Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
1).Περί ελάφρυνσης χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων.Εμπιστευτικές προτάσεις σε έγγραφο που συνέταξε ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα μπορούσαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά το 1/5 ως το 2060, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τη συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060 να περικόπτει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8%, όπως εκτιμάται.

Παράλληλα, σε κοινοτικά έγγραφα αναφέρεται πως η ΕΕ θα μπορούσε να δεχτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ παράλληλα εξετάζονται διαφορετικά σενάρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

2).Μεταφορά στη Βόλβη των προσφύγων που διέμεναν σε καταυλισμό με σκηνές στα χιόνια στην Πέτρα Ολύμπου
Φωτογραφίες από τον χιονισμένο καταυλισμό προσφύγων στην Πέτρα Ολύμπου ανέβασε την Τετάρτη στο Twitter η ΜΚΟ Collective Calling, ζητώντας βοήθεια, καθώς οι σκηνές δεν ενδείκνυνται για τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Εν τέλει, οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε δομές στη Βόλβη, λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η κακοκαιρία. Στο μεταξύ, αντίξοες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες έξω από τον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο.

3).Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την πρώτη μείωση παραγωγής από το 2008
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 8% την Τετάρτη, σημειώνοντας υψηλό πέντε εβδομάδων, καθώς κάποιοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου του κόσμου συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2008, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τις τιμές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, στον οποίο αντιστοιχεί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή πάνω από 3%, στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια, από τον Ιανουάριο.

4).Ναυάγησαν οι συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου SOCAR για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε και επίσημα την ολοκλήρωση των συζητήσεων, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που κράτησε περισσότερα από τριάμισι χρόνια για να καταλήξει άγονη.

5).Στα «λευκά» μας υποδέχεται ο Δεκέμβριος
Σήμερα Πέμπτη, αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις. Προβλέπονται ακόμα χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.

Στην Αττική, την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια με πιθανότητα για χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις με γρήγορη βελτίωση.
 



Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Νέα στροφή Ερντογάν: Μπήκαμε στη Συρία για να χτυπήσουμε τρομοκράτες. Νέα στροφή πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην απόφαση να εισέλθει ο τουρκικός στρατός σε συριακό έδαφος.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Mont Pelerin μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Mustafa Akinci έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Για τους παρακολουθούντες το Κυπριακό τα τελευταία 42 χρόνια, οι ελπίδες για την επίλυσή του ήταν λίγες.

ΤΑ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ HIV

 

Για πρώτη φορά ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων HIV στην Περιφέρεια της Ευρώπης αυξήθηκε σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια. Περισσότερες από 153.000 νέες περιπτώσεις HIV που συνέθεταν την εικόνα του ιού το 2015, παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί από τότε που ξέσπασε ο ιός, τη δεκαετία του 1980.

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες για τα εθνικά μας θέματα, τις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου, τη λύση του Κυπριακού, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάννης, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το υπουργείο Εξωτερικών. 

ΘΩΡΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

 

Ένας μεταλλικός θόλος καλύπτει πλέον την σαρκοφάγο που περιβάλλει τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ για να τον προστατεύει και για να συγκρατεί τη ραδιενέργεια -  ένα σχέδιο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του σταθμού για τα επόμενα 100 χρόνια. 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΑΡΧΕΣ ΓΕΝΑΡΗ ΣΚΗΝΙΚΟ ΙΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

 

Για νέο σκηνικό Ιμίων στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, έκανε λόγο ο καθηγητής του Καποδιστριακού Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Real fm. Ο κ. Μάζης προσδιόρισε τις αρχές Ιανουαρίου ως την ημερομηνία που η Τουρκία θα επιχειρήσει κάποια προβοκατόρικη ενέργεια.

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ 500.000 ΑΜΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

 

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο κάτοικοι της πολιορκημένης Μοσούλης, στο βορειοδυτικό Ιράκ, δεν έχουν πόσιμο νερό. Ο αγωγός που μετέφερε νερό στον περίπου μισό εναπομείναντα πληθυσμό της πόλης καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και των ιρακινών δυνάμεων.

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΧΑΙΟ

 

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διέπραξε το απόγευμα της Δευτέρας ένας Σομαλός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, σύμφωνα με το πρακτορείο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Άμακ.