Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Η ΡΩΣΙΑ ΔΗΛΩΣΕ ΧΤΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

 

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει βομβαρδίσει το ΧαλέπιΤα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας και της Συρίας δεν έχουν πετάξει σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από το Χαλέπι για 9 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Από την άλλη μεριά, μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν δηλώσει ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς ρωσικών και συριακών αεροσκαφών που έγιναν χθες σε χωριό που βρίσκεται στο Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, κοντά στο Χαλέπι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δήλωσε χτες ότι θα παρατείνει την κατάπαυση αεροπορικών επιθέσεων στο Χαλέπι. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ είπε ότι ρωσικά και συριακά μαχητικά δεν είχαν καν πλησιάσει, χώρια βομβαρδίσει, την κατεστραμένη πόλη από την περασμένη Τρίτη, όταν η Ρωσία προχώρησε σε αναστολή των εχθροπραξιών. 

Αυτή η αναστολή σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς παρατείνεται, είπε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, σε ξεχωριστές δηλώσες χθες, χωρίς να δώσει χρονικό όριο.

Ο Ρουντσκόι είπε ότι αυτό σημαίνει πως τα μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας, η οποία είναι ο ισχυρότερη σύμμαχος της Δαμασκού στον εξαετή της εμφύλιο, θα συνεχίσουν να μένουν εκτός της ζώνης 10 χιλιομέτρων γύρω από το Χαλέπι.

Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν επαναληφθεί μετά το τέλος της εκεχειρίας το Σάββατο, και στόχευσαν τις σημαντικές πρώτες γραμμές της μάχης. Δεν υπήρξαν όμως θάνατοι αμάχων από αεροπορικές επιθέσεις μέσα στο ανατολικό Χαλέπι, είπε το Παρατηρητήριο.

Ο Ιμπραίμ Αμπού αλ Λάιθ, αξιωματούχος πολιτικής άμυνας στο ανατολικό Χαλέπι, είπε επίσης ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί από τον αέρα και το έδαφος στο τμήμα της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στις πρώτες γραμμές της μάχης. 

«Υπήρξαν πυροβόλα (...) και αεροπλάνα, η πόλη χτυπήθηκε από αρκετές επιθέσεις», είπε. Η Ρωσία από τη μεριά της «δείχνει» το Μέτωπο Αλ Νόσρα ως υπεύθυνο για τη δυσκολία παράδοσης ανθρωπιστικού υλικού στο ανατολικό Χαλέπι. 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ επέρριψε ευθύνες στο Μέτωπο Αλ Νόσρα και τις ομάδες που έχουν πολεμούν μαζί του, οι οποίοι εμποδίζουν την επιχείρηση παράδοσης.

Σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «η ρωσική πλευρά τόνισε το απαράδεκτο των πράξεων των τρομοκρατών της Αλ Νόσρα και των ομάδων που έχουν συγχωνευτεί μαζί της, του να μπλοκάρουν την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού στο ανατολικό Χαλέπι και να εμποδίζουν τις ιατρικές εκκενώσεις από εκεί».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου