήλωσε ο Faik, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η έλλειψη χρηματοδότησης για τη διδασκαλία παραδοσιακών μορφών Ισλάμ. 

Θα μπορούσε να ωθήσει τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας σε μερικές από τις πιο ακραίες μορφές του, ενώ κάλεσε το βουλγαρικό κράτος να παράσχει όλη την απαραίτητη χρηματοδότηση για τα επίσημα θρησκευτικά δόγματα στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου