Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

 

Με την απόφαση του Eurogroup άνοιξε διάδρομος εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.Την αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ της οικονομίας και έξοδο από την κρίση.

«Με εντιμότητα και δικαιοσύνη», ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας με νόημα ότι «για μας δεν υπάρχει διάστημα καλοκαιρινών διακοπών».

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ενέταξε στην κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης και τα θέματα της διαφθοράς την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς «ήταν διακηρυγμένος στόχος μας», υπενθύμισε τις υποθέσεις που ερευνώνται είτε από την Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία είτε από την Δικαιοσύνη και ζήτησε εμφατικά: «να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην συμβιβαστούμε με τις δυνάμεις αυτές. 

Είτε πρόκειται για την υπόθεση της SIEMENS, είτε της NOVARTIS, είτε τα εξοπλιστικά, είτε το Ντυνάν που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές πρακτικές του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για εγκληματικές πρακτικές όπως η άθλια υπόθεση του Noor1 με τους μυστηριώδεις θανάτους μαρτύρων. 

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να εξετάσει η Δικαιοσύνη όλες τις υποθέσεις και να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

«Καθήκον το προσωπικό ενδιαφέρον κάθε υπουργού για τις επενδύσεις»
Απευθυνόμενος στους υπουργούς ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη νέα περίοδο που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη» μετά την απόφαση του Eurogroup «δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, καιρός για ξεκούραση και αδράνεια» και ζήτησε «να ανεβάσουμε ταχύτητα και όχι να κατεβάσουμε».

«Είναι καθήκον το προσωπικό ενδιαφέρον κάθε υπουργού ώστε να ξεκολλήσουν φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συγκρουστούμε όχι μόνο με μικροσυμφέροντα αλλά και με τον φόβο της ευθύνης που πολλές φορές κυριαρχεί στο δημόσιο τομέα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, η απόφαση του Eurogroup «κρίνεται από αυτούς που θα κληθούν σύντομα να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της κρίσης με επιτόκια περίπου 5,5%. 

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η περαιτέρω καθοδική πορεία των επιτοκίων ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και μάλιστα όχι βιαστικές αλλά με όρους βιώσιμους».

Το Eurogroup ανοίγει το δρόμο εξόδου από την κρίση
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup «αντιστοιχεί στους στόχους που είχαμε θέσει», αλλά «δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. 

Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Τώρα που βλέπουμε την έξοδο πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να φτάσουμε στον στόχο μας». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία:

1).προσδιορίζει με σαφή τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους

2).έγινε αποδεκτή η λεγόμενη γαλλική πρόταση για συμπερίληψη στα μέτρα της ρήτρας ανάπτυξης. «Θυμίζω ότι είναι πάγια ελληνική θέση από το 2015. Καθιστούμε τους εταίρους συνεταίρους στην ανάπτυξης της οικονομίας», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

3).περιλαμβάνονται δράσεις και ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη και κυρίως κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα κατευθύνει πόρους σε ειδικά επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια. 

«Είναι ένα εργαλείο που έλειπε από την χώρα που το χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη στην ευρωζώνη. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με άλλες ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες και με την Παγκόσμια Τράπεζα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

4).περιέχει δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές «Είναι ίσως η πιο σημαντική απόφαση γιατί αίρει κάθε αβεβαιότητα και καθιστά ασφαλή την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι: 

«ορθώς δηλώσαμε ότι είναι η πρώτη φορά που αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Είμαστε δικαιωμένοι και γιατί πριν από τρεις εβδομάδες απορρίψαμε την λύση που μας έδιναν και δεν διασφάλιζε την έξοδο στις αγορές».

Ανάπτυξη με εργασία
Το κύριο όμως ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη βασισμένη στην αύξηση της εργασίας. «Δεν αρκεί σε καμία περίπτωση απλώς να διαχειριστούμε το θετικό μομέντουμ της οικονομίας, αλλά να το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα είναι μία ανάπτυξη για τους λίγους. 

Δεν θα είναι δείκτες και νούμερα στην οικονομία χωρίς αντίκρισμα, αλλά θα είναι ανάπτυξη για τους πολλούς. Να δημιουργήσουμε νέο παραγωγικό μοντέλο και να στηρίξουμε τις κοινωνικές τάξεις που έχουν πληγεί από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι: 

«κύριος στόχος είναι η κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων για να δώσουμε προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας».

13 περιφερειακά συνέδρια
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ανάπτυξης ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «σε μία δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να μην υπάρχει συντονισμός της αναπτυξιακής πορείας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άνεργη και άναρχη ανάπτυξη». 

Μάλιστα εξήγγειλε την διενέργεια 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων με πρώτο αυτό της Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.

«Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για ώριμες επενδύσεις. Είναι καθήκον το προσωπικό ενδιαφέρον κάθε υπουργού ώστε να ξεκολλήσουν φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συγκρουστούμε όχι μόνο με μικροσυμφέροντα αλλά και με τον φόβο της ευθύνης που πολλές φορές κυριαρχεί στο δημόσιο τομέα», ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στους υπουργούς.

Στέρησαν 895.000 θέσεις εργασίας, δώσαμε 230.000 θέσεις εργασίας
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα θετικά δείγματα που έχει η κυβέρνηση στον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας κάνοντας σύγκριση με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά. «Στην απασχόληση έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. 

Το ισοζύγιο στην εργασία είναι θετικό κατά 230.000 θέσεις εργασίας από το 2015. Στην περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου χάθηκαν 543.000 θέσεις εργασίας, στην κυβέρνηση Παπαδήμου 93.000 και στην περίοδο ΝΔ ΠΑΣΟΚ 259.000. 

Προφανώς δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλο το χαμένο έδαφος της κρίσης όμως αποτελεί θράσος από ορισμένους να μας κουνούν το δάκτυλο», τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι «η ανάκτηση της εργασίας αποτελεί την κύρια και απόλυτη προτεραιότητα στις κινήσεις μας».

«Για μας δεν υπάρχει διάστημα καλοκαιρινών διακοπών. Η Βουλή θα κλείσει λίγες μέρες γιατί έχουμε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει o Τσίπρας. 
Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΕΚ

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, 22 και 23 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα από σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί, καθώς το απόγευμα θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει απόψε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus)* του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο 

"Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους". Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η διερεύνηση για μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης.

Τις επόμενες δύο μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, όπου σύμφωνα με την ατζέντα που έχει δημοσιοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στα ζητήματα της μετανάστευσης, ασφάλειας και άμυνας, της απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. 

Οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι και να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Στην εκδήλωση της "Προοδευτικής Συμμαχίας" του ΕΚ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, απόψε, 19:30 ώρα Ελλάδας, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, κεντρικές ομιλίες θα απευθύνουν και η Σκα Κέλλερ (συμπρόεδρος) της Ομάδας των Πρασίνων. 

Ο Πολ Μανιέτ (σοσιαλιστής πρόεδρος της Βαλλονίας) και ο Μπενουά Αμόν (σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία). Επιπλέον, παρεμβάσεις στη συζήτηση θα πραγματοποιήσουν και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων: Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές) και Γκάμπι Τσίμερ (Ευρωομάδα της Αριστεράς).

Με αφορμή και τη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης, ευρωβουλευτές που προέρχονται από τρεις πολιτικές ομάδες, 

Της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ανοίγουν μια συζήτηση σχετικά με «το σενάριο που λείπει» και που μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης. 

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο Brussels 44 Center θα δώσει την ευκαιρία σε εξέχοντες Ευρωπαίους αριστερούς και προοδευτικούς πολιτικούς, να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για ένα σχέδιο προοδευτικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια είναι η Προοδευτική Συμμαχία
Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είναι μία κοινή προσπάθεια αρκετών ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις για μία άλλη Ευρώπη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, με ανάπτυξη και δικαιώματα για όλους και όλες. 

Έχει έντονη παρουσία στον διάλογο που αναπτύσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς συσπειρώνει ευρωβουλευτές που αντιλαμβάνονται το αίτημα για προοδευτική αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών, ως βασική προϋπόθεση για έξοδο από την οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. 

Στην Εκτελεστική Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου