Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ"

 

Η ωμή παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου με στόχο να επηρεαστεί η ελληνική δικαιοσύνη και να βγει "καθαρός" ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις.

Η Κομισιόν κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Σχετική επιστολή από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν, απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην επιστολή της Κομισιόν προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ο υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι «στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ακόμα πως «ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της».

Την επιστολή της Κομισιόν έσπευσαν να υιοθετήσουν και να αξιοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ, δηλαδή το "όλον ΠΑΣΟΚ", που ευθύνεται για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια με την επίκληση των χαλκευμένων στατιστικών στοιχείων του κ. Γεωργίου.

Σαν έτοιμοι από καιρό, ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ έκαναν σημαία τους την ωμή παρέμβαση της Κομισιόν σε υπόθεση που εξετάζει η ελληνική δικαιοσύνη, βλέποντας μέσα από αυτή την ωμή παρέμβαση την πολιτική "διέξοδο" και το "ξέπλυμα" των τεράστιων ευθυνών τους.

Το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας και το ίδιο σαφή υπονοούμενα κατά της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας.

Μεθοδεύσεις οι οποίες για μια ακόμη φορά δυστυχώς βρήκαν "ευήκοα ώτα" με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την αναπομπή της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου». Το ΚΙΔΗΣΟ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, υποστήριξε, μεταξύ άλλων:

Οτι «τα στατιστικά στοιχεία που παρήχθησαν την περίοδο 2010-2015 δεν μπορούν να αμφισβητηθούν» και πρόσθεσε: «επτά χρόνια, περιμένουμε το τέλος των μύθων. Κύριοι Τσίπρα και Μητσοτάκη, ως εδώ!».

Η ωμή παρέμβαση -ή αλλιώς η επιχείρηση "πλυντήριο Γεωργίου"- από την Κομισιόν, η οποία δέχτηκε τα παραποιημένα στοιχεία και τα χρησιμοποίησε για να βάλει την Ελλάδα στην επιτροπεία και στα μνημόνια. 

Από κοινού με το ΔΝΤ, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη και απόλυτα εξηγήσιμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θυμάται τους "χρήσιμους φίλους" της και δεν θέλει να της χρεωθούν ευθύνες για τις δικές τις επιλογές και αποφάσεις.

Η υιοθέτηση της επιχείρησης "πλυντήριο Γεωργίου" από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου είναι επίσης αναμενόμενη και εξηγήσιμη, γιατί προσδοκούν "ξέπλυμα" και των δικών τους ευθυνών, έστω με τα "απόνερα" του "πλυντηρίου".

Η θέση της κυβέρνησης είναι μεν επιφυλακτική αλλά απορρίπτει την παρέμβαση της Κομισιόν και τις αντιφατικές προτροπές της.  Η στάση αυτή εξηγείται πολιτικά και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στις παραμονές μίας ακόμα μνημονιακής αξιολόγησης και θέλει να μην ανοίξει νέα "καυτά" μέτωπα με τους θεσμούς.

Τέλος, για μία ακόμη φορά η επίσημη ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα και αφήνει τη "λάσπη" για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή αναπάντητη. Η στάση αυτή θα ήταν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ανεξήγητη.

Ωστόσο οι πολιτικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ φαίνεται πως λύνουν την "παρεξήγηση" και επιβεβαιώνουν ότι το διαζύγιο με την ιστορία της παράταξης είναι οριστικό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου