Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ

 

Ποιοι θα αναλάβουν αντιπρόεδροι της Βουλής: Τρία διαφορετικά είδη ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Βουλή, όπου ορκίστηκαν οι 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές. Συγκεκριμένα έγινε ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο, με μουσουλμανικό και με πολιτικό-τον τελευταίο επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο παλαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, που διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ακολούθησε ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο Μακαριώτατος δεν μετακινήθηκε προς καμία από τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σύνεση, ενότητα και πνεύμα αφοσίωσης.

Από τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, που ανήκουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ορκίσθηκε στο Κοράνι μόνο ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν οι Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ. Το σχετικό αίτημα είχαν διατυπώσει με επιστολής τους ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης είναι η τοποθέτηση των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε στα «ορεινά» της αίθουσας. Από τα δεξιά προς τα αριστερά τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η Ν.Δ., τις δύο επόμενες (στο κέντρο και τα αριστερά) ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Στις «ορεινές» πτέρυγες άκρα δεξιά κατέλαβε η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι. Οι πίσω πτέρυγες «κλείνουν» με θέσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε εξέλιξη η συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε.

Υπό το σκηνικό σύγκρουσης που προδιαγράφουν οι πιέσεις του Βερολίνου για τήρηση των υποχρεώσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο γερμανικό έγγραφο το οποίο δημοσίευσε το Reuters, συναντώνται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το Eurogroup χρειάζεται από την Ελλάδα μία σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - κλειδιά που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα στον σωστό δρόμο», αναφέρεται στο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters και έχει ετοιμάσει η Γερμανία εν όψει μίας συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

Μιλώντας χθες σε συνέδριο στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ανυπομονεί να μάθει πώς βλέπουν οι Έλληνες τον δρόμο τους στο εξής, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι ειδικοί, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά.

Διαδηλωτές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την ελληνική πλευρά, έξω από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, όπου συναντώνται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάννης Βαρουφάκης. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη τονίζοντας ότι αυτό που ζητάει η Αθήνα είναι μια ευκαιρία και βοήθεια προκειμένου η κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη χώρα.

«Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού», πρόσθεσε.

Με δηλώσεις του το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης έστειλε με τη σειρά του το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται», σημειώνοντας ότι «δεν βοηθά την διαπραγμάτευση το πιστόλι στον κρόταφο».

Επανέλαβε ακόμη ότι αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι «να υπάρξει μία μεταβατική συμφωνία, μία συμφωνία-γέφυρα, ώστε να μπορέσει μέσα σε αυτό το διάστημα να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της».
 


WASHINGTON POST: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Είναι απαραίτητη μια νέα συμφωνία για το καλό της Ευρώπης υποστηρίζει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας. «Για το καλό της Ευρώπης, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία («new deal»)», αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Ουάσιγκτον Ποστ. «Μην πιστεύετε στις χαζομάρες σχετικά με την κρίση στην Ευρώπη. Με την εκλογή του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός προσφέρει ελπίδα στην Ευρώπη», όπως επισημαίνεται και σημειώνεται ότι «πρόκειται για την ευκαιρία της Ευρώπης στην καταστροφική λιτότητα η οποία βύθισε τον Νότο στην ύφεση και τον Βορρά στον αποπληθωρισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα "new deal" όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη». Στο άρθρο, το οποίο υπογράφει η Katrina van den Heuvel, διατυπώνεται η άποψη ότι «το ερώτημα είναι εάν η υπόλοιπη Ευρώπη θα επιδείξει πολιτική ικανότητα ή θα καταδικάσει τους λαούς της Ευρώπης σε μια πολυετή εξαθλίωση. Οι αρχικές αντιδράσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών επιλέγουν την εξαθλίωση. Τώρα, είναι η ώρα για την κυβέρνηση Ομπάμα, τους προοδευτικούς του Κογκρέσου και όλης της χώρας, να ενώσουν τις φωνές σε ένα ηχηρό κάλεσμα για να σωθεί η Ευρώπη από την τρέλα της».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «τα δεδομένα της κατάστασης είναι ξεκάθαρα. Το ελληνικό χρέος δεν δύναται να αποπληρωθεί. Όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ελλάδα, που μαστίζονταν από μια διεφθαρμένη και υπερχρεωμένη κυβέρνηση, ήταν η πιο ευάλωτη από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επονομαζόμενη τρόικα -η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ- έσπευσε να διασώσει τις απερίσκεπτες τράπεζες, να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και να επιβάλει σκληρούς όρους στους Έλληνες για την αποπληρωμή του.

Οι Έλληνες ξεπούλησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύνθλιψαν τους εργαζόμενους, τσαλαπάτησαν την εργατική νομοθεσία και κατήργησαν ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες για να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των ιδιωτών τραπεζιτών». Σύμφωνα με την αρθρογράφο, «το ελληνικό χρέος - άνω των 300 δισ. ευρώ- είναι 11 δισ. λιγότερο από εκείνο πριν από τρία χρόνια. Ως συνάρτηση ωστόσο με το ΑΕΠ το χρέος αυξήθηκε από το 146%, το 2010 στο 175%, καθώς η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει. Η ανεργία ξεπερνά το 25% και το 50% στους νέους, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα. 

Η κατώτατος μισθός μειώθηκε πάνω από 20%, ενώ πολλοί πολίτες στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος, φαρμάκων, και άλλων αγαθών «πολυτελείας». Οι Έλληνες υπέφεραν περισσότερο, αλλά και οι λαοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Στην Ισπανία, η λιτότητα εκδίωξε 570.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους, αύξησε την παιδική φτώχια στο 36%, σύμφωνα με τη UNICEF, οδήγησε την ανεργία στο 23% και στο 51% για τους νέους κάτω των 25 ετών, ενώ το χρέος εκτινάχθηκε στο 100% σχεδόν του ΑΕΠ. 

Το ιταλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 116% στο 133% σε σχέση με το ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια παρά τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ η λιτότητα οδήγησε την νεανική ανεργία στο 44%. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....
 




ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΟΓΛΟΥ ΟΤΙ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ “ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ”»

 

«Η Αθήνα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για παράδοση μαθημάτων Διεθνούς Δικαίου, ξεκινώντας από τα βασικά και αυτονόητα».  Tη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με τις «συστάσεις» του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προς την Αθήνα «να μην μπερδεύει τους όρους "κράτος" και "αναγνωρισμένο κράτος"». Ο Ερογλου είχε κατηγορήσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση του κοινού ανακοινωθέντος που είχε υπογράψει με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ερογλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος, δείχνει ότι η Αθήνα επιμένει να αγνοεί την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», η οποία δημιουργήθηκε με βάση την ελεύθερη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη, «η Ελλάδα ξεχνά ότι το 1963, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν υπό την απειλή των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία». Παρά την αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα, η λογική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, προστίθεται, «συνιστά στην Αθήνα να μην μπερδεύει τους όρους "κράτος" και "αναγνωρισμένο κράτος"». Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκοκυπριακή πλευρά υπενθυμίζει στην νέα ελληνική κυβέρνηση «την de facto ύπαρξη μιας εναλλακτικής κρατικής δομής σε ένα κομμάτι της Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Έρογλου.
 


ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

Τα κενά στη χρηματοδότηση του Κτηματολογίου και η επανεξέταση των περισσότερων από τις 28 μελέτες - συμβάσεις που αφορούν την κτηματογράφηση της υπόλοιπης έκτασης της Ελλάδας είναι τα μεγάλα «αγκάθια» του Κτηματολογίου με συνέπεια να κινδυνεύει να πέσει έξω ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση το 2020. 

Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον πρόεδρο της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφησης ΑΕ Ηλία Λιακόπουλο και τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Σε ό,τι αφορά το κενό στη χρηματοδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21 Ιανουαρίου το Κτηματολόγιο ενημερώθηκε από την ΕΕ ότι υπάρχει πρόβλημα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. 

Σε πρώτη φάση χρειάζονται άμεσα 114 εκατομμύρια ευρω προκειμένου να συνεχίσει το Κτηματολόγιο το έργο του. Στο μεταξύ, αν τελικά επαναπροκηρυχθούν οι διαγωνισμοί (το πιθανότερο είναι να επαπροκηρυχθούν οι 22 από τις 28 μελέτες-συμβάσεις) που αφορούν την κτηματογράφησης της μη κτηματογραφημένης έκτασης (πρόκειται για το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας δηλαδή 16 εκατομμύρια δικαιώματα που μεταφράζονται 86 εκατομμύρια στρέμματα), τότε το σίγουρο είναι ότι το Κτηματολόγιο δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία μπλόκαρε λιγο πριν μπουν οι τελικές υπογραφές τον περασμένο Δεκέμβριο. Πηγές του Κτηματολογίου εξηγούν ότι στις 6 μελέτες-συμβάσεις έγιναν από τις εταιρείες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό εκπτώσεις από 20% έως 35% ενώ για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%.
 

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, έγινε καταγγελία από σχήματα στα οποία συμμετέχουν ισπανικές εταιρείες ότι στη δημοπράτηση που πραγματοποιηθηκε ξεχωριστα για τις 28 μελέτες-συμβάσεις αλλού έγιναν μεγάλες εκπτώσεις και αλλού πολύ μικρές. Έτσι, από το Κτηματολόγιο επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για το μπλοκάρισμα των 22 συμβάσεων.