Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
1.Μη συνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια.Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το ΣτΕ, με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της απόφασης η μέχρι τώρα διαδικασία αδειοδότησης φαίνεται να «κατεδαφίζεται» και ο νόμος ακυρώνεται.

Χωρίς δυνατότητα διόρθωσης της διαδικασίας, καθώς το ΣτΕ δεν έδωσε προθεσμία για διορθώσεις στον νόμο μετά από συγκρότηση του ΕΣΡ. Για νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ που όπως είναι δεσμευτική αλλά κρίνεται. 

«Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015». 

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Παππά ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι σταθερή και πως κάποιο θα πρέπει να σταματήσουν «να κάνουν όνειρα» αλλά και πως «κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τσάμπα. Δηλώνουμε ευθαρσώς, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

2. Νύχτα Ρίχτερ και αγωνίας στην Ιταλία
 Ισχυροί σεισμοί εντάσεως έως και 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισαν την Τετάρτη την κεντρική Ιταλία βυθίζοντας στην αγωνία τους κατοίκους στη ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Μάρκε καθώς έχουν βιώσει και στο παρελθόν φονικούς σεισμούς. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν αναφερθεί μόνο δύο τραυματίες και σχετικά περιορισμένες υλικές ζημιές. 

Όμως ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του και τα αίτια αποδίδονται σε ανακοπή καρδιάς. Πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να διανυκτερεύσουν στους δρόμους ενώ συνεχιζόταν η σεισμική ακολουθία και το εστιακό βάθος ήταν μικρό, κάνοντας πιο έντονες τις δονήσεις. Τα σχολεία στην Ιταλία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Πέμπτη ενώ διενεργούνται έλεγχοι σε κτήρια.

3. Συνοριακή αναμέτρηση
Αυξάνει ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ήδη η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Ρουμανία το επόμενο έτος, και οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν, στρατιώτες, άρματα μάχης και πυροβολικό στην Πολωνία. 

Οι δε Γερμανία, Καναδάς αλλά και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επίσης δεσμεύτηκαν να στείλουν δυνάμεις, σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. 

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συνεισφορά δυνάμεων, ύψους 4.000 στρατιωτών, στις χώρες της Βαλτικής και στην ανατολική Ευρώπη αποτελεί μια υπολογισμένη αντίδραση σε αυτό που η Συμμαχία θεωρεί πως είναι δύναμη 330.000 Ρώσων στρατιωτών στη δυτική πτέρυγα της Ρωσίας, κοντά στη Μόσχα.

4.Σε κινεζική εταιρεία μετοχικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ
Στην κινεζική State Grid, αντί 320 εκατ. ευρώ περνά το 24% του ΑΔΜΗΕ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών. Στο τέλος της διαδικασίας το Δημόσιο θα ελέγχει το 51 % του Διαχειριστή, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα ορίζεται ύστερα από συμφωνία του Δημοσίου με τον στρατηγικό επενδυτή. 

Το ΔΣ της επιχείρησης θα πάρει την απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή στις 31 Οκτωβρίου, ενώ την οριστική απόφαση θα λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου 2016.

5. Συνελήφθη η «Μόνα Λίζα του 3ου Κόσμου»
Έως και 14 χρόνια ποινή φυλάκισης κινδυνεύει να εκτίσει η μικρή Αφγανή, το 12χρονο κορίτσι που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του National Geographic στο τεύχος του Ιουνίου του 1985 και τα μάτια του καθήλωσαν όσους το έχουν δει. 

Τώρα, 31 χρόνια μετά η Sharbat έρχεται να απασχολεί ξανά τα ΜΜΕ για εντελώς διαφορετικούς λόγους καθώς έγινε γνωστό πως συνελήφθη στο Πακιστάν γιατί είχε στην κατοχή της πλαστά έγγραφα ταυτότητας. Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η γυναίκα είχε υποβάλει αίτημα για έκδοση ταυτότητας στην Πεσάβαρ, τον Απρίλιο του 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου