Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΣΟΙΜΠΛΕ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε αυστηρή κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας πως για χρόνια η Αθήνα αγνοούσε τους κανόνες της ΕΕ, όπως περιγράφονταν στη συμφωνία του Δουβλίνου και οι οποίοι υποχρέωναν τους μετανάστες να κάνουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φτάνουν.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

 

Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο της Υεμένης και τους σιίτες αντάρτες Χούτι επικεντρώθηκαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας χθες Σάββατο, ημέρα που συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από την επέμβαση μιας συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο πόλεμο.

ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ €2,2 ΔΙΣ. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Η πιο δύσκολη χρονιά του Μνημονίου ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ προβλέπεται να είναι το 2016 με νέους φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις ενώ το στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών είναι διπλό.

ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Το “μήνυμα” για πιο αυστηρή δημοσιονομική παρακολούθηση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη της ΕΕ που έχουν σχετικά “χαλαρές” διαδικασίες χάραξης, εκτέλεσης και - κυρίως - τροποποίησης των στόχων του προϋπολογισμού δίνει μέσα από έκθεσή της για τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συγκεκριμένη έκθεση της Κομισιόν παρουσιάζει ως παράδειγμα προς μίμηση τον τρόπο που τηρούν κατά γράμμα τους στόχους τα κράτη του Βορρά και με αυτό το πλάνο “δείχνουν” την πολιτική παρακολούθησης και στη μετά μνημονίου εποχή!

“Σκανάρει” τους προϋπολογισμούς κάθε κράτους με βάση τα νέα δεδομένα δημοσιονομικής εποπτείας που έχουν τεθεί σε ισχύ ανά την ΕΕ. Την ίδια ώρα όμως και ειδικά για την Ελλάδα, τα περιθώρια ευελιξίας μπορεί να είναι πολύ πιο στενά.

Κι αυτό διότι η “αυστηρότητα” που θα υπάρξει στο άμεσο και απώτερο μέλλον συνδέεται και με τα δημοσιονομικά ανταλλάγματα σε όρους τήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων για παρεμβάσεις στο χρέος, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.

Στο “μικροσκόπιο” οι δαπάνες: Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στις δαπάνες και στο κατά πόσο τηρούνται οι στόχοι ανά πεδίο και κατηγορία. Για παράδειγμα κεντρική κυβέρνηση, ασφαλιστικά ταμεία, περιφέρειες, δήμοι κλπ.

Όλα αυτά ενώ στην αξιολόγηση που ξεκινά (βάσει προγραμματισμού) στις 18 Ιανουαρίου, η χώρα μας θα πρέπει να διαπραγματευθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 που θα πρέπει να διασφαλίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές κι ενώ ήδη υπάρχει η πίεση για κάλυψη “τρύπας” 900 εκατ. ευρώ περίπου για το 2016 αλλά και η δέσμευση για πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ για τη 2ετία 2017-2018.

Με γνώμονα την τήρηση των σχεδίων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, οι χώρες διακρίνονται σε 6 κατηγορίες, με την Ελλάδα να βρίσκεται μαζί με πολλά άλλα κράτη στην 3η, πιο χαλαρή κατηγορία. 

Τα πιο “σκληρά” κράτη είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, στα οποία οι ετήσιοι στόχοι δαπανών κλειδώνουν για την 4ετία ανεξάρτητα από τις συνθήκες (εκτός και μία νέα κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία ή αν αλλάξει η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης).

Στην δεύτερη κατηγορία “αυστηρών” κρατών, στη Δανία και στην Ολλανδία, τα ανώτατα όρια δαπανών μπορούν να αυξηθούν μόνο αν οι πηγές χρηματοδότησης των πρόσθετων δαπανών θα προσδιορίζονται εκ των προτέρων.

Στην κατηγορία πριν την Ελλάδα οι στόχοι δαπανών μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις αλλαγές σε μια σειρά ειδικών παραμέτρων που ορίζονται από τη νομοθεσία ή άλλα έγγραφα, αλλά οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να αιτιολογούνται δημοσίως (Αυστρία, Ιρλανδία, Λετονία).

Ως πρότυπα σε αυτή τη διαδικασία παρουσιάζονται το ολλανδικό μοντέλο, που προβλέπει διορθωτικό μηχανισμό αποκλίσεων τον επόμενο χρόνο, αλλά και το σουηδικό πρότυπο που έχει ανώτατα όρια δαπανών για την κεντρική κυβέρνηση σε επίπεδο 3ετίας που δεν προσαρμόζονται καν για τον πληθωρισμό, ενώ αν τα στοιχεία δείξουν υπέρβαση, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα κατά το τρέχον έτος για να την αποφύγει.
 


ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΟ 2016 ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ 28,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

 

Φόρους συνολικού ύψους 28,6 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 οι φορολογούμενοι, που είναι αυξημένοι κατά 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την χρονιά που φεύγει, σύμφωνα με τα μέτρα που είτε έχουν ήδη ψηφιστεί είτε πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

 

Τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στις 25 Ιανουαρίου στη Γενεύη, επιδιώκει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΤΑΛΟΥ

 

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Εφταλού μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς. Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων.

ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ

 

Για πόλεμο ετοιμάζονται κυβέρνηση και ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Το σχέδιο μεταφοράς της έδρας των εταιρειών στην Κύπρο είναι στο στάδιο της αναλυτικής επεξεργασίας, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει τα δικά της όπλα για να απαντήσει με τους ίδιους όρους, διακόπτοντας τις μεταδόσεις!

Η ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗ ΔΕΞΙΑ ΕΞΥΦΑΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

 

Πασίδηλη είναι η δυσκολία των δύο στρατοπέδων στη Νέα Δημοκρατία να συνάψουν… σύμφωνο συμβίωσης την επομένη του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών με τους καθαρόαιμους δεξιούς βουλευτές και στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά να τρίβουν τα χέρια τους μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.