Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;

 

Ποιο είναι το μοναδικό ,χειροπιαστό και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα της νατοϊκής παρουσίας στο Αιγαίο; Ότι η Τουρκία μπήκε για τα καλά στο Αιγαίο και την βάλαμε κι εμείς με την αποδοχή της “συμφωνίας” που μόνο το προσφυγικό δεν αφορούσε!

Είναι πραγματικότητα που η κυβέρνηση θα αρνηθεί πεισματικά να παραδεχτεί αλλά έτσι έχει η κατάσταση και καλό θα είναι να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για το πως θα βγάλουμε τους Τούρκους από το “σπίτι” μας.

Τα όσα κάνουν οι Τούρκοι από την ημέρα που εμφανίστηκε το ΝΑΤΟ με τα πλοία του είναι η ηχηρή απόδειξη και δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.  Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη όπως προκύπτει από πληροφορίες που διαρρέουν και δημοσιεύονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο κ.Λουκόπουλος τη περασμένη εβδομάδα “ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, κ. David Pearce, επισκέφθηκε τον ΓΓ του ΥΠΕΞ, κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο, και του ανέγνωσε κείμενο τριών σημείων/προϋποθέσεων προκειμένου η νατοϊκή ναυτική δύναμη SNMG2, η οποία «επιχειρεί» στο Αιγαίο για το Προσφυγικό, να δράσει επιτέλους αποτελεσματικά και η όλη δραστηριότητα να εξελιχθεί ομαλά.

Στον ίδιο ακριβώς χρόνο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, κ. Francis J. Ricciardone, διάβασε το ίδιο κείμενο στον ομόλογο του κ. Παρασκευόπουλου στο τουρκικό ΥΠΕΞ (στην ουσία μόνιμο υφυπουργό) γνώριμο μας κ. Feridun Sinirlioglu”. Οι δυο από τις τρεις προϋποθέσεις όχι απλά αγγίζουν αλλά ακυρώνουν ολοκληρωτικά ελληνικά δικαιώματα και συμφέροντα. Ποιες είναι αυτές σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο Κ.Λουκόπουλο;

“Τα μέσα των Ελλήνων και των Τούρκων που διατίθενται στην SNMG2 να αποχωρήσουν από την περιοχή επιχειρήσεων και να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες(;) της δύναμης, όπως… εκλιμενισμό στη Μαύρη Θάλασσα! Πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον αυτό υλοποιηθεί, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πλοίο με «νατοϊκό καπέλο» στην περιοχή αμέσου ενδιαφέροντος, καθόσον οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται προς την επικράτεια της. 

Δεν είναι καθόλου το ίδιο με τον αποκλεισμό της τουρκικής φρεγάτας, καθόσον οι ίδιοι οι Τούρκοι θα έπρεπε να ελέγχουν με όλα τους τα μέσα (όπως από την αρχή της προσφυγικής κρίσης φωνάζουμε πολλοί, αλλά όχι ο κ. Κοτζιάς που αθωώνει την Τουρκία) έστω και μέσα στα χωρικά τους ύδατα. Η δραστηριότητα της SNMG2 να μην εμποδίζεται με το πρόσχημα ότι υφίστανται θέματα… εδαφικών διεκδικήσεων. Εμείς, όσο και αν προσπαθήσαμε, δεν βρήκαμε…ελληνικές εδαφικές διεκδικήσεις! 

Η Άγκυρα, κεμαλική ή νέο-οθωμανική, είναι αυτή που προβάλει εδαφικές και άλλες αυθαίρετες νομικά διεκδικήσεις σε όλο το Αιγαίο και αυτή συγκεκριμένα δεν επιτρέπει, σύμφωνα με τις Οδηγίες Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, τη σταδιακή ανάπτυξη της νατοϊκής ναυτικής δύναμης στη θαλάσσια περιοχή Σάμου – Ικαρίας (Περιοχή P3) και στα Δωδεκάνησα (Περιοχή P4). 

Αυτό βέβαια αποκρύβεται από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, όσο και αν τον προκαλούμε στα άρθρα μας να μας πει τους λόγους μη νατοϊκής παρουσίας στις προαναφερθείσες περιοχές.

Να ανταλλάσσονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαβαθμισμένες πληροφορίες. Εδώ βέβαια δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι, καθόσον είναι διαδικαστικό θέμα της Συμμαχίας και δεν έχει κάποια επίπτωση στα εθνικά μας συμφέροντα”.

Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να απαντήσει . Η αξιολόγηση επί των οικονομικών μπορεί να “παίζεται” όπως λένε από το Μαξίμου ,αλλά η αξιολόγηση επί των “εθνικών” φαίνεται ότι χάνεται!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου