Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟ ΚΛΙΜΑ

 

Με δηλώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν «ουδέτερες» ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Γ. Σόιμπλε και του ομολόγου του Γ. Βαρουφάκη, η οποία διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά.   Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, αφού τόνισε για την «παραδοσιακή φιλία που ενώνει τις δύο χώρες», εξήρε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέροντας  ότι «Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μία ενωμένη Ευρώπη. Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για τις κινήσεις που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα.

Παρά την πρόοδο υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Παρακολούθησα τον προεκλογικό αγώνα αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα προβλήματα παραμένουν παρά την αλλαγή κυβέρνησης». Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε με νόημα ότι η Ελλάδα ανήκει στο Ευρώ, ωστόσο επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς από τα εθνικά κοινοβούλια και πως είναι σημαντικό να τηρούνται οι συμφωνίες και οι δεσμεύσεις».

Συμφώνησε ωστόσο με προηγούμενη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη σε γερμανικό Μέσο, ότι «είναι χρέος και καθήκον μας να βρούμε κοινές λύσεις. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει…». «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με όλους όσους στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης» και επανέλαβε την πρότασή του αναφορικά με την δημιουργία ενός ευέλικτου φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μάλιστα, πρότεινε και την αποστολή στην Ελλάδα Γερμανών υπαλλήλων για το σκοπό αυτό.

«Δεν απέκρυψα τον σκεπτικισμό μου για ορισμένα ζητήματα, εξάλλου σε ότι αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας, η προσφορά μας έφτασε σε σημείο που δεν πήγαινε παραπέρα. Έχουμε κοινό νόμισμα διαφορετικές πολιτικές. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μία συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές», πρόσθεσε.

Αποκάλυψε δε ότι το θέμα του κουρέματος δεν τέθηκε στην σημερινή ατζέντα.   Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε πως «δεν συμφωνήσαμε με τον κύριο Σόιμπλε,  αλλά συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις με τελικό στόχο μία λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα που θα διαφυλάττει εν συνόλω τα Ευρωπαϊκά προβλήματα. Δεν συζητήσαμε το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του χρέους». «Υπάρχει αγανάκτηση σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο ήρθε η ώρα να τελειώσει η ταπείνωση και να σταματήσουν οι ανησυχίες της Γερμανίας για πιθανότητα κουρέματος. 

Κάποιοι νομίζουν ότι η λύση είναι στον διαχωρισμό της Ελλάδας». Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Αντιμετωπίσαμε την χρεωκοπία σαν ένα θέμα ρευστότητας με μεταρρυθμίσεις που ήταν… φύλλο συκής!». Επίσης έστειλε μήνυμα στο λαό της Γερμανίας τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση μας είναι μια δημοκρατική κυβέρνηση. Η Ευρώπη πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ των συνεννοημένων και της δημοκρατίας. Να μην την καταστρέφει με βαριοπούλα. Χρειαζόμαστε χρόνο που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων, χωρίς τακτικισμούς. 

Μπορεί να μη σας αρέσουμε γιατί είμαστε "αριστερό κόμμα". Χρησιμοποιήστε μας, ωστόσο, προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «Οι καταστάσεις μας ενώνουν – Οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να μας καταλάβουν καλύτερα. Επειδή και στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση. Χρειαζόμαστε το λαό της Γερμανίας σε αυτόν τον αγώνα. Όταν επιστρέψω την Αθήνα στα έδρανα της Βουλής θα κάθομαι μαζί με ένα κόμμα Ναζιστών. Εσείς έχετε εξαλείψει το ναζισμό…».

Προηγουμένως, διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τον εξωτερικό χώρο του υπουργείου Οικονομικών όπου πραγματοποιούνταν η συνάντηση των δύο υπουργών, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ που έλεγαν «Ξεκινάμε από την Ελλάδα, αλλάζουμε την Ευρώπη».  Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....

 



ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε αργά τη νύχτα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα πως η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αφού οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση μέσω του ELA.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε στον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης πως τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους. Το θέμα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου που σχολιάζει ότι η κίνηση αυτή ήταν μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι "η υπομονή δεν είναι άπειρη", γράφει το Bloomberg.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η ΕΚΤ "σταματά την ήπια μεταχείριση του ελληνικού χρέους, ως μια προειδοποίηση προς την Αθήνα". Το Reuters σχολιάζει ότι η ανακοίνωση αυτή είναι "εντελώς αντίθετη" από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Ντράγκι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κατά τη συνάντηση τους νωρίτερα, ότι η ΕΚΤ θα "κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει" κράτη - μέλη όπως η Ελλάδα.

Το BBC σημειώνει πως η "ΕΚΤ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα". "Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ στέλνει σινιάλο στην ελληνική κυβέρνηση: Θα μιλήσετε με την τρόικα και θα κάνετε συμφωνία... αλλιώς θα συμβούν πολύ κακά πράγματα" γράφει το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου.  

 


Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

 

Ποτέ ίσως δεν θα πετύχει η ανθρωπότητα την καθολική αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμα και στον υποθετικά πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Ποτέ δεν θα επιτευχθεί η οικουμενική αναγνώριση της ανθρώπινης αξίας και οι ελευθερίες που πρέπει να συνοδεύουν αυτή. Πάντοτε θα υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα εξουσίας και χρήματος που θα συμπιέζουν τις ατομικές ελευθερίες και θα αποστερούν από την ανθρώπινη αξία την πρωτόλεια υπόστασή της, όπως αυτή περιγράφεται στον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τρόπο εύλογα οριοθετημένο και ως απόρροια πολλών και χρόνιων ζυμώσεων.

Στον δυτικό κόσμο επετεύχθη η τυπική αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο Οικουμενικής Διακήρυξης το 1948, αλλά και μετέπειτα σε επίπεδο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στα δυτικά κράτη. Ωστόσο, πολλάκις τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητήθηκαν: είτε μέσα από τoν ενορχηστρωμένο αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα ουσιαστικά, είτε μέσα από τον κοινωνικό αποκλεισμό ανθρωπίνων ομάδων όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αλλόθρησκοι, οι έχοντες διαφορετική πολιτική ταυτότητα, οι νοσούντες από χρόνιες ασθένειες, όπως το AIDS, και δυστυχώς πολλοί άλλοι επίσης «διαφορετικοί».

Ο πολιτισμένος δυτικός κόσμος είναι άλλωστε αυτός που με το πάτημα ενός κουμπιού δύναται να σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους στο όνομα της ελευθερίας και έπειτα να βαφτίσει ως τρομοκράτες όσους δικαιολογημένα αποκτηνώνονται στον χαμό αγαπημένων προσώπων τους. Είναι αυτός που διπλωματικά κωλυσιεργεί απέναντι στην απαίτηση κατάπαυσης πυρός σε εμπόλεμες περιοχές, με σκοπό την εξουθένωση πληθυσμιακών ομάδων προς μελλοντική εκμετάλλευση (π.χ. φτηνά εργατικά χέρια) και την περαιτέρω πώληση όπλων. Η πλήρης αντίφαση για ένα σύνολο κρατών που από τη μια πλευρά καμώνονται τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και από την άλλη πλευρά επιτρέπουν την απαξίωση τους και τη χρήση του όρου αυτού μόνον για διαφημιστικούς σκοπούς.

Το γεγονός ότι ούτε καν στη Δύση δεν αναγνωρίζονται ουσιαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και μιλάμε για κοινωνίες πολλών ταχυτήτων σημαίνει ότι θα πάψουμε και να μαχόμαστε; Το ότι δεν έχουμε πετύχει την οικουμενική αναγνώρισή τους και «ίσως ποτέ» δεν θα την πετύχουμε, όπως προείπα, σημαίνει ότι θα παραδώσουμε τα όπλα; Σαφέστατα όχι, και κίνητρό μας απέναντι στην εν πολλοίς άνιση μάχη με τα ανθρώπινα πάθη και τις προκαταλήψεις είναι οι ήδη σπουδαίες νίκες εναντίον τους. Είναι εκείνα τα μικρά βήματα που έγιναν κόντρα σε ισχυρά εμπόδια από σπουδαίες προσωπικότητες και καθένα από τα οποία μας αποκάλυπτε και ένα καινούριο μέρος του ορίζοντα.

Είναι εκείνα τα μικρά βήματα που έγιναν κόντρα στον ίδιο μας τον εαυτό και υπερνίκησαν τα παραδεδομένα συμπλέγματα που αντιστρέφονται την αναγνώριση και ανάδειξη της ανθρώπινης αξίας. Είναι εκείνα τα μικρά βήματα που έφεραν τεράστιες αλλαγές. Σε μια εποχή που η ανθρώπινη αξία καταρρακώθηκε λόγω της απότομης πτώσης του βιοτικού επιπέδου και της ανικανότητας εξυπηρέτησης βασικών αναγκών πολλών ανθρώπων, η οικονομική κρίση «ξύπνησε» ακραίες και ρατσιστικές αντιλήψεις και οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται με την επιχορήγηση της Δύσης, πρέπει εκ νέου να αναστηλώσουμε την ανθρώπινη αξία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Οφείλουμε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα σταθμό που θα αναδείξει το μεγαλείο της ανθρώπινης αξίας κόντρα στη λίγη, μα δυστυχώς κραταιά χειραγώγηση των μαζών. Μια χειραγώγηση που επιτυγχάνεται είτε μέσω της προώθησης των ακραίων αντιλήψεων, είτε μέσω της αποπροσανατολιστικής αποχαύνωσης που προσφέρουν τα ΜΜΕ στο σύνολό τους, είτε μέσω του ευτελισμού ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων λόγω ένδειας και πολεμικών εχθροπραξιών.
 


"Η ΕΚΤ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΕΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ"

 

Ως "πράξη πολιτικής πίεσης" προκειμένου η Αθήνα να προχωρήσει σε ταχεία σύναψη συμφωνιών με τους εταίρους βλέπουν κυβερνητικές πηγές την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρουν πάντως πηγές, "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί".

"Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ευρωπαίους εταίρους μας. Μια τέτοια λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της" αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Ακόμη, οι ίδιες πηγές δίνουν διαβεβαιώσεις ότι το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. "Η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA" αναφέρεται. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ.