Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΓΙΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΧΡΕΟΥΣ Ο ΣΟΥΛΤΣ: ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 

Τον πήχη των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του χρέους επιχείρησε να κατεβάσει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο κ. Σούλτς επεσήμανε ότι δεν αναμένει «κούρεμα» και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία πρόθυμη να στηρίξει αυτό το βήμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις, κάτι που, όπως είπε, εξέφρασε και στον ίδιο σε χθεσινοβραδινή τους συνομιλία.

Πάντως, ο κ. Σουλτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνεργασία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι πραγματιστής, ο οποίος ξέρει ότι πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμούς».
 


ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑΣ

 

Aυτό που ανησυχεί τόσο τους Αμερικανούς διαμορφωτές της πολιτικής όσο και την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι η ριζοσπαστικοποίηση του ελληνικού εκλογικού σώματος. Στις 29 Ιουνίου 2011, μια ημέρα μετά από την ψήφιση των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή των Ελλήνων, ο φημισμένος ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Mark Mazower, σε άρθρο του στην εφημερίδα The New York Times, εξέφρασε την εξής άποψη:

"Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσουμε το μέλλον της Ευρώπης, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να εξετάσουμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Αθήνα. Για τα τελευταία 200 χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εξέλιξης". Το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπόλοιπος κόσμος ασχολείτο ακόμα με την καταπολέμηση της Μεγάλης Ύφεσης που ξεκίνησε από τις τράπεζες της Wall Street, την ώρα που οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εμφάνιζαν "άγριες διαθέσεις" παράλληλα με το κλίμα "αναταράξεων" που δημιουργούσαν τα μηνύματα των πολιτικών και των ενδεχόμενων εκλογών στην Ελλάδα.

Σήμερα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στις εκλογές της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους, ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε την ισχύ και την υγιή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Με αυτή την φαινομενικά καλή είδηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να υποτιμούν τον αντίκτυπο της όποιας επιδείνωσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Για όλους εμάς στις Ηνωμένες Πολιτείες που ασχολούμαστε με την προστασία και την προώθηση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών ελευθεριών, οι εκλογές της Κυριακής θεωρούνται οι πιο σημαντικές της Μεταπολίτευσης. Για όσους ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα ιδεολογικής επιλογής πριν την κρίση προβάλλουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της μια αριστερή κυβέρνηση θα κυβερνήσει μια ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτό το σύνθημα αγνοεί ηθελημένα την θητεία του ΑΚΕΛ στην Κύπρο (και την αντίστοιχη αποτυχία της), καθώς και την εξέλιξη και τις συγκρούσεις που υπάρχουν μέσα στο ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ από 4% στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι απομακρύνεται επιτυχημένα η εικόνα ενός κομμουνιστικού συνονθυλεύματος υπέρ ενός λαϊκιστικού κόμματος που θα δώσει τέλος στην λιτότητα. 

Ακόμα και ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως "πρώην κομμουνιστής" και "ένας αναπροσαρμοσμένος σοσιαλιστής". Έχει αναφερθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει κατεβάσει την φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα από το γραφείο του, αντικαθιστώντας την με άλλη που απεικονίζουν δυο ταύρους σε σύγκρουση για να δηλώσει τη διαφαινόμενη διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τόσο τους Αμερικανούς διαμορφωτές της πολιτικής όσο και την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι η ριζοσπαστικοποίηση του ελληνικού εκλογικού σώματος, μια ριζοσπαστικοποίηση που θα δει τα ακροδεξιά στοιχεία που ενσαρκώνονται από Χρυσή Αυγή, να έρχονται σε άμεση σύγκρουση με την άκρα αριστερά. Μια τέτοια σύγκρουση θα υπονομεύσει περαιτέρω τις δημοκρατικές ευαισθησίες της μεσαίας τάξης, διευρύνοντας το φάσμα για περαιτέρω οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Αν και κανείς δεν επικροτεί μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες- πιστωτές της, δηλαδή τη Γερμανία, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει παραδεχτεί εδώ και καιρό ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα είναι μια αποτυχημένη πολιτική. Σε αντίθεση με την Τρόικα, ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει αιτιολογήσει τις μεγάλης κλίμακας κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διατηρηθούν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι η εργασία δίνει αξιοπρέπεια και νόημα στη ζωή.

Η έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας που ακολουθείται από τη μείωση του χρέους είναι το σημείο της διαφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των κυρίαρχων χωρών της Ευρωζώνης. Οι Αμερικανοί πολιτικοί και η πλειοψηφία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας αντιτίθενται στην πελατειακή νοοτροπία και την μεγάλης κλίμακας διαφθορά που διακατέχει την ελληνική κοινωνία, καταφέρνοντας ωστόσο να διαχωρίσουν τα θέματα αυτά από τις μακροοικονομικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωζώνης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για το πακέτο μέτρων που έχει ξεκινήσει η ζώνη του Ευρω για τη μείωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας στις περιφερειακές χώρες, συνεχίζοντας παράλληλα το δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και πάρα να δώσει έμφαση στην τιμωρία της Ελλάδας για τις αλλοπρόσαλλες τάσεις της. 

Ενώ μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κρίση πέφτει στους ώμους των Ελλήνων πολιτικών και των ψηφοφόρων τους, ο δρόμος προς τα εμπρός είναι να γίνουν πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, παράλληλα με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η συζήτηση για το Grexit και για τις μονομερείς ακυρώσεις χρέους είναι εμπρηστικές και πολύ πιο επιβλαβείς για τις προοπτικές της Ελλάδας από ό, τι σε οποιονδήποτε άλλο.

Πρόσφατα ρώτησα μια φίλη στη Γερμανία την άποψή της για την Ελλάδα, και η απάντησή της ήταν η εξής: "καλά, αυτοί οι Έλληνες ... Υποθέτω ότι δεν μας καταλαβαίνουν και εμείς δεν τους καταλαβαίνουμε.» Η δήλωση αυτή εμπεριέχει την ουσία του προβλήματος, εφ 'όσον οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τις θεμελιώδεις πολιτικό-οικονομικές αρχές από την άποψη του Εμείς και αυτοί. Αν όντως ισχύει αυτο, η Ευρωζώνη (ίσως και η ΕΕ) είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Οι πρόσφατες επιθέσεις στη Γαλλία και η συνολική ευρωπαϊκή αντίληψη περί απειλής χρησιμεύουν για να υπενθυμίσουν στις δυτικές δημοκρατίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο σημαντική, αλλά ζωτικής σημασίας. Μα μένει να αναρωτηθούμε: Οι ελληνικές οικονομικές κρίσεις θα καταλύσουν την εξέλιξη της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της ενότητας ή της αποσύνθεσης; Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....


 


ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ

 

Πάρκαρα το αυτοκίνητό μου, απέναντι από το σπίτι μου, δίπλα ακριβώς στους κάδους των σκουπιδιών. Δεν το είχα προσέξει και πίσω από τον έναν κάδο ξεπρόβαλε και με τρόμαξε, ένα κεφάλι. Σιχτίρισα από τον φόβο μου μέχρι που είδα ότι ήταν το κεφάλι ενός παιδιού, ηλικίας 5 το πολύ 6 ετών. Και ντράπηκα, γιατί έτρωγε κατάχαμα κάτι από τα σκουπίδια. Σκουπίδια, που κανείς μας δεν τα ξεδιαλέγει, με αποτέλεσμα τα χαρτιά της τουαλέτας με τα «πολύτιμα» περιττώματα μας, να αναμειγνύονται με τα αποφάγια του ψυγείου μας και να καταλήγουν σε κάποια παιδικά στομάχια.

Αλλά η ντροπή μου δεν σταμάτησε εκεί, γιατί το παιδικό κεφάλι ακολούθησαν και άλλα παιδικά κεφάλια για την ακρίβεια 3, που κρύβονταν πίσω από τους άλλους κάδους και έτρωγαν κάτι άλλο. Μέχρι να το συνειδητοποιήσω όλο αυτό, φάνηκε από τη γωνία ο πατέρας τους και επειδή ντράπηκα ακόμη περισσότερο, έφυγα. Όταν μπήκα στην πολυκατοικία, παρακολούθησα στα κρυφά από το τζάμι της πόρτας την εξής σκηνή: «ο πατέρας ψάχνει στα σκουπίδια, βρίσκει κάτι και το πετάει στον αέρα στο ένα του παιδί.

Αυτό χαρούμενο χοροπηδάει και τα άλλα τρία γύρω του φωνάζουν γιατί θέλουν και αυτά φαγητό»... από πού; Από τα σκουπίδια... με τον τύφο  και όλες τις αρρώστιες να παραμονεύουν. Από σκουπίδια που, επαναλαμβάνω, κανένας από εμάς δεν ξεχωρίζει πρώτα στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να είναι όλα ανακατεμένα, σκατά και ζωές.

Αναρωτιέμαι πού είναι και τι κάνει η πολιτεία, πού είναι τα συσσίτια που πλέον επιβάλλονται, πού είναι ο καθένας από εμάς που κοιτάει μόνο τον μικρόκοσμό του. Χιλιάδες ευρώ δαπανώνται για βλακείες και χαζομάρες, όταν τα παιδιά πεινάνε και λιποθυμάνε από την αρρώστια και την πείνα. Εκατοντάδες ευρώ δαπανάς εσύ κι εγώ για να ζήσουμε τη ζωούλα μας, όταν κάποιος δίπλα μας υποφέρει στ’ αλήθεια.

Ντρέπομαι γιατί όλο αυτό το είδα, όταν σκεφτόμουν ότι δεν μου φτάνουν τα λεφτά μου για το τάδε ή το δείνα έξοδο της πολύ καλά τακτοποιημένης ζωής μου.

Ντρέπομαι που τώρα θυμήθηκα να γίνω άνθρωπος, και δεν το έχω θυμηθεί ήδη να είμαι, ώστε να έχω φωνάξει και διαμαρτυρηθεί εκεί που πρέπει, να έχω προσφέρει κάπου, εκτός από τον εαυτό μου, για να μην ξαναδώ παιδιά να τρώνε από τα σκουπίδια και να χαίρονται.

Ντρέπομαι, γιατί μόνο τώρα νοιάστηκα που στη Βουλή υπάρχουν εκλεγμένοι βουλευτές που διαχωρίζουν τους ΡΟΜ από τους ανθρώπους.

Ντρέπομαι, γιατί μόνο τώρα θέλησα να έρθει η «Θεία» εκείνη ώρα να ψηφίσω, για να δείξω τη δύναμή μου και για να πω σε όλους αυτούς, ότι πλέον δεν με νοιάζει πια ο δρόμος που στρώθηκε με χαλίκι ή τσιμέντο έξω από το σπίτι μου, αλλά το παιδί που λιποθύμησε από την πείνα έξω από αυτό, μήπως και πάψω επιτέλους να ντρέπομαι.
 


ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, ωστόσο το ενδιαφέρον τόσο για τα κόμματα όσο και για τους πολιτικούς αρχηγούς, εστιάζεται ναι μεν στα ποσοστά που λάβουν, αλλά και στην επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Ανεξαρτήτως του κατά πόσον έχει προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι δεδομένη και οι ημερομηνίες έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς εκτός όλων των άλλων παραμένει σε εκκρεμότητα και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, την αμέσως επόμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή σήμερα Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής πάει τα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα δώσει την σχετική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εάν το κόμμα αυτό έχει εξασφαλίσει αυτοδυναμία τότε ο αρχηγός του οφείλει να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

Εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ξεκινά διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στη διάθεσή του έχει τρεις ημέρες κι αν οι επαφές του δεν τελεσφορήσουν, τότε επιστρέφει την εντολή στον Πρόεδρο κι αυτός με τη σειρά του την δίνει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι και τον τρίτο αρχηγό και στην περίπτωση που δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος συγκαλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς όλων των κομμάτων που θα έχουν αντιπροσώπευση στη Βουλή σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και κυβέρνηση προτού οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Στο ενδιάμεσο όμως “τρέχουν” και οι υπόλοιπες διαδικασίες, ανεξαρτήτως των διερευνητικών εντολών. Έτσι στις 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η σύγκλιση της επόμενης Βουλής, ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών. Για την προεδρική εκλογή από την επόμενη Βουλή πιθανές είναι τρεις ημερομηνίες. Η πρώτη πιθανή ημερομηνία είναι η 7η ή 8η Φεβρουαρίου.

Για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής ΠτΔ χρειάζονται 180 ψήφοι. Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην δεύτερη ψηφοφορία. Για την δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν απαιτείται διαφορά πέντε ημερών από την προηγούμενη, οπότε δεν αποκλείεται η δεύτερη ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, δηλαδή 8 ή 9 Φεβρουαρίου. Σε αυτή την ψηφοφορία χρειάζονται 151 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ.

Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, ακόμα και με την ψήφο 120 βουλευτών.