Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΤΟ "ΑΔΕΙΟ" ΜΕΓΑΡΟ

 

Εκπλήξεις περίμεναν τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με το που εγκαταστάθηκε στο Μεγάρου Μαξίμου. Δεν ήταν μόνον ότι παρέλαβε ουσιαστικά την κυβέρνηση από έναν... σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά, τον Αθ. Μπούρα, ούτε που δεν βρέθηκε κανείς να του εξηγήσει πώς λειτουργεί αυτό το κτίριο που αποτελεί εδώ και χρόνια το στρατηγείο της κυβέρνησης.

Το Μέγαρο ήταν σχεδόν άδειο, χωρίς προσωπικό, με άδειο το... χρηματοκιβώτιο, με άδεια τα συρτάρια, χωρίς φρουρά, με σβησμένους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς χαρτί, χωρίς στοιχειώδη είδη υγιεινής: «Τα πήραν όλα και έφυγαν. Έψαχνα μία ώρα για να βρω σαπούνι» έλεγε στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τις πρώτες του εντυπώσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο. Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά ξέσπασε έξω και μία μπόρα κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιο βαριά με τον κ. Τσίπρα να διαπιστώνει: «Το Μαξίμου τελικά είναι ένα καταθλιπτικό κτίριο».

Τα πήραν όλα οι προηγούμενοι και έφυγαν και το ίδιο αναμένεται να συμβεί, όπως ειπώθηκε και στα υπουργεία όταν ολοκληρωθούν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής. Αν και ο κ. Μπούρας εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι τα έγγραφα του χρηματοκιβωτίου προωθήθηκαν στα υπουργεία, γι΄αυτό ήταν και άδειο, το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τίποτα την εικόνα εγκατάλειψης του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Ορισμένοι θυμήθηκαν τι έκανε ο... Μπιλ Κλίντον όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο. Γράφτηκε τότε σε αμερικανικές εφημερίδες ότι αφαιρέθηκαν από τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών όλα τα...w. Για να δυσκολέψουν τη γραμματεία του Λευκού Οίκου στην αλληλογραφία.  Υπενθυμίζετε ότι ο διάδοχος του κ. Κλίντον Τζορτζ Μπους είχε μεσαίο όνομα το 'w' σε αντίθεση με τον πατέρα του που είχε μεσαίο όνομα το 'h'.

Άλλοι θυμήθηκαν προσφάτως ένα περιστατικό με μυστικοσυμβούλους ενός πρωθυπουργού να καταγγέλλουν ότι ο προηγούμενος ένοικος του Μέγαρου Μαξίμου, τα πήρε και αυτός όλα και έφυγε και μόνον τα καλώδια άφησε στο κτίριο. Πήραν, κατήγγειλε ακόμα και τους πίνακες. Ασκήθηκε μάλιστα και ποινική δίωξη, αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο..

Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας ήταν από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές, του είπε ότι ορισμένοι στην Γαλλία δεν τον πολυσυμπαθούν, αλλά αυτός είναι ικανοποιημένος επειδή νίκησε η Αριστερά στην Ελλάδα. Τον προσκάλεσε μάλιστα στο Παρίσι, πριν από την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσουν, πρόσκληση που ευχαρίστως αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας.

Υπήρξαν και άλλα τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Ορισμένοι από τους συνομιλητές του εδώ στην Ελλάδα ρωτούσαν να μάθουν πώς έγινε η συνεργασία με τον Π. Καμμένο, τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα που κινείται στα όρια της Δεξιάς. Και η απάντηση που έδινε συνήθως ο πρωθυπουργός ήταν «ας μου έδιναν επιπλέον ένα 0,4% για να έχω αυτοδυναμία». Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....



 


ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΑ

 

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το παλαιότερο πλανητικό σύστημα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον Γαλαξία μας, το οποίο έχει ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών και περιλαμβάνει πέντε πλανήτες περίπου στο μέγεθος της Γης. "Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο: ένα αστέρι τόσο μεγάλης ηλικίας με πολλούς μικρούς πλανήτες τριγύρω του, κάτι που το καθιστά μοναδικό", υπογράμμισε ο Ντάνιελ Χάμπερ, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση The Astrophysical Journal.

Το πλανητικό σύστημα ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Κέπλερ και βαφτίστηκε "Κέπλερ-444". Το άστρο του είναι ένας "κόκκινος νάνος", κατά 25% μικρότερος από τον Ήλιο και κατά συνέπεια λιγότερο θερμός από αυτόν. Οι πέντε πλανήτες έχουν διάμετρο που κυμαίνεται από 0,4 έως 0,7 φορές εκείνη της Γης, δηλαδή το μέγεθος τους είναι ίσο με αυτό του Ερμή ή της Αφροδίτης. Το Κέπλερ-444 απέχει 117 έτη φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός ισοδυναμεί με 9.461 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και θεωρείται το "γηραιότερο" πλανητικό σύστημα του Γαλαξία που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Οι πέντε πλανήτες βρίσκονται πολύ κοντά στο άστρο τους. Για παράδειγμα ο Κέπλερ-444f, ο πιο απομακρυσμένος, πραγματοποιεί μία περιφορά γύρω από το άστρο σε 9,7 ημέρες ενώ ο Κέπλερ-444b, ο κοντινότερος, ολοκληρώνει την περιφορά του σε 3,6 ημέρες. Σε τέτοιες αποστάσεις, οι εξωπλανήτες είναι κατά πολύ θερμότεροι από τον Ερμή και επομένως δεν είναι κατοικήσιμοι, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

"Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για να κατανοήσουμε καλύτερα το σχηματισμό των πρώτων πλανητών στον γαλαξία (...) κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στο Άγιο Δισκοπότηρο των αστρονόμων, δηλαδή στην ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη στο ίδιο μέγεθος με αυτό της Γης, που θα πραγματοποιεί μια περιφορά διάρκειας ενός έτους γύρω από ένα άστρο ίδιο με τον Ήλιο μας", σχολίασε ο καθηγητής Χάμπερ.


ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 

Μυστική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία αφορά στο πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους, καθώς και σε μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους μέχρι το 2020 και επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι το 2057. Επίσης, στα διμερή δάνεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται μείωση επιτοκίου στο ύψος του τρίμηνου διατραπεζικού επιτοκίου +50 μονάδες βάσης.

Οι πληρωμές προς το EFSF, σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξεκινήσουν το 2023 και θα ολοκληρωθούν ακριβώς 42 χρόνια αργότερα, το 2057. Οι πιο δύσκολες φάσεις, όπως επισημαίνει η Repubblica, θα είναι το 2032, την εξαετία 2034-2039, και κυρίως το 2054.

Έτσι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει μόνο το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 


“ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ” Η ΡΩΣΙΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα μια απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος εισβολέα» και «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ παράλληλα ζητεί από τη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις της εναντίον της Μόσχας.

Συνολικά 271 βουλευτές, με απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό 226, ψήφισαν υπέρ της απόφασης αυτής με την οποία ζητούν από τη Δύση να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Η ψηφοφορία έγινε στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, η οποία συγκλήθηκε μετά την αναζωπύρωση της βίας και την όξυνση των συγκρούσεων στα ανατολικά.

Ένας βομβαρδισμός στη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, προκάλεσε το Σάββατο τον θάνατο 30 πολιτών. Η επίθεση εξαπολύθηκε από τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ουκρανοί βουλευτές ζήτησαν από τη Δύση να υιοθετήσει «νέες κυρώσεις» εναντίον της Μόσχας για «να σταματήσει τη ρωσική επίθεση» στα ανατολικά και «να τερματιστεί η παράνομη κατοχή της Κριμαίας», της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Η φιλορωσική αντιπολίτευση από την πλευρά της πρότεινε στους βουλευτές να ζητήσουν από τον ΟΗΕ την αποστολή κυανόκρανων στην ανατολική Ουκρανία, μια πρόταση που απερρίφθη από τον φιλοδυτικό συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία.