Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

 

Συμφωνία τον Απρίλιο περιλαμβάνει το καλό σενάριο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ το κακό έχει παράταση της αβεβαιότητας ως τον Ιούνιο και συμφωνία υπό την πίεση των άδειων ταμείων.

Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση ανησυχεί πως η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών με τρόπο που θα διευκολύνει πολιτικά το Βερολίνο (με συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη λήψη νέων για το χρέος ως το 2018 και πιθανώς πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ με δάνειο ως 5 δισ., για να αποφευχθούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας κατά την προεκλογική περίοδο, χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις στο χρέος) θα ενισχύσει τις πιέσεις προς την Αθήνα. 

Η διαπραγμάτευση την Παρασκευή έδειχνε να έχει κολλήσει, με τους θεσμούς να αναμένουν από την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να κλείσουν τα τεχνικά ζητήματα. Η ελληνική πλευρά,  φαίνεται να επιδιώκει μια τελευταία διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο με τους θεσμούς πριν το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου. 

Βάσει αυτών των δεδομένων, στο κακό σενάριο η κυβέρνηση αποδέχεται τις απαιτήσεις των δανειστών στο Eurogroup και αυτοί δίνουν το πράσινο φως για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας πιθανή τον Ιούλιο.

Στο κακό σενάριο, η κυβέρνηση απορρίπτει το πλαίσιο των δανειστών, η αβεβαιότητα παρατείνεται και η λύση θα βρεθεί τον Ιούνιο, με τα ταμειακά αποθέματα να έχουν εξαντληθεί και τη δόση του δανείου για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.

Στόχος η πολιτική συμφωνία

Η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο αυριανό (Δευτέρα) Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. 

Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι να πειστεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση - να δεχτεί τις χειμερινές προσβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεραπόδοση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και να σταματήσει να απαιτεί πρόσθετα σκληρά μέτρα. 

Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε, όμως, αποφασιστικότητα (σ.σ. εκ μέρους του ΔΝΤ).

Αρα, εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, συμφωνώντας, ταυτόχρονα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. 

Ομοίως, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας (σ.σ. κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία) χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και θα πρέπει να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Αυτό θα σημαίνει, όπως έχει επισημάνει και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σταδιακή απόσυρση των κεφαλαιουχικών ελέγχων, τη δυνατότητα, έστω και δοκιμαστικά, εξόδου στις αγορές και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου. Εάν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από τη Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.

Στο αυριανό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως,  οι αγορές φαίνονται να ετοιμάζονται για νέο «θρίλερ», με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να κινείται στα τελευταία επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, όπως και το spread του και τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ρίσκου χώρας), καθώς φαίνεται να ενισχύεται η εκτίμηση πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα καθυστερήσει, η ένταξη στο QE θα γίνει αργά και πιθανώς χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου