Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Σάλο έχει ξεσηκώσει το ιδιωτικό μουσείο, που ίδρυσε ο συνταξιούχος διευθυντής εργοστασίου, Βλαντιμίρ Μέλιχοφ, αφιερωμένο στη μνήμη της «αντι-μπολσεβικικής αντίστασης» στο Ποντόλσκ της Ρωσίας.

Το μουσείο επεξεργάζεται το ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα της θετικής αντιμετώπισης των Γερμανών κατακτητών από χιλιάδες Κοζάκους και άλλους πολίτες της ΕΣΣΔ, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης.

Αν και το μουσείο δεν προσπαθεί να ηρωοποιήσει τους συνεργάτες των ναζί, έχει εξοργίσει τις Αρχές, εξαιτίας της έμφασής του στην καταπίεση που ακολούθησε την επανάσταση του 1917 και τη συμβολή της στο κύμα συνεργασίας με τους ναζί μετά το 1941.

Η δημόσια τηλεόραση χαρακτήρισε πρόσφατα τον Μέλιχοφ «προδότη», ενώ οι Αρχές στα σύνορα σφράγισαν το διαβατήριό του, σε μία προσπάθεια να τον εμποδίσουν να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Την περασμένη Τρίτη, δικαστήριο του Ποντόλσκ κήρυξε τον Μέλιχοφ ένοχο για παράνομη οπλοκατοχή, καταδικάζοντάς τον σε ένα χρόνο κατ’ οίκον κράτηση. 

Η αντιμετώπιση του Μέλιχοφ από τις Αρχές δείχνει πόσο ευαίσθητο παραμένει το ζήτημα του πολέμου στη Ρωσία, ιδιαίτερα σε μια στιγμή κατά την οποία ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του επιλέγουν να ενισχύσουν τη νομιμοποίησή τους, με διαρκείς αναφορές στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

«Ο μύθος του πολέμου αποτελεί τον θεμελιώδη μύθο της σύγχρονης, μετα-κομμουνιστικής Ρωσίας. Κάθε τι που αμφισβητεί τον μύθο αυτό, της νίκης των ενωμένου ρωσικού λαού κατά της Δύσης, ή εισάγει αποχρώσεις στη μάχη αυτή μεταξύ καλού και κακού, απορρίπτεται και γίνεται αντικείμενο επίθεσης», λέει ο καθηγητής Ιστορίας του Χάρβαρντ, Σέρχι Πλόχι.

Πρόσφατα, κρατική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας απέρριψε διδακτορική διατριβή φοιτητή, ο οποίος είχε μελετήσει την Επιτροπή Απελευθέρωσης του Ρωσικού Λαού. Η επιτροπή ιδρύθηκε το 1944 με τη στήριξη των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, ενώ το θέμα της διατριβής κρίθηκε ανεπαρκώς πατριωτικό.

Ο Μέλιχοφ λέει ότι αν και ο Πούτιν συνέβαλε στην άρση της καχυποψίας εις βάρος των Κοζάκων (οι οποίοι τάχθηκαν στην πλειονότητά τους κατά των μπολσεβίκων την περίοδο 1917-22), ο πρόεδρος ξέχασε ότι η σημαντικότερη αξία για τους Κοζάκους είναι η ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου