Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ» ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

 

«Οι γονείς πρέπει να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας. Να έχουμε ποιοτική σχέση μαζί τους. Να τα πλησιάζουμε. Να συζητάμε μαζί τους. Αν τα καταφέρουμε δεν θα μπορέσει καμία "Μπλε Φάλαινα" και κανένα άλλο διαδικτυακό παιχνίδι, όπως και αν λέγεται την επόμενη φορά, να κάνει κακό στο παιδί μας».

Με τη φράση αυτή ο διοικητής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργος Παπαπροδρόμου, εξηγεί ποιο είναι το «αντίδοτο» των γονιών απέναντι στους ηλεκτρονικούς κινδύνους που απειλούν τα παιδιά, στην εποχή της κυριαρχίας του ίντερνετ. 

Αφορμή που αποτέλεσε η έκταση που πήρε στην Ελλάδα το φαινόμενο «Μπλε Φάλαινα», παρότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πρόκειται για το διαδικτυακό παιχνίδι που εμφιλοχωρεί στα social media, κατά τη διάρκεια του οποίου ανήλικοι καλούνται να εκτελέσουν τις διαταγές αγνώστου, ο οποίος τους διατάζει να προβούν σε επικίνδυνες δοκιμασίες (συνήθως αυτοτραυματισμούς).

Η Αστυνομία σχηματίζει δικογραφία για συνολικά 10 περιστατικά σε όλη τη χώρα, χωρίς, ωστόσο, σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές να έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που να δείχνουν ότι πράγματι κάποιος ανήλικος έπεσε θύμα του παιχνιδιού. 

Ουσιαστικά πρόκειται για περιστατικά που αναφέρθηκαν στις Αρχές με αποτέλεσμα να κινηθούν οι έρευνες για να διαπιστωθεί το κατά πόσο ευσταθούν ή όχι. 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι να μην οδηγηθούν οι έρευνες στο συμπέρασμα ότι κάποιος ανήλικος αυτοτραυματίστηκε λόγω της «Μπλε Φάλαινας», με εξαίρεση ίσως (μένει να αποδειχτεί) την περίπτωση μαθήτριας από την Κατερίνη.

Οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί επισήμως για το φαινόμενο «Μπλε Φάλαινα» μέσω εγγράφου από την Ιντερπόλ, που εφιστούσε την προσοχή για την εξάπλωση του παιχνιδιού σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Στη συνέχεια, πριν από περίπου ένα μήνα, η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε την πρώτη της ανακοίνωση για το θέμα προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες.

Έκτοτε το ενδιαφέρον των γονιών για να ενημερωθούν για την επικινδυνότητα του παιχνιδιού είναι τεράστιο. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια μίας 8ωρης βάρδιας στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να υπάρξουν ακόμα και 70 κλήσεις πολιτών που ανησυχούν για τα παιδιά τους και θέλουν να ενημερωθούν.

«Οι γονείς να είμαστε παρόντες»
«Οι γονείς πρέπει να είμαστε θετικοί απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Αυτό είναι το μέλλον. Θα πρέπει, ωστόσο, να βρούμε τη φόρμουλα για διαχειριστούμε καλύτερα τη σχέση των παιδιών μας με το διαδίκτυο. Το ζητούμενο είναι να είμαστε δίπλα τους και να επικοινωνούμε ποιοτικά μαζί τους. 

Ως υπηρεσία φροντίζουμε να είμαστε παρόντες στα σχολεία και να ερχόμαστε σε επικοινωνία με παιδιά και γονείς. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι στο διαδίκτυο είμαστε όλοι γείτονες.

Συνεπώς οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, διότι αυτά που συμβαίνουν σε μία άλλη χώρα αύριο μπορεί να συμβούν και εδώ. Όσον αφορά στη Μπλε Φάλαινα διερευνάμε κάποια περιστατικά, τα οποία είναι μεμονωμένα. Κανένα από αυτά πάντως δεν έχει αποδειχτεί», λέει ο κ. Παπαπροδρόμου.

Και προσθέτει: «Η καταστολή είναι ομολογία αποτυχίας της πρόληψης. Πρόληψη σημαίνει ενημέρωση.  Η χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου είναι πολύ σημαντική. Έχει σχέση με τον πολιτισμό, την παιδεία και την επικοινωνία. 

Στο περιβάλλον του το παιδί μπορεί να νιώθει άβολα αν δεν έχει υπολογιστή. Για παράδειγμα, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαλόγου το πότε θα αποκτήσει το παιδί κινητό. 

Μη ξεχνάτε ότι σήμερα το κινητό είναι ένας μικρός υπολογιστής, που ο χρήστης τον έχει παντού μαζί του. Συνεπώς όταν λέμε κινητό εννοούμε και υπολογιστή. Ο γονιός πρέπει να ζυγίσει το πότε το παιδί του είναι έτοιμο να αποκτήσει κινητό. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει σε ποια ηλικία πρέπει ένας γονιός να αγοράσει στο παιδί του κινητό».

Πώς να είστε ενήμεροι
Το φαινόμενο ‘Μπλε Φάλαινα’ έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για ενημέρωση. «Θα λέγαμε ότι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον του κόσμου να μάθει για τη ‘Μπλε Φάλαινα» είναι αυξημένο. Το ίδιο αυξημένο, όμως, πρέπει να είναι το ενδιαφέρον και για τους υπόλοιπους κινδύνους στο διαδίκτυο. 

Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί μας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), στις εφαρμογές που έχουμε φτιάξει για τα κινητά τηλέφωνα αλλά και στην τηλεφωνική γραμμή 11188», καταλήγει ο κ. Παπαπροδρόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου