Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ

 

Με τείχος στo Κιλίς προσπαθεί η Τουρκία να στεγανοποιήσει τα σύνορά της με τη Συρία.Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στο Χαλέπι, καθώς κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις χερσαίων και εναέριων δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού στο ελεγχόμενο από Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ανατολικό τμήμα της πόλης.

Οπως έκανε γνωστό από το βήμα της γαλλικής Βουλής ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Μαρκ Ερό, η κυβέρνησή του προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Χαλέπι και το άνοιγμα δρόμων για τη διανομή κατεπείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας. 

«Αυτό το σχέδιο απόφασης θα θέσει τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους: όποιοι δεν το ψηφίσουν θα κινδυνεύουν να θεωρηθούν συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία, που στηρίζει την κυβέρνηση Ασαντ. «Δεν θα αφήσουμε να γίνει το Χαλέπι η Γκουέρνικα του 21ου αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερό. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ουάσιγκτον θα διακόψει τον διάλογο με τη Μόσχα για το Συριακό αν ο Ασαντ δεν σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.
Οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία προκάλεσαν έντονα φορτισμένη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου. Μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αγίου Πέτρου, χαρακτήρισε το Χαλέπι «μαρτυρική πόλη» και απηύθυνε «έκκληση στη συνείδηση όσων ευθύνονται για τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι θα κληθούν μια μέρα να λογοδοτήσουν στον Κύριο».

Περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες τα χαράματα, δύο νοσοκομεία του Χαλεπίου τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας από βομβαρδισμούς. 

Υπολογίζεται ότι μόνο 30 γιατροί έχουν απομείνει στο πολιορκούμενο ανατολικό τμήμα της πόλης. Στο μεταξύ, η Τουρκία εργάζεται πυρετωδώς για την κατασκευή τείχους που θα στεγανοποιήσει τα σύνορά της με τη Συρία, που εκτείνονται σε 900 χιλιόμετρα. 

Ηδη έχουν κατασκευαστεί τα 200, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του προσεχούς έτους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου