Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ: ΕΝΑΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΛΥΕΙ

 

Θάνος Καμπύλης

«Μάθε από το χθες, ζήσε το σήμερα, έχε ελπίδα για το αύριο. Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματήσεις ποτέ να αμφισβητείς και να θέτεις ερωτήματα» - Άλμπερτ Άινσταιν. Στα πλαίσια του 1ου Παγκόσμιου Συνέδριου Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ (World Science Conference Israel 2015) από τις 15 μέχρι τις 21 Αυγούστου, και το οποίο είχα την τιμή να παρακολουθήσω από κοντά και να καλύψω για τη Huffington Post Greece, είχα και την τύχη να συνομιλήσω με μία από τις μορφές της Οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, τον Καθηγητή Robert Aumann.

ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ H ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ υποχώρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες λόγω των διαφωνιών στο εσωτερικό του κοινοβουλευτικού συνασπισμού σχετικά με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ και η δημοτικότητα της καγκελαρίου έχει υποστεί πλήγμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Μάχη με το χρόνο και τα «αγκάθια» των μνημονιακών απαιτήσεων θα πρέπει να δώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει στις επόμενες 20 ημέρες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.  Ο κατάλογος είναι μακρύς και ιδιαίτερα δύσκολος στην υλοποίηση του, ειδικά όταν αυτός θα πρέπει να εφαρμοστεί από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΟΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΤΔ - ΑΚΚΙΤΖΙ

 

Σημαντικές πάντως παραμένουν και οι διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα, για τις οποίες θα πρέπει να εξευρεθεί η χρυσή τομή στις αμέσως επόμενες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακκιντζί. Μακρύς φαίνεται να παραμένει ο δρόμος μέχρι την τελική διευθέτηση του Κυπριακού, παρά το γεγονός πως έχουν συζητηθεί τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα.

ΕΙΝΑΙ «ΣΤΗΜΕΝΟ» ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 

Πάρτε το χαμπάρι. Όλες οι «γνωματεύσεις - γκάλοπ» είναι άνευ αξίας.  Η «ενημέρωση» είναι γκαραντί, και δεν σηκώνουμε κουβέντα, γιατί θα τους βγάλουμε στο κλαρί. Όπως γράφουμε το παιχνίδι είναι στημένο. Υπάρχει συμφωνία κυρίων για συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές μεταξύ Νουδούλας – Σύριζα, όποιος και να έρθει πρώτος.

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΕΝΤΡΟΠΙΑ

 

Πλούσιο σε γεγονότα, λίαν διδακτικό για την πολιτική ηγεσία το καλοκαίρι που φεύγει. Με ένα δημοψήφισμα που δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας, καινούργια σκληρά μέτρα για την παραμονή της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ ως εγγύηση προς τους εταίρους, επίρριψη ευθυνών σε κυβερνητικά στελέχη για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης, διάγγελμα του πρωθυπουργού για διάλυση της παρούσας Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS EΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2016

 

Τα capital controls που επιβλήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες ήταν αναπόφευκτα και δεν πρόκειται να αρθούν πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τόνισε ο καθηγητής Νικόλαος Γεωργικόπουλος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv Greece.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ «ΧΡΥΣΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ

 

Oι τουρκικές αρχές θα καταβάλλουν έως και 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (1,23 εκατομμύρια ευρώ) σε εκείνους που συνεισφέρουν στη μάχη εναντίον των «τρομοκρατών» σύμφωνα με ένα νέο νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

DIE WELT: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ

 

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αρχίσει να φοβάται για την επανεκλογή του διότι το προβάδισμα που είχε έχει χαθεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΟΖ

 

Η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου, στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Μεσόγειο. Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία, αποκαλύπτει ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να δώσει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.