Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

 

Σε αλυτρωτική εκδήλωση των Σκοπιανών στον Καναδά συμμετείχε ο εκεί γενικός πρόξενος των Σκοπίων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χάρτες με ενσωματωμένη στο γειτονικό κρατίδιο την “Μακεδονία του Αιγαίου”, με την Θεσσαλονίκη εντός, και τα όρια των Σκοπίων να αγγίζουν την Θεσσαλία!

Έντονη υπήρξε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση. “Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων.

“Στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά “Η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα. 

Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ”, αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η  εγρήγορση των Ελλήνων διπλωματών  τεκμηριώνεται ακόμα μία φορά η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς. Σημειώνουμε επίσης ότι στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τονιζόταν την υποτιθέμενη έλλειψη τέτοιων στοιχείων από την επίσημη σκοπιανή κυβέρνηση εδάφη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου