Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΕΠΙΟΥ Ο ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ «ΠΑΤΗΣΕ» ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

 

Συριακές κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό – συνοικία Χανταράτ, στα βόρεια προάστια του Χαλεπίου, την Πέμπτη.

Ο Ζακάρια Μαλαχιφτζί, στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης Φαστακίμ, επιβεβαίωσε ότι το Χανταράρ έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, οι οποίες το είχαν καταλάβει και την προηγούμενη εβδομάδα, για να το χάσουν το Σάββατο από τους τζιχαντιστές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε ότι η προσφυγική συνοικία έπεσε στα χέρια του συριακού στρατού, ωστόσο σημείωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη γύρω περιοχή.

Το καθεστώς της Δαμασκού, με την υποστήριξη Ρωσίας, Ιράν, Χεζμπολάχ του Λιβάνου και σιιτικών πολιτοφυλακών από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες έχει εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση κατάληψης των ανατολικών συνοικιών του Χαλεπίου που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές από την περασμένη Δευτέρα όταν διακόπηκε η εκεχειρία.

Βασικό επιχείρημα της συριακής κυβέρνησης, αλλά και της Ρωσίας, είναι ότι οι ένοπλοι ισλαμιστές – «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές παραβίαζαν συστηματικά την εκεχειρία και ότι η συριακή αντιπολίτευση απέτυχε να διαχωρίσει τις δυνάμεις και τη θέση της από το Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ, πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, που αποτελεί τον άτυπο – πλέον – βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Το Χαλέπι είναι μια πόλη μοιρασμένη στη μέση. Η κυβέρνηση ελέγχει τις δυτικές συνοικίες και οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) τις ανατολικές. Τις τελευταίες ημέρες το ανατολικό Χαλέπι βομβαρδίζεται σφόδρα ενώ η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της ετοιμάζουν μεγάλη χερσαία επίθεση για την κατάληψη των ανατολικών συνοικιών της πόλης και την ολοκληρωτική ήττα των τζιχαντιστών.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες με αποτέλεσμα από τους κυβερνητικούς και ρωσικούς βομβαρδισμούς να σκοτώνονται πολίτες. Στο περικυκλωμένο από τους κυβερνητικούς ανατολικό Χαλέπι δεν υπάρχουν «αντάρτες» παρά μόνο τρομοκράτες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Δύση (που επίσης ευθύνεται για εκατόμβες νεκρών αμάχων στη Συρία) δεν θέλει το Χαλέπι να περάσει πλήρως υπό κυβερνητικό έλεγχο και επικαλείται «εγκλήματα πολέμου» για να σταματήσει η επίθεση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου