Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ

 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εξολοθρεύσει τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ. Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία (Ασπίδα του Ευφράτη), η οποία διεξάγεται από κοινού με Τουρκμένους παραστρατιωτικούς μισθοφόρους του Ερντογάν, θα επιτεθεί στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που ελέγχουν την πόλη Μανμπίτζ δυτικά του Ευφράτη, που απελευθερώθηκε το καλοκαίρι του 2016 από τις SDF.

Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι θα επιτεθεί στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι μια συμμαχία δημοκρατικών οργανώσεων Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων χριστιανών που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος με την υποστήριξη των ΗΠΑ και ενίοτε της Ρωσίας.

Η επίθεση στη Μανμπίτζ, αλλά και στη ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Ράκα θα ακολουθήσει την κατάληψη της Αλ Μπαμπ, η οποία επίσης βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών και το όνομα της σημαίνει «Πύλη», γιατί θεωρούνταν η Πύλη του Χαλεπιού.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι ήδη έχει ενημερώσει τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τους στόχους της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, σε τηλεφωνική επαφή την οποία είχαν την Τετάρτη. Δηλαδή ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ενημέρωσε τον Ομπάμα ότι θα επιτεθεί στους συμμάχους του Κούρδους.

Επίσης, στο στόχαστρο του ημίτρελου της Άγκυρας είναι και η ιρακινή περιοχή Σιντζάρ, δυτικά της Μοσούλης, η γη των Κούρδων Γιαζίντι (ζωροαστριστών). Σύμφωνα με τον Ερντογάν η περιοχή του Σιντζάρ κινδυνεύει να μετατραπεί σε βάση του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), πράγμα που η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει.


Με απλά λόγια. Ο Ερντογάν όχι μόνο δεν πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά ευθέως απειλεί με εξολόθρευση τους Κούρδους αντάρτες που πολεμάνε το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου