Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

 

Δέσμευση Ντάισελμπλουμ για λύση για την Ελλάδα και συμφωνία πριν το τέλος του Μαΐου. «Η Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν την υπόσχεσή μου και τη δέσμευση ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία το Μάιο.

Ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου διεξήχθη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη τόνισε πως θα υπάρξει λύση και για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως επεσήμανε, μόνο έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει μια βιώσιμη πορεία.

«Εργαζόμαστε διαρκώς, ώστε να βρίσκονται λύσεις για την Ελλάδα και την Ε.Ε.» πρόσθεσε και τόνισε ότι «έχουν επιτευχθεί πολλά κατά την πρώτη φάση του προγράμματος που οδήγησαν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε απλά εκφράσει την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας:«Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Και στη συνέχεια το σύνολο των ευρωβουλευτών που πήραν το λόγο εξέφρασαν αυστηρή κριτική για την οικονομική πολιτική των Βρυξελλών και τον αντίκτυπο που αυτή έχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη μέλη.

Υπενθυμίζεται, πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις του για τους λαούς του Νότου και τις γυναίκες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός σημειώνοντας πως επρόκειτο για ατυχή επιλογή των λέξεων και έσπευσε να επισημάνει πως: 

Η Ευρωζώνη βγαίνει από το τούνελ της κρίσης, πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και όλοι έχουν ευθύνη γι' αυτό.
πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε, σε συνέχεια της παραπάνω φράσης του, ότι «η συμφωνία για το τελικό ‘πακέτο’ θα επιτευχθεί σύντομα». 

Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί». Επιπλέον ο κ. Ντάισελμπλουμ στις αναφορές για την Ελλάδα είπε ότι πολλά έχουν γίνει τόσο στο θεσμικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. 

Επίσης, σημείωσε ότι στο Eurogroup του Απριλίου υπήρξε συνολική συμφωνία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, 
αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, προχώρησε με τη ‘γλώσσα’ των αριθμών: το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.
 
Και ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση». Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων (εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί).

Ζήτησε, και αυτός, ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Έκλεισε με το σύνθημα –ζητούμενο, «δίκαιος συμβιβασμός», για τον οποίον, όπως είπε, εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

Ο κ. Μοσκοβισί στη δευτερολογία του είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής και είναι πολύ κρίσιμη φάση και γι΄αυτό το λόγο «πρέπει να εδραιώσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα το 2018».

Ακόμη σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από προαπαιτούμενα και να επιτευχθεί σύντονα μια τεχνική συμφωνία.

«Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με μέλημα να επανέλθει η Ελλάδα στην ανάπτυξη» είπε και πρόσθεσε πως «μετά τη συμφωνία της Μάλτας θεωρούμε ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσαν πως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών θα πρέπει να συμφωνηθούν ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της χώρας.

Καθώς και για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλεονάσματα της Ελλάδας, για τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η επίτευξή τους θα πρέπει να είναι σε περιορισμένο βάθος χρόνου. 

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει δημοσιονομικό πλεόνασμα εννέα φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε ορίσει, σημειώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα, που όπως έχει συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν το 2019, θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τέλος, και οι δύο ανέφεραν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου