Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

 

«…Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έδωσαν νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) της Πέμπτης τελεσίγραφο 48 ωρών στον πληθυσμό της Μανμπίτζ (σσ. Ιεραπόλεως) της Συρίας και στους μαχητές της ΙΣΙΣ, (που εδώ και ένα μήνα πολιορκείται από Κουρδικές δυνάμεις και τμήμα Αράβων μαχητών που αντιτίθενται στον Ασαντ) να εγκαταλείψουν την πόλη..».

Αυτά αναφέρουν τηλεγραφήματα της Al-Jazeera και του BBC (μέσω των ανταποκριτών τους στην εμπόλεμη ζώνη). Τι σημαίνει όμως αυτό, πέρα από το προφανές πως επίκεινται βομβαρδισμοί; Όλα τα στοιχεία  δείχνουν ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα χτυπήσουν τη πρωτεύουσα των ισλαμιστών Ράκα, ενώ την ίδια στιγμή οι Κούρδοι του Ιράκ θα ανακαταλάβουν την στρατηγική Μοσούλη.

Δηλαδή καταστροφή για την ISIS, με τη δημιουργία ενός συνεχούς συριακού και ιρακινού Κουρδιστάν στα νότια σύνορα της Τουρκίας και ενός νοτιότερου διαδρόμου από το σιϊτικό τμήμα του Ιράκ προς τη Δαμασκό και το Λίβανο, κάτι που καλύπτει της απαιτήσεις της Ρωσίας και του Ιράν…

Πιθανόν η τύχη του τουρκικού Κουρδιστάν να αφεθεί για αργότερα. Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν καταστροφή για την Τουρκία. Ακόμα και να μη διαμελισθεί με τη δημιουργία του Τουρκικού Κουρδιστάν, στα νοτιοανατολικά της θα έχει δημιουργηθεί ένα κράτος αντίπαλο της, το οποίο θα έχει και εδαφικές βλέψεις απέναντί της.

Δε θα έχει κανένα σύμμαχο από τις μεγάλες δυνάμεις, ενώ όπως είναι φυσικό η τουρκική κοινή γνώμη, θα ζητήσει ευθύνες. Ευθύνες που θα κληθεί να αναλάβει ο Σουλτάνος Ερντογάν..



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου